Exporten av färsk frukt och grönsaker översteg 2 miljarder dollar

Exporten av färsk frukt och grönsaker översteg miljarder dollar
Exporten av färsk frukt och grönsaker översteg miljarder dollar

Turkiets export av färsk frukt och grönsaker ökade med 2023 procent under perioden januari - augusti 16, från 1 miljard 764 miljoner dollar till 2 miljarder 50 miljoner dollar. Genom att konstatera att sektorn för färsk frukt och grönsaker har uppnått den högsta exportsiffran i historien baserat på 8-månadersperioder, noterade Aegean Exporters' Association Coordinator Vice President och Aegean Fresh Fruit and Vegetable Exporters Association President Hayrettin Ucak att denna framgång skapades av turkiska exportörers ansträngningar att exportera förädlade produkter.

President Yavaş underströk att de framgångsrikt har lämnat två tredjedelar av 2023 bakom sig, "I det medelfristiga programmet som täcker perioden 2024-26 som tillkännagavs av vår regering fastställdes vårt exportmål för slutet av 2026 till 302,2 miljarder dollar . "Som sektorn för färsk frukt och grönsaker siktar vi på att nå en exportsiffra på 2026 miljarder dollar 5, med producenter, handlare och exportörer som agerar tillsammans och alla länkar i kedjan gör sin del", sa han.

EXPORTERA ACE OF TROPHIES TOMATER

När exporten av färsk fruktsektorn under 2023-månadersperioden 8 analyserades på produktbasis, blev tomat troféns ess med ett belopp på 351 miljoner dollar. Tomater, som visade en exportprestation på 2022 miljoner dollar under januari-augusti 262, uppnådde en exportökningstakt på 34 procent.

Mandarinexportörer, som gjorde en exportframgång på 2022 miljoner dollar under januari-augusti 169, ökade sin export till 2023 miljoner dollar med en ökning på 36 procent under samma tidsperiod 229.

En framgångsrik säsong inom körsbärsexport lämnades bakom sig 2023. Medan Turkiet uppnådde körsbärsexport på 2022 miljoner dollar under 8-månadersperioden 134, tog körsbärsexportörer 2023 miljoner dollar i utländsk valuta till Turkiet med en 60-procentig ökning av exporten under januari-augusti 214.

Medan pepparexporten ökade med 47 procent, från 136 miljoner dollar till 200 miljoner dollar, förblev exporten av persika oförändrad och nådde 175 miljoner dollar. Turkiet tjänade 164 miljoner dollar i utländsk valuta på citronexport och 116 miljoner dollar på äppleexport. Medan exporten av färska aprikoser noterades till 58 miljoner dollar, hittade granatäpple och pumpa sin plats bland de 53 bästa produkterna på listan med en export på 10 miljoner dollar vardera.

Medlemmar av Aegean Fresh Fruit and Vegetable Exporters Association genomförde 2 miljoner dollar av Turkiets 50 miljarder 202 miljoner dollar export av färsk frukt och grönsaker. Medan tomater var i toppen av exporten från Egeiska regionen med ett belopp på 51 miljoner dollar, var körsbärsexporten 49 miljoner dollar. Medan mandarin rankades på tredje plats i exporten av färsk frukt och grönsaker från Egeiska regionen, erhölls valutaintäkter på 11,4 miljoner dollar från export av mandariner.

RYSSLAND, TYSKLAND OCH RUMÄNIEN ÄR DE MEST EXPORTERADE LÄNDERNA

Medan Ryssland var det överlägset mest exporterade landet med en andel på 2 miljoner dollar i exporten på 50 miljarder 588 miljoner dollar från sektorn för färsk frukt och grönsaker, ökade Tyskland sin export från 42 miljoner dollar till 170 miljoner dollar med en ökning med 241 procent. inom export och bibehöll sin position som topppartner. Medan Turkiet exporterade färsk frukt och grönsaker till Rumänien för 2022 miljoner dollar under januari-augusti 136, ökade exporten av färsk frukt och grönsaker till Rumänien med 2023 procent under samma period 46 och nådde 196 miljoner dollar.

📩 17/09/2023 11:03