Våttester startade för elproduktion vid Yusufeli Dam

Våttester startade för elproduktion vid Yusufeli Dam
Våttester startade för elproduktion vid Yusufeli Dam

Jord- och skogsbruksminister İbrahim Yumaklı meddelade att den första turbinrotationsprocessen har påbörjats inom ramen för våtprover för elenergiproduktion vid Yusufeli Dam och Hydroelectric Power Plant (HES).

Minister İbrahim Yumaklı delade ett inlägg om ämnet på sitt sociala mediekonto, "Vi startade den första turbinrotationsprocessen inom ramen för våttest för elenergiproduktion vid Yusufeli Dam och HEPP. Våra ingenjörer följer testförsöken noggrant. "Dagarna när vi kommer att få el från världens 5:e högsta damm närmar sig." han sa.

Det kommer att ge ett mervärde på 6 miljarder lira årligen

Yusufeli Dam, med sin höjd på 275 meter, är den högsta dammen i Turkiet och den 5:e högsta dammen i världen i kategorin dubbelkrökta betongbågdammar.

Målet är att ge ett årligt mervärde på 558 miljarder lira till den turkiska ekonomin med den energi som produceras av anläggningen, som har en installerad effekt på 1 megawatt och en genomsnittlig årlig energiproduktion på 900 miljard 6 miljoner kilowattimmar.

Yusufeli Dam är den enda lagringsanläggningen som kan justera flödesregimen för floden Çoruh så att dammarna under den fungerar med högsta effektivitet. Dessutom förväntas dammen öka produktionskapaciteten för dammarna Artvin, Deriner, Borçka och Muratlı som ligger nedströms.

Dammen syftar till att behålla en betydande del av sedimentet från Çoruhfloden, förlänga livslängden för andra dammar och minska risken för översvämningar som kan uppstå i floden.

Det är planerat att lagra 2,1 miljarder kubikmeter vatten med dammen, vilket kommer att vara en av de viktigaste investeringarna i Çoruh Valley-projektet som utvecklats av General Directorate of State Hydraulic Works (DSI).

Med idrifttagandet av Yusufeli Dam och HEPP beräknas det att vattenkraftproduktionskapaciteten i Turkiet kommer att öka med 2 procent.

Energibehovet för 2,5 miljoner människor kan tillgodoses

Yusufeli Dam-projektet, som är storleken på en 100-vånings skyskrapa, kommer att kunna möta energibehovet för 2,5 miljoner människor och producera energi med en kapacitet att möta energin hos 750 tusen Toggians.

Den 15 september nådde vattennivån i den aktuella dammen 699,12 höjd, vattenhöjden nådde 195,62 meter och mängden lagrat vatten nådde 1 miljard 697 miljoner kubikmeter.

Dammen, där våtprov för elenergiproduktion har startat, har 3 enheter för elproduktion. Medan den första turbinrotationen av Unit-3 har genomförts framgångsrikt, fortsätter våta tester. Testerna av den nominella idrifttagningshastigheten på 214 rpm fortsätter med 25 procent, 50 procent, 75 procent respektive 100 procent, och sedan startar provproduktionen.

Tester av Unit-1 och Unit-2 kommer även att genomföras under den kommande perioden.

📩 17/09/2023 12:07