Förberedelserna för gåsfesten har börjat

Förberedelserna för gåsfesten har börjat
Förberedelserna för gåsfesten har börjat

Förberedelserna fortsätter med full fart inför den traditionella gåsfestivalen, som kommer att hållas för andra gången i år i samarbete med Kocaeli Metropolitan Municipality, Kocaelis kommunfullmäktige och invånarna i kvarteret, som går tillbaka 200 år tillbaka i tiden. För evenemanget som skulle hållas i Eseler Village fredagen den 27 januari samlades kvinnorna i byn för att öppna torkad filodeg. Gåsfestivalen, som kommer att anordnas i syfte att främja de lokalkulturella värdena i Kocaeli, föra fram de gastronomiska värdena och överföra dem till kommande generationer, kommer att firas med olika aktiviteter, godsaker och lokala folksånger i bytorget Eseler.

FÖRBEREDELSER SLUTDA I IZMIT ESELER

Spänningen med Goose Feast upplevs i Eseler-distriktet i Kocaelis Izmit-distrikt. Förberedelserna för festen, som började för månader sedan med gödningen av gässen, fortsätter med att kvinnorna bearbetar torr deg efter att vädret blivit kallt. Degarken, som kommer att användas som tirit på evenemangsdagen, var noggrant förberedda och bevarade av kvinnorna i byn.

DET BÖRJADE MÅNADER SEDAN

Gåsfesten firas varje år under andra hälften av januari, på det datum som bestäms av byns äldste. Förberedelserna för festen börjar med beredningen av torr deg och gödningen av gässen. De naturliga spetten som ska användas vid tillagningen av gässen framställs genom att skära från kornellträdet. Gässens fjädrar och insidor, som slaktas 2 dagar före festen, rengörs, får vila en natt och det frusna fettet avlägsnas. Gåskött är lika viktigt som fettet eftersom det täcker det årliga behovet. Gässen, som blötläggs i vatten ett dygn, tas upp ur vattnet på festmåltidens morgon, träs på spett, lite vatten hälls i gåspannor och körs in i ugnen.

ESELER, SOLAKLAR OCH DURHASAN

Det är känt att gåsfestivalen, som har firats i århundraden i byarna Eseler, Solaklar och Durhasan i Izmit-distriktet Kocaeli, också firades i byarna Hasanoğlu och Sofuoğlu tidigare.

LOKALA PRODUKTER KOMMER ATT ställas ut

Under gåsfestivalen, som kommer att äga rum på bytorget i Eseler, kommer lokala och kulturella värden i Kocaeli att ställas ut. Utöver det kommer även det lokala försäljningsområdet, där byborna kan sälja de lokala produkter de har producerat, att finnas i evenemangsområdet.

VAD ÄR GAZ DAY?

Huvudsyftet med semestern, som bara firas i mitten av januari i byarna Eseler, Solaklar, Durhasan och Hasanoğlu i Izmit-distriktet i Kocaeli, är enhet, samhörighet och delning. Folket i regionen, som såg till att hålla traditionen vid liv även under krigsåren, såg till att denna tradition levde kvar i 200 år.

Günceleme: 24/01/2023 12:44

Liknande annonser

Var den första att kommentera

Yorumlar