Vem är den svenska kurdiska parlamentsledamoten Amineh Kakabaveh?

Amineh Kakabaveh och Magdalena Anderson
Amineh Kakabaveh och Magdalena Anderson

Det är första gången i svensk historia som en kvinna väljs till statsminister. Socialdemokraternas ledare Magdalena Andersson blev Sveriges första kvinnliga statsminister, och allt berodde på färgen på rösten som gavs av en kurdisk kvinnlig suppleant! Vem tror du var den viktigaste kurdiska parlamentsledamoten? Självklart Amineh Kakabaveh!

Amineh Kakabaveh föddes den 6 december 1970 i Saqqez, Iran. Han är en svensk före detta Vänsterpartipolitiker av iransk kurdisk härkomst. Han har varit ledamot i Sveriges riksdag sedan 2008. Han gick med i Komalah och blev Peshmerga-kämpe vid tretton års ålder innan han flydde till Sverige via Grekland och Turkiet. Innan Kakabaveh kom in i riksdagen tog han en magisterexamen i socialt arbete från Stockholms universitet och arbetade som socialarbetare i Stockholm.

Inspirerad av den franska rörelsen Ni Putes Ni Soumises (varken horor eller Mats) grundade Kakabaveh 2005 den feministiska och antirasistiska organisationen Varken hora eller kuvad. Som politiker och opinionsbildare sysslar Kakabaveh med frågor som hedersbrott, kvinnors rättigheter och sekularism. Hans arbete har gjort honom till en kontroversiell person i svensk politik och inom det egna Vänsterpartiet, men han har även belönats med titeln "Årets svensk" av tidningen Fokus.

Hans självbiografi Amineh – inte större än en kalasjnikov (“Amineh – inte större än Kalashnikov”) publicerades 2016 och beskrev hans tid med Peshmerga. 2019 hotades han med uteslutning ur Vänsterpartiet till följd av en utdragen konflikt med partiledningen. Han lämnade partiet frivilligt innan frågan var löst.

Liknande annonser

Var den första att kommentera

Yorumlar