Kanal Istanbul-projekt för att påverka klimatbalansen i regionen

Kanal istanbul-projektet kommer att påverka klimatbalansen i regionen
Kanal istanbul-projektet kommer att påverka klimatbalansen i regionen

En miljökonsekvensbedömning (MKB) -rapport utarbetades och kommittén för granskning och utvärdering (CEC) för Kanal Istanbul-projektet hölls i Ankara. TEMA-stiftelsen deltog i IAC-mötet där MKB-rapporten utvärderades och uttryckte sina åsikter och invändningar om Kanal Istanbul-projektet.

MKB-rapporten från Channel Istanbul-projektet utvärderades vid IAC-mötet som hölls på torsdag i november med deltagande av TEMA-stiftelsens representant vid ministeriet för miljö och urbanisering. Deniz Ataç, ordförande för TEMA-stiftelsen, betonade att riskerna som skapas av projektet i Istanbul och Marmara-regionen bör delas med samhället och sa: ”Kanal Istanbul bör inte betraktas som bara ett sjötransportprojekt. Eftersom projektet helt kommer att förändra alla markbundna och marina livsmiljöer, grundvattensystem och transportsystem i staden. Av denna anledning måste högskalig fysisk planering och strategiska miljöbedömningsstudier av Kanal Istanbul-projektet genomföras. Att utesluta dessa processer och genomföra projektet endast genom MKB-processen innebär att de risker och negativa konsekvenser som kan komma att ställas inför i framtiden inte delas med samhället och de segment som kommer att påverkas direkt av projektet. ”

Istanbuls jordbruksmark är under konstruktionstryck

Om Canal Istanbul-projektet realiseras finns det en risk att jordbruksmarkerna, de flesta ligger på europeisk sida, snabbt kommer att öppnas för byggande. MKB-rapporten anger att 52,16% av projektområdet är jordbruksmark. Förlusten av jordbruksmark kan dock inte bara begränsas till jordbruksmarkerna längs vägen där kanalen passerar, utan kan nå mycket allvarligare dimensioner på grund av konstruktionerna runt kanalen.

En ö med en befolkning på 8 miljoner skapas i Istanbul, som riskerar jordbävningar

Med Kanal Istanbul-projektet skapas en ö med 8 hektar med en befolkning på 97.600 miljoner och befolkningen ökar i detta område. MKB-rapporten förutser inte hur kanalen, som planeras byggas i ett sådant område med en tätbefolkad och jordbävningszon, kommer att reagera på sido- och vertikala rörelser i en möjlig jordbävning. Dessutom behandlar MKB-rapporten inte frågan om hur man evakuerar befolkningen som bor på ön i händelse av en eventuell jordbävning.

Istanbuls stora dricksvattenresurser är i fara

Enligt MKB-rapporten om projektet är Sazlıdere-dammen, som är en av de viktigaste vattenresurserna i Istanbul, ur användning. Detta innebär förlusten av en viktig vattenkälla för befolkningen i Istanbul som känner effekterna av klimatförändringar som torka mer. Dessutom är grundvattenbassänger koncentrerade under områdena Silivri, Çatalca och Büyükçekmece viktiga sötvattensreserver mot torkan orsakade av klimatförändringar och har potential att bevattna en betydande mängd jordbruksmark. I händelse av läckage från havsvatten till grundvatten finns det risk för irreversibel salinisering av grundvatten på hela den europeiska sidan. Projektets MKB-rapport behandlar denna risk men bedömer inte dess inverkan i stort.

Påverkan av den nya ön på naturlivet är inte förutsägbar

Vägen till Kanal Istanbul ligger i en rik och sällsynt region i Thrakien, särskilt när det gäller naturtillgångar. Ligger Terkos vägen genom sjön med omnejd, är Turkiet en av de regioner med de rikaste floran. Kanal Istanbul kommer att skapa en ö med en tätbefolkning genom att separera den europeiska sidan av Istanbul från Thrakien. Hur naturligt liv reagerar på sådan isolering är oförutsägbart.

Påverka klimatbalansen i regionen

Turkish Straits-systemet, som förbinder Svarta havet med Marmara, har en tvåskikts vatten- och flödesstruktur med unika egenskaper. Att ansluta Svarta havet och Marmarahavet som alla andra andra hav utsätter livet i Marmarahavet och till och med i Istanbul. Bosphorus skapar en balans mellan vattnen som kommer till Svarta havet av floder och vatten som kommer från Medelhavet. Svarta havets klimatbalans är helt beroende av detta system och varje förändring i detta system avslöjar möjligheten till negativ reflektion över Svartahavets klimatdynamik på lång sikt.

Kanal Istanbul-ruttkarta

Aktuella auktioner

 1. Anbudsmeddelande: Förstärkning av broar och galler

  Januari 27 @ 14: 00 - 15: 00
 2. Transport Ticketing Global

  Januari 28 @ 08: 00 - Januari 29 @ 17: 00
 3. Säkerställa investeringar i järnvägssektorn

  Januari 28 @ 08: 00 - 17: 00
 4. Anbudsmeddelande: Renovering av Tatvan-pirens högerlinje

  Januari 28 @ 09: 30 - 10: 30
 5. Anbudsinfordran: Vårklämman kommer att köpas

  Januari 28 @ 10: 30 - 11: 30

Järnvägsnyhetssökning

Var den första att kommentera

Yorumlar