Ny besättning för den internationella rymdstationen

Ny besättning för den internationella rymdstationen
Ny besättning för den internationella rymdstationen

Expeditionens 70-71 besättning, bestående av NASA-astronauten Loral O'Hara och två kosmonauter från Roscosmos, anlände säkert till den internationella rymdstationen (ISS) fredagen den 15 september.

NASA-astronauten Loral O'Hara och två kosmonauter från Roscosmos anlände i säkerhet till den internationella rymdstationen (ISS) fredagen den 15 september, vilket ökade antalet personer på stationen till 10. Rymdfarkosten Soyuz MS-24, med O'Hara såväl som Oleg Kononenko och Nikolai Chub, anlände klockan 11:44, cirka tre timmar efter besättningens uppskjutning från Kazakstans Baikonur Cosmodrome klockan 14:53. Den var dockad med stationens Rassvet-modul .

O'Hara, Kononenko och Chub kommer att ansluta sig till Expedition 17:s besättning när dörrarna öppnas klockan 10:69. O'Hara kommer att tillbringa sex månader på rymdstationen, medan Kononenko och Chub kommer att tjänstgöra på rymdstationen i ett år. De kommer att arbeta med teknikutveckling, geovetenskap, biologi och mänsklig forskning till nytta för alla människor. Detta var den första rymdfärden för O'Hara, den femte för Kononenko och den första för Chub.

Expedition 70 kommer att lanseras onsdagen den 27 september, efter avgången av den rekordstora NASA-astronauten Frank Rubio och Roscosmos-kosmonauterna Sergey Prokopyev och Dmitri Petelin.

Rubio slog nyligen rekordet för den längsta enstaka rymdfärden av en amerikansk astronaut. Efter en årslång vistelse på rymdstationen landar trion i Kazakstan den 27 september, då Rubio kommer att ha tillbringat totalt 371 dagar i rymden, vilket slår rekordet för en amerikansk astronauts längsta enstaka rymdfärd.

📩 17/09/2023 11:49