Akiem tecknar avtal med Alstom för 100 Traxx-lok

Akiem tecknar avtal med Alstom för Traxx-lok
Akiem tecknar avtal med Alstom för 100 Traxx-lok

Alstom, en global ledare inom smart och hållbar mobilitet, och det europeiskt baserade lokuthyrningsföretaget Akiem har tecknat ett ramavtal för 100 Traxx Universal multisystem (MS3) lok. Det finns 65 lok under en del av kontraktet. Det totala beloppet av ramavtal når upp till 500 miljoner euro. Samtidigt som Akiem bekräftade sitt ledarskap på den europeiska hyresmarknaden, bekräftade Akiem sitt mål att bidra till den accelererande verksamheten på järnvägsmarknaden med stora investeringar i linjer från Frankrike till 12 andra europeiska länder.

Traxx Multi-system lok drar nytta av optimerad energiförbrukning och kan hantera både frakt- och passagerartrafik i hastigheter upp till 160 kilometer i timmen. Dessa lok kommer att köras i Tyskland, Österrike, Schweiz, Frankrike, Italien, Belgien, Nederländerna, Luxemburg, Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien. Som en unik egenskap för flersystemslok kommer vissa att levereras med sista milskapacitet och hamnar, terminaler eller industriområden kommer att vara tillgängliga utan behov av ett växlingslok.

Alla lok kommer att utrustas med ATLAS, Alstoms bärarlösning för European Train Control System (ETCS). Detta system har en bred lands- och linjetäckning för både ETCS och befintlig systemdrift och har en överlägsen två-trippelarkitektur.

Kevin Cogo, chef för rullande materiel, lok och komponenter, Alstom DACH (Tyskland, Österrike, Schweiz) sa: "Vi är stolta över att Akiem har utökat sin lokflotta med den största enskilda ordern av Traxx-lok för ett betydande antal länder. "Genom detta avtal kommer både Akiem och Alstom att befästa sina starka positioner för lokomotiv på olika linjer, inklusive deras hemmamarknad."

Fabien Rochefort, VD för Akiem, tillade: "Akiem är glada över att lägga denna nya order hos Alstom. Vi investerar ständigt i vår motorportfölj för att serva våra kunder och utveckla nya marknadspositioner. Dessa investeringar kommer att göra det möjligt för oss att erbjuda nya effektiva och hållbara linjer som kommer att bidra till att öka övergången till järnvägstransporter i Europa. Som en del av denna order kommer 55 lok att omdirigeras från Frankrike till Europa vid en tidpunkt av bristande leverans under det senaste decenniet. Med stöd av våra underhålls- och serviceteam strävar vi efter att bidra till förnyelsen av järnvägsgods och passagerartransporter mellan städer i Frankrike och att underlätta innovation och konkurrens.”

Slutmontering kommer att ske vid Alstoms anläggningar i Kassel, Tyskland. Leverans av enheterna är planerad mellan 2025 och 2028.

📩 17/07/2023 15:54