World Cement Association: 2023 kommer att bli ett svårt år för cementindustrin

World Cement Union kommer att bli ett svårt år för cementsektorn
World Cement Association 2023 kommer att bli ett svårt år för cementindustrin

Enligt WCA kommer den globala efterfrågan på cement inte att öka 2023, men cementpriserna fortsätter att stiga tvåsiffrigt på grund av kostnadsökningar. Direktören för World Cement Association (WCA) Emir Adıgüzel sa att trots prisökningarna är den billigaste cementen i Turkiet.

Vid World Cement Associations (WCA) generalförsamling som hölls i London, blev kostnadsökningarna som branschen står inför i fokus på agendan. Emir Adıgüzel, en av direktörerna för WCA, höll ett tal vid generalförsamlingen, att "2023 kommer att bli ett svårt år för cementindustrin i världen". WCA:s direktör Emir Adıgüzel, som betonade att den globala cementefterfrågan inte förväntas öka, men företag kommer att behöva öka sina försäljningspriser med tvåsiffriga siffror 2023 för att överleva. ”. Påpekar att det finns höjningar av cementpriserna i Turkiet,

Emir Adıgüzel sa: "Men trots prisökningarna är Turkiet fortfarande det land med de billigaste cementpriserna i världen."

Adıgüzel konstaterade att perioden med hög efterfrågan och brist på varor i världen under de senaste två åren har kommit till sitt slut, att från och med 2023 har cementmarknaden i världen gått in i en ny era i allmänhet. Adıgüzel sa: "Från och med nu finns det en stor mängd överskottsproduktionskapacitet i världen och de flesta länder vänder sig till export. De som inte kan exportera kan gå till kapacitetsbegränsning. I några få regioner som Afrika, USA och Bangladesh kommer cementimporten att fortsätta med hård konkurrens på grund av det strukturella produktionsunderskottet.”

"Vinstmarginaler under press"

WCA-direktören Emir Adıgüzel fortsatte sitt tal på följande sätt: "Cementproducenternas vinstmarginaler är under otrolig press. Cementproducenter, särskilt på tillväxtmarknader, har fastnat mellan ökad konkurrens å ena sidan och onormalt ökade produktionskostnader å andra sidan. Höga fluktuationer i energikostnader kommer att orsaka problem i energiintensiva industrianläggningar som cementsektorn.”

"Priserna kommer att öka på sjötransporter"

Emir Adıgüzel betonade att även om den globala handelsefterfrågan kommer att minska på grund av en möjlig lågkonjunktur, kommer kostnaderna för sjöfart att fortsätta att öka. Det extremt begränsade utbudet av nybyggnationer till marknaden och den fortfarande måttliga efterfrågan på sjöfartsmarknaden. Konkurrensen kan öka på vissa rutter, men det verkar som att exportörerna inte kommer att vara lika nöjda som redarna.”

Adıgüzel förklarade att cementmarknaderna i utvecklingsländerna kommer att fortsätta att leda cementindustrin, medan de stora multinationella företagen lämnar cementproduktionen, fortsatte Adıgüzel på följande sätt: "Dessa marknader - förutom Kina - kommer att fortsätta att leda den långsiktiga höga nivån efterfrågan på cement. Företag i dessa länder kommer att lyckas med att dra fördel av den positiva tillväxtmiljön. Cement är oumbärligt för utvecklingen i ett land. Det är den viktigaste strategiska delen av utvecklingen över hela världen. Medan producenter i Turkiet, Indien och afrikanska länder fortsätter sina investeringar snabbt, skäms vissa multinationella cementföretag i västländer nästan över att vara cementtillverkare och slutar tillverka cement. Det verkar som om dessa multinationella cementföretag kommer att fortsätta att sälja av sina cementtillgångar på tillväxtmarknader, vilket skapar en unik möjlighet för tillväxtmarknadsaktörer att utöka sina portföljer på tillväxtmarknader. Precis som Turkiets Oyak-grupp köpte portugisiska Cimpor.”

"Cementpriserna i Turkiet är fortfarande mycket låga"

Med hänvisning till den turkiska hemmamarknaden sa Emir Adıgüzel: "Turkiet är fortfarande det land med de billigaste cementpriserna i världen trots prisökningar och det har behållit denna position i många år."

Samtidigt har det meddelats att "World Cement Association - International Cement Conference", ett av den globala cementindustrins viktigaste möten, kommer att hållas i Istanbul den 23-24 maj 2023.

Emir Adıgüzel, som talade vid World Cement Associations (WCA) generalförsamling som hölls i London, är en av de grundande styrelsemedlemmarna i World Cement Association. Emir Adıgüzel, som innehade WCA:s två mandatperioder, fungerade också som global VD för Heidelberg Cement-gruppen med ansvar för internationell handel i 21 år.

Günceleme: 24/01/2023 12:33

Liknande annonser

Var den första att kommentera

Yorumlar