Cyperns järnvägshistoria och karta

cibris järnvägshistoria
cibris järnvägshistoria

Det är ett järnvägsföretag som verkar på Cypern mellan 1905-1951 under namnet Cyperns regerings järnvägsföretag. Han arbetade längs linjen mellan Evrihu byn Lefke och staden Famagusta. Under sina aktiva år transporterade det totalt 3.199.934 7.348.643 XNUMX ton last och XNUMX XNUMX XNUMX passagerare.


Byggandet påbörjades 1904 och efter öppningen av Nicosia-Famagusta-divisionen, den första delen av linjen, gjordes av den brittiska högkommissären Sir Charles Anthony King-Harman den 21 oktober 1905 från Famagusta. Samma år började arbeten med Nicosia-Omorfo-linjen och detta avsnitt slutfördes inom två år. Slutligen började arbetet med Omorfo-Evrihu-linjen 1913 och linjen avslutades 1915 med början av detta avsnitt.

Syftet med konstruktionen är transport av grönsaker, frukt som produceras runt staden Omorfo (Güzelyurt) och kopparmalm utvunnits från staden Lefke till hamnen i Larnaca. För detta ändamål övervägdes först Omorfo-Larnaca-linjen. Men senare hävdade några av de framstående människorna från Larnaca att järnvägen skulle försvaga handeln med kameler och att kamelerna skulle drabbas av den, och motsatte sig denna linje, flyttades sista stoppet från Larnaca till Famagusta.

Järnvägsfinansiering på £ 127,468 1899 (pund) tillhandahölls genom ett lån enligt Colonial Loans Act från XNUMX, linjen byggdes i princip av ett underleverantörskontrakt.

Järnvägsinformation

Den totala längden på linjen är 76 mil (122 km), räckvidden är 2 cm. Det fanns fotgängare på fyra huvudstationer. Linjens lutning var 6 av 76,2 mellan Famagusta Nicosia och 100 av 1 mellan Nicosia Omorfo.

Det fanns cirka 30 stationer längs linjen, särskilt Evrihu, Omorfo (Güzelyurt), Nicosia och Famagusta. Stationsnamn skrevs på turkiska (ottomanska turkiska), grekiska och engelska. Vissa av dessa stationer användes också som post- och telegrafbyråer. Tåget tog avståndet mellan Nicosia och Famagusta på cirka 30 timmar, med en medelhastighet på 48 km / h (ca 2 km / h). Resetiden för hela linjen var 4 timmar.

Stationer och avstånd

 • Famagusta Port
 • Magusa
 • Enkomi (Tuzla)
 • Stylos (Mutluyaka)
 • Gaidhoura (Korkuteli)
 • Prastion (Dortyol)
 • Pyrga (Pirhan)
 • Yenagra (Calendula)
 • Vitsada (Pınarlı)
 • Mousoulita (Ulukışla)
 • Angastina (Aslanköy)
 • Exometohi (Düzova)
 • Epikho (Cihangir)
 • Trakhoni (Demirhan)
 • Mia Milia (Haspolat)
 • Kaimakli - (krämig)
 • NICOSIA
 • Yerolakko (Alayköy)
 • en Trimithi
 • Dheni till
 • Avlona (Gayretköy)
 • Peristerona
 • Katokopia (Zümrütköy)
 • Argakhi (Akçay)
 • OMORFO (Güzelyurt)
 • Nikita (Güneşköy)
 • Kazivera (Gaziveren)
 • Pentagia (Yeşilyurt)
 • Çamlıköy LEFKE
 • Agios Nikolaos
 • flau
 • EVRYCHOU - 760

Denna information tillhör linjen 1912 och eftersom linjen från Omorfo till EVRYCHOU öppnades senare finns inte information om stationsavstånd för den linjen i denna lista.

Stänger järnvägslinjen och sista gången

Beslutet fattades av den brittiska kolonialadministrationen att avsluta järnvägsvägar på grund av förbättrad landtransport, minskad efterfrågan på järnväg och ekonomiska skäl. Med detta beslut 1951, har Cyperns 48-åriga järnvägsäventyr avslutats. Hans sista flyg slutade på Famagusta Station den 31 december 1951 kl 14:57 med resan från Nicosia till Famagusta.

Cirka 200 arbetare och tjänstemän anställda i företaget överfördes till semi-officiella institutioner.

Järnvägslinje idag

Efter att järnvägen stannade sålde den brittiska kolonialadministrationen alla räls och lok på linjen och såldes vid ett 65.626 pund till ett företag som heter Meyer Newman & Co. Av denna anledning finns inga delar kvar från linjens spår.

Güzelyurt, Nicosia och Famagusta stationsbyggnader inom norra Cyperns gränser står fortfarande öppna för service i olika områden. EVRYCHOU Station ligger å andra sidan på territoriet under kontroll av Cypern och tjänar också för andra ändamål. Som två av de 12 lok som används av företaget; Loket 1 är beläget i trädgården på Famagusta Land Registry Office och loket nr 2 ligger i Güzelyurt Festival Park.

EVRYCHOU Station

EVRYCHOU Station, som också har koppargruvor, finns fortfarande tillgänglig även i dag.

Cypern järnväg karta

Cypern järnväg karta

Den här bildspelet kräver JavaScript.Var den första att kommentera

Yorumlar