Kanal Istanbul-projektet avbrytas? Dollar Broms till Mega Projekt!

kanalistanbulprojektet kommer att avbrytas megaprojekt till dollarbroms
kanalistanbulprojektet kommer att avbrytas megaprojekt till dollarbroms

Kanal İstanbul-projektet, som meddelas att hållas kontinuerligt men inte har auktionerats, verkar fastna i dollarkursen!

Alla Turkiet tätt följt av Channel inte tillkännagivit ett datum för den förväntade förfrågningstyper Istanbul projekt. Projektet, som tillkännages av ministern för miljö och urbanisering Murat Kurum, som ska skötas "den första grävningen i november 2018 ken, har ännu inte offentliggjorts i slutet av april i 2019.

Dollar Rate Stiger, Tender Zora Input!
Den senaste tidens uppgång i dollarkursen har också ökat kostnaden för projektet. Tidigare meddelade Cahit Turhan, minister för transport och infrastruktur att kostnaden för Kanal Istanbul var 15 miljarder dollar. Stigande dollarkursen innebär att förvärras för varje dag Turkiet för detta belopp. När minister Turhan gjorde detta uttalande bestämdes kostnaden för projektet som 82,5-miljard med dagens växelkurs och kostnaden för 19 hoppade till 87-miljarder med april växelkurs!

Ekrem İmamoğlu mottar Mazbatas vill inte ha kanal İstanbul Project
Ekrem İmamoğlu, som började arbeta som borgmästare i Istanbuls storstads kommun, sade att orsaken till underskottet i bytesbalansen är megaprojekt. "Den här staden har inte så hög prioritet. Det finns inget koncept att behöva detta koncept. Titta, jag gör forskning i Istanbul. I denna stad har 40 nära tusen byggnader jordbävningsrisk, det finns ett flyktingproblem. Tro det, om denna stad är godtycklig, om vi pratade om Kanal Istanbul, säger jag att vi sitter och diskuterar. Tro mig, jag ska diskutera det här, jag hittar en enda minut tom.

Låt dem sätta sig ner och låt oss analysera det tillsammans. Jag kommer att prata om den vetenskapliga sidan av detta ämne. 3 och halv 4 miljarder kubikmeter utgrävning, denna utgrävning med utgrävningen där utgrävningen inte är tydlig där projektet producerar resultat.

De säger "Låt oss göra 3 öar i Küçükçekmeces mun och i munnen av Büyükçekmece-sjön framför Avcılar." Dessa är i projektet. Var ligger dessa öar precis ovanpå jordbävningsremmen. Den här staden behöver inte en sådan kapsel, sådant trauma, och jag vet inte. Låt oss prata om de tekniska detaljerna, men det är dags och inte rätt.
Om ett land gör fel investering på fel tid kommer det att ha stora problem. Precis som idag. Kanske de flesta underskott i bytesbalansen berodde på felaktiga investeringar vid fel tidpunkt. Många problem uppstår när det gäller städer. Se, staden måste producera minst 50 - 55 kilometer tunnelbanan varje år. De lyckades inte med 3. Detta är frågan, låt oss lösa det här, säger han.

Economist Özgür Demirtaş Mega Mega Projekt bör inte göras för att minska dollarn "
argumentet att Turkiets mest följt ekonom Ozgur Demirtas plats bland de megaprojekt av den amerikanska dollarkursen hade velat höja upphävandet av detta projekt.

Demirtas listade de saker som ska göras för att sänka dollarn förklarade följande punkter:
1) CBRT bör göra ett uttalande mot rykten om att "intresse kommer att sänkas indiril på marknaden och säga att den täta hållningen fortsätter.
Medan centralbankens ränta är 2%, bör statliga banker inte ge billig kredit till marknaden.
3) All offentlig avfall bör undvikas.
Mega-projekt måste sluta.
5) Bureaucrats ska komma fram, inte politiker.
6) Experter bör föras till investerarmötena och prata.
7) Ord som "Most" "Very" "Biggest" "Very Very Large Amalı ska inte användas framför investeraren. (emlakxnumx)

Järnvägsnyhetssökning

Var den första att kommentera

Yorumlar