Resultaten av Istanbul-bräcklighetskartan inom ramen för bekämpningen av Covid-19 har publicerats

Inom ramen för kampen med covid publicerades resultaten av Istanbul kirilganlik-kartan
Inom ramen för kampen med covid publicerades resultaten av Istanbul kirilganlik-kartan

Resultaten av projektet "Istanbul Vulnerability Map" som genomförts av Bimtaş, ett av İBB-medlemsförbunden, inom ramen för "Combating Covid-19" har publicerats. Socioekonomisk bräcklighet befanns vara högre i landsbygdsområden än i stadsdelar. Enligt resultaten från det transportrelaterade ömtåhetsindexet var risken högre i Istanbuls viktigaste transportaxlar som E-5 och E-80 och i de stadsdelar där tunnelbanelinjer passerar. Området med den högsta risken på grund av stadsdensiteten är Başakşehir Ziya Gökalp; Området med den högsta ömtåligheten på grund av rumslig spridningsrisk var Zeytinburnu Beştelsiz.


Stöds av Istanbul Development Agency och utförs av BİMTAŞ, ett av İBB-medlemsförbunden. "Istanbul-sårbarhetskarta inom ramen för kampen mot COVID-19" projektet avslutas. Inom ramen för projektet sammanställde IMM Istanbul Statistical Office data som samlats in från 961 stadsdelar och undersökt kvarterens egenskaper från socioekonomisk status till transportförbindelser, från stadsdensitet till demografisk struktur. Kartor skapades under fyra huvudrubriker och tjugotvå undertexter. Undertexterna som används för att skapa kartorna beräknades med den lika viktade indexmodellen och bidrog till bildandet av huvudtitlarna. Dessutom beräknades indexpoäng för undertexter och kartlades inbördes.

Med dessa kartor syftade det till att identifiera riskabla, ömtåliga områden och områden som behöver akut ingripande, att använda resurser rationellt och optimalt för att bekämpa epidemin, att prioritera beslutsfattande stadsintressenter på beredskapsområden och bidra till insatspolitiken.

Resultaten av sårbarhetskartan, socioekonomisk sårbarhetskarta, transportrelaterad sårbarhetskarta och stadsdensitetsrelaterad sårbarhetskarta som skapats inom projektets omfattning är följande:

Socioekonomisk risk högre i landsbygdsområden

Vid skapandet av det socioekonomiska sårbarhetsindexet användes indikatorer för hushållens storlek, antalet hushåll som ansöker om IMM-socialbidrag, antalet bankfilialer, hyresbostadsprisnivå, inkomstnivå, universitetsexamen under Covid-19-epidemiprocessen. När man undersöker resultaten av det socioekonomiska ömtåhetsindexet ser man att risken för regioner som definieras som landsbygdsområden är högre än stadsdelarna i stadens centrum. Çatalca, Silivri, Arnavutköy på den europeiska sidan; Det fastställdes att den socioekonomiska risken är hög i stadsdelarna Beykoz, Pendik och Şile på den anatoliska sidan. KadıköyDistrikten Ataşehir, Beşiktaş, Bakırköy och Şişli har låga socioekonomiska sårbarhetsvärden. Fatih (Arnavutköy), Yunus Emre (Arnavutköy), Atatürk (Arnavutköy), Pirinççi (Eyüpsultan), Şahintepe (Başakşehir), Oklalı (Çatalca), Yavuz Selim (Arnavutköy), Arca ) stadsdelar bestämdes som de områden med den högsta socioekonomiska risken.

Transportrelaterad risk är högre i huvudtransportaxlarna

Vid skapandet av det transportrelaterade ömtåhetsindexet användes indikatorerna för antalet resor som påverkar känsligheten och epidemisk risk, andelen kollektivtrafikresor i bilresor, busshållplatsens passagerartäthet, antalet funktionshindrade passagerare och antalet passagerare över 65 år. Enligt resultaten från det transportrelaterade ömtåhetsindexet observerades att risken för stadsdelarna på Istanbuls huvudaxlar är hög. Skörhetsvärden visade sig vara höga särskilt i de stadsdelar där den europeiska motorvägen (E-5), den transeuropeiska norra sydvägen (E-80) och tunnelbanelinjer passerar. Medan stadsdelarna på den europeiska sidan är mer riskabla än de på den anatoliska sidan visade sig indexvärdena vara högre i distrikten Bakırköy, Bahçelievler, Zeytinburnu, Bayrampaşa och Şişli. De stadsdelar med den högsta transportrelaterade bräckligheten är respektive; Mimar Sinan (Üsküdar), Aksaray (Fatih), Esentepe (Şişli), Center (Şişli), Caferağa (Kadıköy), Osmaniye (Bakırköy), Acıbadem (Kadıköy), İçerenköy (Ataşehir), Ünalan (Üsküdar), Topçular (Eyüpsultan).

Den låga mängden öppna och gröna områden ökar risken

Indikatorerna för stadens befolkningstäthet, antalet köpcentra, antalet turistområden, antalet offentliga filialer, antalet studenter per klassrum, antalet dagar som fastställdes på söndagar och det kommersiella området användes vid skapandet av stadsdensitetsindex. Enligt resultaten från det urbana täthetsrelaterade ömtåhetsindexet fastställdes riskerna för stadsdelarna i stadens centrum och delcentra i Istanbul i allmänhet vara höga. Det noterades att stadsdelarna i distrikten Bahçelievler, Bağcılar, Esenler, Güngören, Başakşehir, Zeytinburnu, Gaziosmanpaşa och Sultangazi där befolkningen är koncentrerad, stadsdynamiken är hög eller handelsflödet är högt. På den europeiska sidan, där tjänstesektorn och affärsområdena är koncentrerade i Istanbul, var risken på grund av stadsdensiteten mycket högre än den anatoliska sidan. Resultatet påverkades också av den otillräckliga mängden öppna och gröna områden i vissa distrikt på den europeiska sidan beroende på distriktsbefolkningen och distriktets storlek samt tätheten i bostads- och kommersiella områden. De stadsdelar där bräcklighet på grund av stadstätheten är högst är; Ziya Gökalp (Başakşehir), Karadeniz (Gaziosmanpaşa), İçerenköy (Ataşehir), Şenlikköy (Bakırköy), Hürriyet (Bahçelievler), Şirinevler (Bahçeliever), Soğanlı (Bahçelievler) Cevizli(Maltepe).

I stadsdelen Zeytinburnu Beştelsiz med den högsta geografiska spridningsrisken

Med indexet kopplat till rumslig spridningsrisk, bestämdes risknivåerna för invånarna i applikationen "Life Fit Home" enligt legendnivåerna på kartan. Indexet relaterat till rumslig spridningsrisk skapades genom att beräkna höjden eller de låga nivåerna av spridningshastigheten för epidemin i olika regioner, vilket förutsade att befolkningstätheten i riskområden skulle vara hög. 15 delindikatorer användes för att skapa index beroende på den geografiska spridningsrisken. Dessa indikatorer är riskintensiteten för applikationen "Life Fits Home", antalet familjehälsocenter, antalet köpcentra, antalet apotek, antalet tillbedjan, antalet serviceområden som kaféer, antalet marknader, antalet bibliotek, antalet parker och gröna områden, hälsoinstitutionen. antalet turistområden, antalet dagis och grundskolor, antalet hållplatser för kollektivtrafiken och antalet kommersiella områden. Det observerades att stadsdelar med hög befolkningsrörlighet och densitet hade hög bräcklighet. Det fastställdes att stadsdelarna på den europeiska sidan är mer riskfyllda än den anatoliska sidan, och närvaron av hälsoinstitutioner och organisationer på den europeiska sidan påverkar denna situation. De stadsdelar som har störst bräcklighet på grund av rumslig spridningsrisk är; Beştelsiz (Zeytinburnu), Kemalpaşa (Fatih), Kalenderhane (Fatih), Gökalp (Zeytinburnu), İskenderpaşa (Fatih), İsmetpaşa (Sultangazi), Mesihpaşa (Fatih), Barbaros Hayrettin Pasha (Gaziosmanelya), Bahçelievler).


sohbet

Feza.Net

Var den första att kommentera

Yorumlar

Relaterade artiklar och annonser