Larmsystem mot Red Palm Beetle i Izmir

Larmsystem mot Red Palm Beetle i Izmir
Larmsystem mot Red Palm Beetle i Izmir

Izmir Metropolitan Municipality lanserade för första gången en seismisk sensorapplikation i Turkiet mot den röda palmbaggen, som förstör palmer inifrån. Systemet, som kommer att installeras på alla palmer i hela staden, meddelar mobiltelefoner när sjukdomen först börjar. Således förhindrar snabba ingrepp på sjuka träd spridningen av sjukdomen.

Izmir Metropolitan Municipality, som ökar den gröna närvaron av staden dag för dag, fortsätter sina ansträngningar för att hålla palmerna, som är bland de naturliga skönheterna i Izmir, vid liv. Storstadsstaden gick nyligen över till ett larmsystem i kampen mot den röda palmbaggen, som kommer till landet via importvägar och förstör palmer genom att gnaga dem från insidan. Teamen, som har fortsatt sina insatser för desinfektion och fångst sedan 2007, när fallet sågs i Izmir, startade nyligen den seismiska sensorapplikationen, som används i olika länder i världen, i Izmir.

Tack vare de larm som installerats under kontroll av forskare, vilket träd som har sjukdomen, kan trädens hälsostatus och behandlingsprocessens framsteg övervakas via mobiltelefoner. På så sätt, istället för att skada naturen genom att bespruta tusentals träd, kan sjuka träd ingripas direkt och snabbt. Som en del av kampen sattes feromonfällor upp för att hålla insekter borta från palmer i områden där palmer är koncentrerade.

"Izmir Metropolitan Municipality initierade det för första gången i Turkiet"

Tillhandahåller information om hur systemet fungerar, Aydın Adnan Menderes University Naturvetenskapliga fakulteten lektor Prof. Dr. Selçuk Ready, "Särskilt vår uppskattade president Tunç Soyervisar stort intresse för att skydda växterna här genom vetenskapliga studier. Detta är en studie som vi initierat i denna riktning. Izmir är ett mycket viktigt centrum för palmer. Klimatet är mycket lämpligt och det finns tusentals palmer i Izmir. Det är ett mycket viktigt träd för landskapet. När du tar bort palmen försvinner denna skönhet. Den röda palmbaggen orsakar stora skador på träd. Vi ser denna sjukdom överallt i Turkiet där det finns palmer, och den orsakar palmernas död. Externt känns eller känner man det inte riktigt förrän trädet dör. Det är därför det är så svårt att slåss. Vi har initierat en mycket bra metod i vetenskapens ljus, utan att skada miljön. Detta system används av Izmir Metropolitan Municipality för första gången i Turkiet. "Detta är en första", sa han.

"När insektens larv börjar gnaga trädet larmar det."

Prof. Dr. Hazrat sa: "Vi startade ett vetenskapligt projekt här. Vi använder ett system som vi kallar seismiska sensorer. Vi installerar dessa seismiska sensorer på varje palmträd. Dessa är mycket känsliga sensorer. När insektslarven börjar gnaga på trädet rapporterar den skapade mikronivåvibrationen den omedelbart till satelliten via våra mottagare och från satelliten till våra mobiltelefoner. Om ett träd är skadat målar det trädet rött och varnar för ingrepp. Så istället för att göra något galet som att spraya tusentals träd här, går vi bara till det trädet. "När larven i trädet försvinner som ett resultat av vår behandling visar systemet detta för oss som grönt och rent", sa han.

Hazir sa: "Det finns olika rykten om utrotning av palmer. Den enda faktorn som är ansvarig för döden av palmer i Turkiet är den röda palmbaggen. Så vitt vi vet kom denna till vårt land 2005 med importerade palmer från Egypten. "Förutom det finns det ingen annan patogen eller sjukdom som dödar våra palmer," sa han.

Kampen kommer att sprida sig till Izmir

Sinan Baydar, İzmir Metropolitan Municipality Kültürpark filialchef, som utförde arbetet, sa: "Vår İzmir Metropolitan Municipality Borgmästare Tunç Soyerhar stor lyhördhet i denna fråga. Vi har genomfört en studie med hans instruktioner sedan början av detta år. Vi följde vetenskaplig praxis över hela världen och kom till ett mycket bra resultat. Vi startade en kamp mot dessa problem genom att göra mycket mer exakta ingrepp med den seismiska sensormetoden som tillämpas i länder som Frankrike, Italien, Israel och Mexiko. Med applikationen kan vi urskilja friska eller ohälsosamma träd och vi behöver inte ingripa i varje träd. Vi har nu börjat arbeta i Kültürpark som pilotområde och har installerat alla palmer. Vi har goda nyheter. Vi hittade denna sjukdom i endast 3 träd i Kültürpark. Vi arbetar för att förbättra dem också. Denna applikation kommer att tillämpas på alla palmer i Izmir. Efter Kültürpark kommer vi att sprida oss över hela staden, särskilt Kordon och Cumhuriyet Square. I det första skedet började vi arbeta med tusen träd. Detta antal kommer gradvis att öka. "Förutom larmet försöker vi förhindra insekter från att närma sig träden genom att sätta feromonfällor runt palmerna", sa han.

"Alla träd i Izmir är under övervakning"

Baydar säger att döda träd bör huggas ner och att detta missförstås av allmänheten, sa Baydar, "Tyvärr finns det en situation som är mycket missförstådd av allmänheten. Sjuka och döda träd måste huggas ner och avlägsnas från området så att de röda palmbaggen inuti inte skadar andra. Vi planterar omedelbart nya för att ersätta dessa kapade träd. Vi kontrollerar och övervakar dem omedelbart. När detta system är på plats kommer alla våra träd i Izmir att övervakas. Inte bara palmerna, utan alla växter i Izmir är vårt liv. De är mycket värdefulla för oss. Vi håller ett öga på dem alla. Vi är mycket lyhörda i denna fråga. "Vi gör nödvändig sjukdomsbekämpning, besprutning och beskärning av alla våra växter," sa han.

📩 17/09/2023 12:13