BRSA tillkännager detaljer om TLs kommersiella lånebeslut! Vad är BRSA-kreditbeslutet, vad betyder det?

BRSA tillkännager detaljer om kreditbeslut Vad är BRSA-kreditbeslut Vad betyder det
BRSA tillkännager detaljer om kreditbeslut! Vad är BRSA-kreditbeslutet, vad betyder det?

Angående beslutet om utbetalning av lån som tillkännagavs i fredags, sa Banking Regulation and Supervision Agency (BDDK), "Det är ett oberoende granskat företag, TL-motsvarigheten till företagets kontanta tillgångar i utländsk valuta (FX) är över 15 miljoner TL, och företagets TL-ekvivalenten till FX-tillgångar beräknas från de totala tillgångarna eller det största av nettoförsäljningsintäkterna för det senaste året överstiger 1 procent... För att ett företag ska vara inom ramen för beslutet måste alla tre villkoren vara uppfyllda." gjorde uttalandet.

I BRSA:s uttalande påmindes om att banker tidigare gett instruktioner om att visa maximal försiktighet för att förhindra användning av lån för att genomföra transaktioner som inte är lämpliga för deras syfte.

I uttalandet anges att vissa företag köper utländsk valuta med hjälp av TL-lån och innehar positioner i utländsk valuta trots att de inte har valutaskulder eller skulder i utländsk valuta och till och med har en utländsk valutaposition. används av vissa företag i syfte att köpa utländsk valuta." uttryck användes.

I uttalandet angavs att ett beslut togs på fredagen som en nödvändig makroförebyggande åtgärd för att stärka den finansiella stabiliteten, för att använda resurser på mer effektiva och produktiva områden, för att säkerställa att kreditsystemet fungerar effektivt och för att säkerställa att lånen är används i enlighet med deras syfte.

”Det har varit fördelaktigt att göra några förklaringar för att eliminera de tveksamheter som kan uppstå kring genomförandet av beslutet. Eftersom det är ett företag som är föremål för oberoende revision är TL-motsvarigheten för företagets kontanta tillgångar i utländsk valuta (inklusive guld, effektiv utländsk valuta och FX-insättningar i banker) över 15 miljoner TL, och TL-ekvivalenten för företagets FX-tillgångar är större än de totala tillgångarna eller nettoomsättningen för det senaste året, varav ett överstiger 1 procent... För att ett företag ska omfattas av beslutet måste alla tre villkoren vara uppfyllda. Däremot omfattas inte verkliga personer och verkliga personer företagspartners av nämnda besluts tillämpningsområde.

Omständigheter som ska undantas från begränsningen

I yttrandet ingår undantagssituationer avseende företag som faller inom ramen för kreditförlängningsbegränsning på grund av att samtliga 3 villkor för verkställande av beslutet är uppfyllda.

Följaktligen, företag som inte kan få ett lån i valuta, om de har ett nettopositionsgap i utländsk valuta som godkänts av det oberoende revisionsföretaget och lämnats till banken inom 3 månader från dagen för ansökan om lånet, endast begränsat till gapet inom 3 månader efter ansökningsdatumet, i TL. De kommer att kunna använda kommersiella kontantlån.

Kriterierna som ska beaktas för företag som kommer att dra nytta av detta undantag kommer att vara förekomsten av ett underskott i utländsk valutaposition, det vill säga om deras skulder (skulder) i utländsk valuta är större än deras tillgångar i utländsk valuta under något kommande kvartal.

I ett sådant fall kommer dessa företag att kunna förlänga kommersiella kontantlån i TL så mycket som valutaskulderna överstiger valutatillgångarna.

Valutatillgångar inkluderade och inte inkluderade i beslutet

Valutatillgångar kommer att inkludera företags effektiva utländska valuta, inklusive guld, och valutainsättningar i banker.

Andra monetära tillgångar i företag, bestående av värdepapper emitterade i valuta av inhemska och skuldinstrument såsom euroobligationer, kommer inte att inkluderas i omfattningen av valutatillgångar som anges i resolutionen.

Andra monetära tillgångar hos företag såsom värdepapper och aktier emitterade i valuta av utländska medborgare och omvänd repor med utlänningar kommer också att inkluderas i beräkningen av valutatillgångsbeloppet inom ramen för beslutet.

Status för företag som inte omfattas

Företag vars valutatillgångar inte överstiger TL 15 miljoner kommer inte att inkluderas i kreditgränsen inom ramen för beslutet.

Men dessa företag, från och med låneansökan, "har sina nuvarande valutatillgångar och sina totala tillgångar enligt de mest uppdaterade finansiella rapporterna och den senaste 1-åriga nettoomsättningen som ska fastställas av den oberoende revisionen företag", "TL-motsvarigheten till deras valutatillgångar under lånets löptid som de kommer att använda får inte överstiga 15 miljoner TL, eller de förklarar och åtar sig att den största av deras totala tillgångar eller nettoförsäljningsintäkterna under det senaste 1 året kommer inte att överstiga 10 procent även om det överstiger eller överstiger 10 procent” Följaktligen kommer de att vara skyldiga att till banken förmedla det aktuella värdet av sina valutatillgångar, totala tillgångar och de senaste 12 månadernas nettoförsäljningsintäkter vid utgången av föregående månad.

Typer av kommersiella lån som omfattas av begränsningen

Saldoökningsberäkningen som ska göras i slutet av varje månad för kontantutbetalningar av kommersiella TL-lån som ska göras från och med beslutsdatumet genom lånetransaktioner såsom revolverande konton, övertrasseringskonton (KMH) eller företagskreditkort kommer att betraktas som en ny användning .

I händelse av en ökning av saldot jämfört med slutet av månaden före beräkningsdatumet i slutet av varje månad, måste den relevanta kommersiella lånekunden till banken intyga de dokument som godkänts av det oberoende revisionsföretaget som anges i beslutet , tills denna beräkning görs i slutet av månaden. Samma ansökan kommer också att gälla om det finns ett balansriskbelopp i dagslån.

I slutet av månaden, lånekunden; hitta saldoökning för revolverande, KMH- eller företagskreditkort; För övernattlån, om riskbeloppet påträffas och det fastställs att de ligger inom ramen för den relevanta begränsningen inom ramen för de intygade handlingarna, kommer ett nytt kontant kommersiellt lån i TL inte att förlängas till nämnda kunder, även om det finns ett gränsgap.

Å andra sidan, vid beräkning av TL-motsvarigheten för valutatillgångar, kommer valutaköpskursen för Republiken Turkiets centralbank att användas för beräkningsdatumet.

Andra frågor som banker och företag kommer att uppmärksamma

Bankerna måste varna sina kunder innan företag gör en begäran om TL-lån, så att de inte ägnar sig åt praxis som syftar till att kringgå beslutet genom fiktiva transaktioner eller andra samverkanstransaktioner.

Varje bank kommer att kontrollera specifikt för sina egna banker om deras kunder har gjort överföringar av valutatillgångar i sådana bedrägliga syften. Om de gör ett sådant beslut kommer bankerna att informera BRSA.

Å andra sidan kan nödvändiga rättsliga åtgärder vidtas mot dem som möjliggör öppnandet av ett lån som inte bör tilldelas av bankerna genom att utföra sådana vilseledande och samverkande transaktioner för att kringgå eller neutralisera beslutet.

Den berörda banken kommer också att informera institutet om företag som inte följer beslutet eller inte lämnar till banken de uppgifter och handlingar som behöver godkännas och fastställas av den oberoende revisionsbyrån inom 1 månad efter lånetilldelningen.

Uttalandet förtydligade också frågor som "om företag är föremål för oberoende revision", "de mest aktuella boksluten" och "dokument som behöver attesteras av oberoende revisionsföretag är inte klara".

Liknande annonser

Var den första att kommentera

Yorumlar