Christian Atsu, en fotbollsspelare från Hatayspor, som låg under spillrorna, miste livet

Christian Atsu, en fotbollsspelare från Hatayspor, som låg under spillrorna, avled

Hatay, som förstördes i Kahramanmaraş-centrerade jordbävningar, Rönesans Den livlösa kroppen av Christian Atsu, den ghananska fotbollsspelaren från Atakaş Hatayspor, hittades i vraket av bostaden. Fotbollsgemenskapen släppte kondoleansmeddelanden efter Christian Atsus död.

Hatayspor fotbollsspelare Christian Atsu lämnades under spillrorna från bostaden som förstördes i Antakya-distriktet i jordbävningarna som ägde rum i Kahramanmaraş den 6 februari.

Atsus manager, Murat Uzunmehmet, gjorde ett uttalande på sitt sociala mediekonto och sa: "Christian Atsu hittades och förlorade tyvärr sitt liv".

FÖRKLARING I TFF

I uttalandet från TFF: "Vi har med djup sorg fått veta att Atakas Hatayspors fotbollsspelare, Christian Atsu, miste livet i jordbävningen som kvävde vårt land. Våra kondoleanser till Christian Atsus familj, släktingar, fans och Hatayspor-gemenskapen. Vi känner djupt smärtan av alla våra liv som förlorats i jordbävningen och önskar ett snabbt tillfrisknande till våra skadade. Kondoleanser till vår älskade nation”.

Vem är Christian Atsu?

Christian Atsu (född 10 januari 1992, Atsu, Ada Foah, Greater Accra-regionen – död februari 2023, Hatay) är en före detta landskampsspelare från Ghana som spelade i anfallsområdet. Till sist spelade han i Hatayspor, ett av Super League-lagen.

Klubbkarriär

Porto

Atsu flyttade till Porto vid 17 års ålder efter att ha avslutat sin fotbollsformation med klubben. Den 14 maj 2011 draftades han av huvudlagstränaren André Villas-Boas i Primeira Liga-matchen mot Marítimo. Han avslutade dock matchen på bänken.

Lagkamraten Kelvin och Atsu lånades ut till Rio Ave, som tävlar i samma liga, för säsongen 2011-12. Han spelade sin första match i ligan den 28 augusti 2011 mot Olhanense, där de förlorade med 1-0 på hemmaplan. Även om Atsu gjorde sitt första mål mot Benfica i den 16:e minuten på Işık Stadium den 2011 december 24 och förde sitt lag i ledningen, förlorade laget matchen med 5-1.

När han återvände till Porto säsongen 2012-13 började fotbollsspelaren bland de 11 bästa på nio ligamatcher. Den säsongen blev laget ligamästare för tredje gången i rad.

Chelsea

Den 1 september 2013 skrev Atsu på ett femårskontrakt med Chelsea för en övergångssumma på 3,5 miljoner pund, och lånades sedan omedelbart ut till den holländska klubben SBV Vitesse fram till slutet av säsongen 2013-14.

Utlånad till Vitesse

Den 6 oktober 2013 gjorde Atsu sin debut mot Feyenoord och ersatte Kazaishvili i den 77:e minuten. Trots att han hade en assist till Mike Havenaar kunde han inte hindra Vitesse från att förlora med 2-1. Den 19 oktober gjorde Atsu sin första startuppställning mot SC Heerenveen och Vitesse vann matchen med 11-3. Den 2 november gjorde fotbollsspelaren som gjorde en straff mot FC Utrecht sitt första mål för mitt lag och Vitesse vann med 9-3 i slutet av matchen.

Genom att spela totalt 30 matcher för det holländska laget gjorde Atsu 5 mål och laget slutade ligan på en 6:e plats och gick till slutspelsrundan för Europa.

Utlånad till Everton

Den 13 augusti 2014 lånades Atsu ut till andra Premier League-klubben Everton fram till slutet av säsongen 2014-15. Han gjorde sin debut för klubben 10 dagar senare, mot Arsenal, där de gjorde oavgjort 2-2 på Goodison Park, och ersatte Kevin Mirallas i den 85:e minuten.

Den 21 september 2014 gjorde Atsu sin ligadebut mot Crystal Palace, vilket slutade med en 3-2-förlust på hemmaplan. Efter att ha varit frånvarande på grund av Africa Cup of Nations återvände Atsu till truppen mot Young Boys i Europa League-matchen den 19 februari 2015. Han var med under de sista fem minuterna och ersatte hattricket Romelu Lukaku. Tre dagar senare byttes han ut i sista minuten av matchen mot Leicester City, där man gjorde 2-2 hemma.

I matchen mot Newcastle United den 15 mars 2015, med fem minuter kvar, åt han från sitt hem och assisterade sin lagkamrat Ross Barkley, som också kom in i matchen senare, vilket bidrog till Evertons tredje mål och de vann med 3-0 på hemmaplan. I utbyte mot Atsus inflytande efter att ha gått in i matchen de sista minuterna placerades han bland de 19 bästa borta mot Dynamo Kiev i den andra omgången av åttondelsfinalen i Europa League den 16 mars. Everton, som hade fördelen med 11-2 hemma, sa adjö till cupen efter att ha förlorat med 1-5 på bortaplan. Detta var Atsus sista match för Everton, som togs bort från matchen i den 2:e minuten.

Utlånad till Bournemouth

Den 29 maj 2015 lånades Atsu ut till nyuppflyttade Bournemouth till Premier League. Klubbens vd Neill Blake beskrev affären som ett "stort slag". Han gjorde sin lagdebut den 25 augusti mot Hartlepool United, som de besegrade med 4-0 i den andra omgången av Ligacupen. Atsus andra lagmatch var på Preston North End, där de slog dem i nästa omgång. Han återkallades av Chelsea den 1 januari 2016 utan att spela någon match för Bournemouth i ligan.

Utlånad till Malaga

Den 24 januari 2016 talade Atsu i en intervju med BBC World Service om sin avgång från Chelsea och den kommande övergången till Levante. Dagen efter lånades han ut till Málaga istället för Levante. Den 5 februari 2016 gjorde Atsu sin debut mot Getafe CF i startelvan och matchen slutade med en 11-3-seger.

Newcastle United

Den 31 augusti 2016 lånades Atsu ut till Newcastle United i ett år med möjlighet att ta hans vittnesmål. Den 13 september gjorde han sitt lags debut mot Queens Park Rangers, som de besegrade med 6-0 borta, och ersatte Yoan Gouffran i den 61:a minuten och gav en assist till Aleksandar Mitrović, som gjorde det femte målet på planen. Han gjorde sin klubbdebut den 1 oktober mot Rotherham United i en 1-0-seger och gjorde raka mål för Cardiff City och Wigan Athletic.

I maj 2017 skrev Atsu på ett fyraårskontrakt med Newcastle för en övergångssumma på 6,2 miljoner pund.

Landslagskarriär

Atsu gjorde sin debut för Ghana den 1 juni 2012 mot Lesotho och gjorde mål i matchen. Han beskrevs av BBC som ett "perfekt hopp" och beskrevs av ESPN som "snabb och tekniskt imponerande" och en framtida stjärna för landslaget.

Året därpå kallades han upp till Africa Cup of Nations-truppen i Sydafrika. Han startade i startelvan i Congo DC-matchen, där de gjorde oavgjort 2-2, och byttes senare ut i 11-1-vinsten mot Mali. I den sista matchen i gruppen fyllde han 0 år mot Niger i Port Elizabeth och gjorde matchens andra mål i sin 11-3-vinst, medan hans land slutade som gruppledare och gick vidare till kvartsfinal. Atsu gjorde målet från straffpunkten i matchen där Ghana, som slutade fyra i turneringen, förlorade mot Burkina Faso på straffar och blev utslagen.

Uttagen till 2014 års fotbolls-VM-trup, spelade Atsu bland de 11 bästa i alla matcher i laget som slogs ut i gruppspelet.

I Africa Cup of Nations 2015 gjorde Atsu två mål mot Guinea, som de slog i kvartsfinalen med 3-0. Fotbollsspelaren bidrog till att hans lag nådde finalen och spelade även mot Elfenbenskusten, som de förlorade på straffar i finalen. I slutet av turneringen vann han utmärkelsen Player of the Tournament och utmärkelsen Goal of the Tournament för sitt mål mot Guinea.

Privatliv

Atsu är en troende kristen som delar bibelverser på sociala medier. Han är gift och har två barn.

Det tillkännagavs att Atsu, som befann sig under spillrorna i Hatay i den svåra jordbävningen 6, vars epicentrum låg i Pazarcık-distriktet i Kahramanmaraş, som inträffade den 2023 februari 10 och orsakade stor förstörelse i 7.7 provinser, förlorade sitt liv den 18 februari 2023. Dagen före denna jordbävning var matchens enda mål, som Hatayspor spelade mot Kasımpaşa och vann med 1-0, 90+7. registreras i minuter.