Artificiell intelligensstudie som upptäcker cancerösa Tasmanska djävlar ger resonans

Artificiell intelligensstudie som upptäcker cancerösa Tasmanska djävlar ger resonans
Artificiell intelligensstudie som upptäcker cancerösa Tasmanska djävlar ger resonans

Cancer är en av de viktigaste riskerna som hotar befolkningen i Tasmanian Devil, som är välkänd för alla med sin inspirerade seriefigur. Tasmanian Monsters, världens största köttätande pungdjur, som bara lever på ön Tasmanien i sydöstra Australien, kommer att skyddas mot cancer som hotar deras art, med ett internationellt projekt som involverar Near East University-forskare.

Tasmanska djävlar är kända för att vara ganska aggressiva varelser. Därför är det viktigt att avgöra om ärren i deras ansikten är orsakade av cancer eller naturliga orsaker. Projektet, undertecknat av Near East University-forskare, kan identifiera cancerösa Tasmanska monster genom att analysera kamerabilder med stöd för artificiell intelligens.

Near East University Faculty of Engineering Biomedicinsk teknik fakultetsmedlemmar Assist. Assoc. Dr. Fatih Veysel Nurcin, Dr. Niyazi Şentürk och Computer Engineering Faculty Member Assist. Assoc. Dr. Den artificiella intelligensstödda algoritmen som utarbetats av Elbrus Imanov kan upptäcka tasmanska monster som fångats i hudcancer genom kamerabilder. Ekologen Karen Fagg, som arbetar i programmet "Save the Tasmanian Devil", och naturbiologen Sam Thalmann, som arbetar i samma program, stödjer också studien, undertecknad av Near East University-forskare.

Cancer hotar Tasmanian Devils!

En endemisk typ av cancer som ofta setts hos Tasmanian Devils de senaste åren hotar livet för dessa varelser vars naturliga liv är begränsat till Tasmanien. Denna cancer, som kallas "djävuls ansiktstumörsjukdom (DFTD)," ses i ansiktet, munnen och halsen på Tasmanian Devils och sprider sig lätt när bestarna biter varandra. Denna sjukdom, som först upptäcktes 1996, kan orsaka att Tasmanian Devils dör på ungefär sex månader.

En av projektforskarna, Near East University Faculty of Engineering Biomedical Engineering fakultetens medlemmar Assist. Assoc. Dr. Fatih Veysel Nurçin understryker att det artificiella intelligensstödda projektet, som de förberedde genom att bryta en ny mark, kommer att ge ett stort bidrag till förståelsen för hur denna sjukdom sprider sig i naturen, samtidigt som de snabbt kan upptäcka de cancerösa Tasmanska monstren.

Near East Universitys arbete fick stort genomslag i Australien!

Arbetet från Near East University-forskare, som kunde upptäcka cancer i Tasmanian Devils övervakade av kameror med hjälp av artificiell intelligens, gjorde också stort intryck i Australien och Nya Zeeland. Studien, publicerad i Scimex, en av Australiens och Nya Zeelands viktiga vetenskapliga publikationer, väckte stor uppmärksamhet från forskare som bor i regionerna. Studien publicerades även i Cosmos Magazine, som också aktualiserades med vetenskapsnyheter.

Den vetenskapliga artikeln, där Near East University-forskare beskriver detaljerna i sitt arbete, publicerades i Csiro Publishing, en av Australiens viktigaste vetenskapliga publikationer.

📩 06/07/2023 13:58