Eurasia Tunnel och Marmaray är bland de säkraste platserna i jordbävningen

Eurasiatunneln och marmaray är bland de säkraste platserna i jordbävningen
Eurasiatunneln och marmaray är bland de säkraste platserna i jordbävningen

Transport och infrastrukturminister Cahit Turhan, Turkiets mega projekt som byggde tåla stora jordbävningar, säger: "i juli 15 Martyrs och Fatih Sultan Mehmet Bridge med Eurasien och Marmaray tunnel 'megaprojekt' jordbävning samt starka vindar mot motståndet." Han sa .


Minister Turhan gjorde en bedömning beträffande jordbävningens resistensstatus för stora projekt som vägar, broar och tunnlar, som har kommit på dagordningen efter jordbävningarna i Manisa, Ankara och Elazig nyligen.

Transport och infrastruktur Ministeriet koordinerade genomförandet av en "megaprojekt" när man utformar någon form av möjlighet till tanken som uttrycker Turhan, "Turkiet inbyggda på grund av jordbävningsområdet vägar, broar och tunnlar görs hålla i jordbävnings faktor i framkant." Han sa.

Turhan betonade att Osmangazi och Yavuz Sultan Selim-broarna är utformade för att överleva även i den "mycket stora" allvarliga jordbävningen som kan inträffa cirka 2 500 XNUMX år.

Turhan sade: ”Studierna för att bestämma sannolikheten för seismisk (jordbävning) skada-analys av broar, icke-linjära markresponsanalyser, felförskjutningssannolikhetsanalys gjordes. Dessutom genomfördes särskilda stöddesignstudier för att minska seismiska effekter. ”

“Två broar stärks”

Som underströk att Martyrs 15 juli och Fatih Sultan Mehmet Bridge också stärktes seismiskt, sa Turhan:

”Förstärkningsarbetena utfördes för att förhindra eventuella skador i händelse av att båda broarna är motståndskraftiga mot stora jordbävningar, förlängningen av lagerbotten, antifallkabelaggregatet, utbyte av befintliga stöd, befintliga expansionsfogar, tornets kollision och möjliga skador. Inom ramen för den stora reparationen och strukturförstärkningen av Fatih Sultan Mehmet Bridge, ändring av upphängningsrep, förstärkning av tornen, förstärkning av membranen till boxstrålens ändar, ändring av huvudkabelägarna, pendelstöd och huvudkabelklämmor, hängplattor, förnyelse och inspektion av huvudkabelns lindningssystem. Allt nödvändigt arbete utfördes. ”

Således påpekade Turhan att båda broarna uppnås med seismiska och strukturella förstärkningsundersökningar enligt de nuvarande specifikationerna och att Osmangazi och Yavuz Sultan Selim broar är försedda med motsvarande seismisk hållbarhet. "Han sa.

“Eurasien och Marmaray är bland de säkraste platserna i jordbävningen”

Turhan påpekade att projekt som Eurasien och Marmaray-tunnlarna som passerar under Marmarahavet också är ett av de säkraste platserna i den möjliga jordbävningen som kan uppstå i Istanbul, övervakningssystem (26 accelerometrar, 13 inklonometrar och 6 3 dimensionell förskjutningssensor) såväl som tågcentralstyrsystemet som är associerat med Kandilli Early Warning System.

Turhan sade att Eurasia Tunnel, som designades enligt de senaste internationella standarderna, med tanke på jordbävningsbelastningar, tsunami-effekter och kondensering, var konstruerad med 7,5 seismiska tätningar i en jordbävning med 2 storlek som kan vara på Nordanatoliska felet.

”Med det etablerade övervakningssystemet Building Health, 9 accelerometrar längs tunneln, placerades 3 förflyttningssensorer som övervakar i 3 dimensioner på 18 platser vid de seismiska anslutningspunkterna och sattes i drift. Systemet, som byggdes under Bosphorus, kommer att kunna fortsätta att tjäna utan någon skada även i den allvarliga jordbävningen som kan inträffa vart 500 år i Istanbul, och det kan tas i bruk med mindre underhåll i en mycket allvarlig jordbävning som troligtvis kommer att hända var 2 år.

Tsunami-vågor beaktas också

Turhan betonade att Marmaray-tunnelen utformades genom att beakta mycket strikta kriterier när det gäller jordbävningsresistens på grund av att det är den djupaste undervattentunnel som någonsin har byggts i världen och dess närhet till en aktiv geologisk fellinje.

Cahit Turhan sade att tunneln byggdes i syfte att komma ur en jordbävning på 7,5 i storlek med noll säkerhetsrisk, minsta funktionsförlust, vattentäthet i den nedsänkta tunneln och dess leder.

”Vid varje korsning mellan segmenten i rörtunneln gjordes flexibla jordbävningsförband för att minimera lastöverföring och seismiskt isolera de två strukturerna. Ett tidigt varningssystem inrättades i Marmaray för att förhindra att tågen utanför tunneln, tunneln utanför tunneln tränger in här under jordbävningen och efter jordbävningen, och för att säkerställa att insiderna dras till en säker plats. Stationens ingångsstrukturer ökades med 1,5 meter mot tsunamivågorna. ”

Minister Turhan, som säger att säkerhet och robusthet alltid prioriteras i alla projekt som genomförs under ministeriets samordning, sade minister Turhan: "Alla 'megaprojekt' som 15 juli och Martyrs och Fatih Sultan Mehmet-bron, Eurasien och Marmaray-tunnlarna är motståndskraftiga mot kraftiga vindar och jordbävningar. ' sade han.Järnvägsnyhetssökning

Var den första att kommentera

Yorumlar