Höghastighetståg fortfarande ingen signalisering

ankara eskisehir och ankara istanbul yht varning säger att jag är en olycka
ankara eskisehir och ankara istanbul yht varning säger att jag är en olycka

Enligt CHP-fullmakten togs inga lärdomar från katastrofen. CHP Ankara biträdande Murat Emir, bristen på elektronisk signalering som orsakade tågolyckan som dödade 9 människor i Ankara förra året, Sincan-Kayaş-linjen inom ramen för Başkentray-projektet; Linjerna Ankara-Eskisehir och Ankara-Istanbul High Speed ​​Train (YHT) finns inte i mellanblocken. Emir sade: "Vår största oro är våra medborgares offrande till en kedja av försummelse igen. Emir

Enligt Mahmut Lıcalı från Republiken; Emir Emir of CHP, 13 2018 på 3 i Ankara-Konya YHT'in Yenimahalle distrikt i vägkontrollstationen kolliderade med vägtåget till följd av kollision med 6 maskinist, 9 passagerare 86 person dog, 2018 han sa också att katastrofen var nästan ett år efter skadan. I rapporten som presenterades för chefsåklagarmyndigheten om katastrofen, som påminde om försummelsekedjan, sa Emir att det första skälet till olyckan var bristerna i linjen. I de tekniska specifikationerna för Başkentray-projektet, som öppnades av president Recep Tayyip Erdoğan den april XNUMX, borde trafikledningssystemet som ska användas på Ankara-Sincan-linjen vara ett elektriskt signalsystem, sa Emir, ”Järnvägarna styrdes dock via telefon från centrum före slutet av signalsystemet. kostnaden för lanseringen, de liv som förlorats i olyckan har betalats, ”sade han.

Emir sade att det inte fanns några lärdomar från katastrofen trots katastrofen. Signalsystemet i Sincan-Kayas förortslinje under Başkentray-projektet existerar inte, eftersom i samma YHT-katastrof hanterades av radio och telefon från centrum, tillade han. Emir, även i Ankara-Eskisehir och Ankara-Istanbul YHT-linjer, endast ingångs- och utgångssignaleringssystemet används, signalsystemet är inte i mellanblocken, saxpositioner syns inte i systemet, betonade han. Emir sade, "Vår största oro är våra medborgares offra till en försummelse kedja. Emir

"Varför arrangeras inte?"

Emir uttryckte också att katastrofens omfattning är en fullständig skandal. İsa Apaydın12: s senior manager, fastän den fanns ofullkomlig, arresterades, växlaren, rörelse officer och trafikledare, sa han. Emir påpekade att den första utfrågningen av katastroffallet kommer att hållas på 13 januari 2020. Vad är orsaken till att dessa människor inte uppträdde inför domaren i januari? X frågade han.

Järnvägsnyhetssökning

Var den första att kommentera

Yorumlar