Tips för att odla valnötter

Fördelar med att odla valnötter
Tips för att odla valnötter

Medminister i Valnötsproducenternas Förening (CÜD), Ömer Ergüder gav information om vad man bör tänka på för den som vill satsa på valnötter. Medan vikten av ett hälsosamt liv och medveten kost ökar med pandemin, uppmärksammas intresset för individuellt jordbruk och produktion. Valnötsodlingen, vars inhemska produktion ökar, har blivit en av de senaste årens mest eftertraktade jordbruksinvesteringar.

Turkiet, valnötternas hemland, är för närvarande bland de tre bästa i världen när det gäller valnötskonsumtion. Men trots detta kan bara en tredjedel av de valnötter som konsumeras i Turkiet produceras för tillfället. Men vad ska de som vill odla valnötter vara uppmärksamma på? Vad är det viktigaste inslaget i valnötsproduktionen? Vilka regioner är lämpliga för att plantera valnötsträd? Hur mycket investeringar krävs? Svaren på alla dessa frågor besvarades av CÜDs medordförande Ömer Ergüder, som grundades 2020 med sloganen "Turkiets produktion är infödd i valnötter, den läckra valnöten".

Delade fem viktiga tips för investerare som funderar på att investera i jordbruk, särskilt valnötter, och för de som vill komma in i sektorn, sa Ergüder att bara ett enda valnötsträd börjar ge full frukt nästan 8-12 år efter att det möter jorden. Ergüder sa också att ett valnötsträd tål törst under lång tid trots att det förlorar skörd, och tillade: "Men om det stannar i vatten i 48 timmar kan dess liv ta slut. Av denna anledning har grundvattnet en mycket viktig plats i valnötsodlingen. Enligt Ergüder, som varit valnötsproducent i cirka 10 år; Här är de saker som de som vill starta valnötstillverkning bör vara uppmärksamma på:

”Ett valnötsträd behöver 15 kubikmeter vatten.

Den första och viktigaste frågan som investerare som planerar att börja odla valnötter bör ställa sig är "Har jag tillräckligt med vatten?" borde vara. Ett valnötsträd, i motsats till kända missuppfattningar, behöver verkligen vatten för att nå full effektivitet. Ett enda valnötsträd på en säsong; När markstruktur och nederbördsförhållanden beaktas behöver den cirka 15 kubikmeter vatten. Tack vare bevattningsinfrastrukturen som är lämplig för markstrukturen stiger bevattningsregimen och trädens potential ännu högre.

Arter som är lämpliga för klimatet i regionen som ska planteras bör väljas.

Markdjup och grundvattenproblem borde inte finnas. Å andra sidan, med tanke på klimatförhållandena i regionen som ska planteras; Det är nödvändigt att välja arter som är lämpliga för klimatet och som inte kommer att påverkas av tidiga eller sena frost. Valnöt är en frukt som kan odlas i alla regioner i Turkiet. Studier visar att skörden vid skörd har ett direkt samband med kylperioden under vinterperioden. Av denna anledning är alla regioner där det finns kallt vatten på vintern och inte påverkas av tidig och sen frost på sommaren lämplig för att investera i valnötter. Men de flesta av investeringarna de senaste åren; Den var koncentrerad till regionerna Thrakien, Marmara, Egeiska havet, Centrala Anatolien och något sydöstra Anatolien.

I takt med att markens lutning ökar ökar behovet av arbetskraft

Markens lutning är en annan fråga av stor betydelse. I takt med att lutningen ökar minskar mekaniseringsinvesteringarna och behovet av arbetskraft ökar. Denna process orsakar en minskning av effektiviteten i investeringen på lång sikt. Dessutom måste den som ska odla valnötter här ställa sig följande fråga: "Kommer jag att göra det här jobbet som en hobby eller industriellt?" Om det ses som en hobby; Det är nödvändigt att sätta målet på maximal yta där man verkligen kan arbeta och känslig vård kan göras. Tyvärr kan den obevakade delen av en trädgård som kräver seriös skötsel och ansträngning under säsongen alltid få ner motivationen och trädgårdens totala avkastningsgenomsnitt. Men om frågan ses industriellt krävs minst 250 dekar yta för jobbet. När fältet växer och teamet blir starkare, beroende på investerarens kraft, kan kostnaderna minska ytterligare med stordriftsfördelarna.

Investeringsbeloppet bör beräknas efter löpande kostnader

Tvärtemot de vanliga misstagen i en valnötsinvestering slutar inte arbetet när plantorna planteras, tvärtom har arbetet bara börjat. Parallellt med trädgårdsskötsel når ett valnötsträd sin maximala avkastning mellan 8-12 år. I denna process kan behoven tillgodoses av personen. Utgångspunkten för en effektiv valnötsodling kan betraktas som att utnyttja en enda traktor maximalt. Enligt vår erfarenhet kan en trädgård på cirka 250 dekar skötas med en traktor. Enhetskostnaden för investeringar i markinfrastruktur, bevattningssystem och mekanisering som ska göras kan bara nå en effektiv punkt i denna skala och högre. Även om det är omöjligt att generalisera om investeringsbeloppet är det användbart att beräkna enligt nuvarande kostnader. Eftersom de flesta affärsplaner och inkomst-/kostnadsredovisningar som upprättats före investeringen skiljer sig mycket från de som kommer före oss.

Valnötter måste samlas in och kasseras inom 48 timmar efter att de fallit på marken.

Den viktigaste frågan under skördeperioden är att vara snabb. Valnöten, som fullbordar mognadsprocessen, spricker först sitt gröna skal och faller sedan. För att skydda grödan från sjukdomar och för att inte kompromissa med produktens kvalitet måste valnöten samlas in och torkas senast inom 48 timmar efter att den fallit till marken. Ett starkt skördeteam, snabb mekanisering eller att ha en valnötsbearbetningsanläggning i det omgivande området är avgörande för att bibehålla produktens värde.”

Liknande annonser

Var den första att kommentera

Yorumlar