Var är Mount Everest? Hur skapades det? Hur högt är det? Vem klättrade upp på berget först?

Var är Mount Everest? Hur skapades det? Höjd och andra funktioner
Var är Mount Everest? Hur skapades det? Höjd och andra funktioner

Mount Everest är det högsta berget i världen. Det ligger i Himalaya, cirka 28 grader nordlig latitud och 87 grader östlig longitud, vid gränsen mellan Kina och Nepal. De nakna sydöstra, nordöstra och västra åsarna når sina högsta punkter vid Everest (8.848 8.748 m) och Sydtopp (5.000 XNUMX m). Mount Everest är fullt synligt från den tibetanska platån (cirka XNUMX m) i nordost. Det är en av de mest intressanta platserna i världen, toppar som Çangtse, Khumbutse, Nuptse och Lhotse som stiger upp från deras kjolar hindrar dem från att ses från Nepal.


Andrew Waugh, som efterträdde George Everest, kadastralchefen för den brittiska kolonialadministrationen i Indien, lämnade in ett förslag till Royal Geographical Society of London och föreslog namnet på sin föregångare, Everest, som bergets namn. Erbjudandet har accepterats. 1865 utnämndes Everest till det högsta berget i världen, trots tidigare invändningar. Med det kulturella inflytandet från tidens starkaste imperium blev namnet Everest utbrett för detta berg runt om i världen.

Innan berget kallades Everest på turkiska användes bergets tibetanska lokala namn i den anpassade ottomanska turkiska versionen av Çomolüman.

bildning

Bildandet av Great Himalaya började med kompression i geologiska sedimentära bassänger orsakade av konvergensen mellan den indiska subkontinenten och den tibetanska platån i Miocene-divisionen (för cirka 26-27 miljoner år sedan). I de följande faserna pressades Katmandu- och Khumbu-blöjorna (trasiga och vältrade lutningsvikningar) uppåt och viks över varandra och bildade ett primitivt bergskedja. Den totala ökningen av landmassan i norr ökade områdets höjd. Med återfällningen av blöjorna täcktes hela området med ett nytt lager och Mount Everest dök upp i Mahabarat-fasen i Pleistocene-divisionen (för cirka 2,5 miljoner år sedan). Kalkstenskikt separerade av andra halvkristallina sediment från slutet av kolfiberperioden (cirka 345-280 miljoner år sedan) och början av permperioden (280-225 miljoner år sedan) bildades genom synklinal stratifiering. Den kontinuerliga ökningen som orsakas av denna formation, som fortsätter idag, balanseras med erosion.

Det påstods ha krympt med en tum (25 cm) efter jordbävningen i Nepal som ägde rum den 2015 april 1. I utredningarna som gjordes i början av maj meddelades att det fanns en höjdförlust mellan 2,5 och 0,7 över bergskedjan. Kinas kartavdelning hävdade att Everests nordöstra sluttande topp gled efter jordbävningen 1,5. Om att Everest hade lutat totalt 2015 cm under de senaste tio åren före jordbävningen meddelade den kinesiska kartdirektoratet att denna glidning vänds med jordbävningen och berget blev 10 cm längre.

klimat

Mount Everest korsar två tredjedelar av troposfären till de övre lagren där syre är mindre. Brist på syre, starka vindar på upp till 100 km per timme och extrem kyla då och då ner till -70 grader gör att inga djur eller växter kan leva i de övre sluttningarna. Under sommarmånaderna smulras snön och staplas upp av vinden. Eftersom dessa snödrivor ligger över avdunstningslinjen bildas vanligtvis inte stora iskappar som matar glaciärerna. Av denna anledning matas Everests glaciärer bara av täta laviner. Även om islagren på bergssluttningarna åtskilda av huvudryggarna täcker hela lutningen upp till bergets kjolar dras de långsamt av klimatförändringen över tiden. Under vintermånaderna sveper starka vindar från nordväst snön och får toppen att se mer kala ut.

glaciärer

De viktigaste glaciärerna på Mount Everest är Kangşang-glaciären (öst), östra och västra Rongbuk-glaciärerna (norr och nordväst), Pumori-glaciären (nordväst), Khumbu-glaciären (väster och söder) och Western Ice-dalen, en sluten isdal mellan Everest och Lhotse-Nuptse-åsen.

strömmar

Vatten från berget flyter i sydvästra, norra och östra riktningar med grenar som skiljer sig åt. Khumbu-glaciären smälter och ansluter sig till floden Lobucya Khola i Nepal. Denna flod, som tar namnet Imca Khola, flyter i söder och ansluter sig till Dudh Kosi-floden. Floden Rong Zhu i Folkrepubliken Kina stiger från Pumori- och Rongbuk-glaciärerna i sluttningarna av Everest, Karma Qu-floden och Kangsang-glaciärerna.

Historien om klättringsförsök

Första försöken
Historien om försök att erövra Everest går tillbaka till 1904. Men som det första försöksdatumet kan det tas som år 1921, även om det inte är ett mål att nå toppmötet, är det bara baserat på geologisk mätning och bestämning av den möjliga toppvägen. George Mallory och Lhakpa La, som beställdes på uppdrag av kungariket England vid den tiden, gjorde geologiska och topografiska analyser av ett område på cirka 31 tusen kvadratkilometer och bestämde den norra sluttningsvägen för möjlig toppklättring. Under dessa försök dog George Mallory nära toppen. Hans kropp hittades först 1999. Även om det var många försök att klättra toppen mellan 1922 och 1924, lyckades alla inte. Det fanns inga betydande försök att klättra upp på toppmötet mellan 1930 och 1950. Den främsta anledningen här kan nämnas som andra världskriget och den politiska strukturen i regionen.

Första framgången
1953 bildades två lag under ledning av John Hunt med stöd av British Royal Geographical Society. Det första laget bestod av Tom Bourdillon och Charles Evans. Även om detta team, som använde det slutna syrgassystemet, nådde det södra toppmötet den 26 maj, var de tvungna att återvända innan de kunde slutföra den sista etappen av stigningen på grund av frysningen av det stängda syrgassystemet som utvecklats av Bourdillons far. Det andra laget bestod av Edmund Hillary, Tenzing Norgay och Ang Nyima. Edmund Hillary och Tenzing Norgay från detta team med ett öppet syresystem nådde Everest-toppmötet den 29 maj kl 11:30. (Ang Nyima slutade klättra på 8510 meter och började sjunka igen.) En av de svåraste stadierna av Everest-klättring är idag känd som Hillary Step till minne av Edmund Hillary.


sohbet

Feza.Net

Var den första att kommentera

Yorumlar

Relaterade artiklar och annonser