Förhindrar övervikt graviditet?

Förhindrar övervikt att bli gravid?
Förhindrar övervikt att bli gravid?

Fetma påverkar också den reproduktiva hälsan negativt. De allra flesta överviktiga kvinnor klagar över att de inte kan få barn, eller så kan den här processen vara lite av en utmaning. Att gå ner i vikt för kvinnor gör det lättare att få barn. I denna mening är det viktigt att behandla fetma. Även om reproduktionsproblem löses efter fetmaoperationer, kan det bli lättare att bli gravid. Prof. från avdelningen för fetma och metabolisk kirurgi vid Memorial Şişli sjukhus. Dr. Halil Coşkun gav information om sambandet mellan fetma och reproduktiv hälsa med anledning av "European Obesity Day 22 maj".

Antalet fetma stiger snabbt

Det sägs att fetma har nästan fördubblats i världen sedan 1980. Enligt de senaste siffrorna rapporteras det att 650 miljoner vuxna, 340 miljoner ungdomar och 39 miljoner barn lider av fetma. År 2025 förutspås det att 167 miljoner människor kommer att uppleva hälsoproblem på grund av övervikt och fetma. Fetma är ansvarig för 44 procent av diabetes och 23 procent av ischemiska hjärtsjukdomar. Sjukdomarna orsakade av fetma slutar inte där. Många sjukdomar som cancer och ortopediska problem är förknippade med fetma. Minst 2.8 miljoner vuxna dör varje år av övervikt eller fetma.

Övervikt kan orsaka infertilitet

Övervikt och fetma orsakar också infertilitet hos kvinnor. Enligt studier har 3/1 av överviktiga kvinnor oregelbunden menstruation, men fetma orsakar också ägglossningsstörningar. När Body Mass Index ökar ökar risken för återkommande missfall och endometriecancer; Det kan observeras att denna patientgrupp inte svarar på de läkemedel som används vid IVF-behandling. Därför måste fetma behandlas.

Reproduktionsproblem kan lösas efter bariatrisk operation

Med livsstilsförändringar, en hälsosam och balanserad kost och träning kan fetma förebyggas. Medicinsk näringsterapi, träningsplanering, beteendeterapi, läkemedelsterapi och kirurgisk behandling tillämpas vid fetma. Hos kvinnor som överväger en fetmaoperation kan det finnas en tanke som "Behandlingen förebygger graviditet". Fetmakirurgi förhindrar inte graviditet. Tvärtom finns det vetenskapliga studier som visar att fetmaoperationer påverkar fertiliteten positivt. Till exempel; Enligt en studie publicerad i Journal of Obstetric, Gynecologic, and Neonatal Nursing; Det har observerats att kvinnor med fetmarelaterade fertilitetsproblem (infertilitet) börjar producera ägg regelbundet efter operationen. En annan studie publicerad i Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism visade att kvinnors polycystiska ovariesyndrom, metabola och reproduktiva abnormiteter löstes efter bariatrisk kirurgi.

Kan bli gravid 18 månader efter operationen

Utöver de positiva effekterna av fetmaoperationer på fertiliteten, rekommenderas att patienter inte blir gravida under de första 18 månaderna efter operationen. Graviditet i den tidiga postoperativa perioden kommer att hindra patientens pågående viktminskningsprocess. Således kommer en kvinna som naturligt fokuserar all sin uppmärksamhet på sitt barn inte att kunna genomföra kostplanen som önskat. Dessutom; När en kvinna som närmar sig sin idealvikt börjar gå upp i vikt igen under graviditeten kan hon uppleva stress och detta kan reflektera över hennes barn. Därför är graviditet en process som måste förberedas i förväg i många aspekter.

Fetmakirurgi skadar inte det ofödda barnet

Hittills har inga problem observerats hos barnet på grund av fetmakirurgi. Barnet kan få tillräckligt med näringsämnen från sin mamma på något sätt. Däremot är det möjligt att stöta på patienter som blir gravida trots varningen "Bli inte gravid under de första 18 månaderna, se till att använda preventivmetod". Merparten av denna patientgrupp består av patienter som inte varit gravida normalt på många år. Och i allmänhet är denna grupp patienter borta från preventivmedel eftersom de inte kan bli gravida. Detta visar att fetmaoperationer ökar fertiliteten.

Näring under dietistkontroll under graviditeten

Det är ingen skada att föda barnet om graviditeten är oönskad i den tidiga perioden efter bariatrisk operation. Men för att säkerställa att näringen för både mamman och barnet är balanserad och för att säkerställa tillräckligt vitamin-mineralintag, kommer det att vara fördelaktigt att följa upp graviditetsprocessen med en erfaren dietist.

Liknande annonser

Var den första att kommentera

Yorumlar