TCA-rapport: "8 miljarder dollar" förlust i 37.5 projekt byggda med BOT-modellen

TCA Rapportera miljarder dollar i förlust i projektet som gjorts med YID-modellen
TCA-rapporten "8 miljarder dollar" förlust i 37.5 projekt gjorda med BOT-modellen

Den totala kostnaden för 4 motorvägar, en tunnel och 3 broar byggda med Build-Operate-Transfer-modellen (BOT) var 22 miljarder 215 miljoner 713 tusen dollar. Tills samma projekt överförs till allmänheten gavs en övergångsgaranti på 59 miljarder 747 miljoner 817 tusen dollar. Således kommer 22.2 miljarder dollar mer pengar att komma ut ur statskassan för 8 projekt som kommer att kosta 37.5 miljarder dollar med statliga resurser.

SözcüEnligt Emin Özgönüls rapport från Turkiet sa Deniz Yavuzyılmaz, CHP Zonguldak Deputy och en medlem av GNAT KİT-kommissionen, "Fynden i TCA-rapporterna visade att 8 projekt var 169 procent och 2.69 gånger dyrare. Med dessa pengar, istället för 8, skulle totalt 24 motorvägar, broar och tunnlar byggas. Dessutom är staten i dessa projekt garant för de lån som entreprenören erhåller från utlandet.”

Vad är Build-Operate-Transfer-modellen (BOT)?

”Om antalet fordon under garanti inte stämmer överens i projekten med transitgaranti, som är gjorda med BOT-modellen, betalar statskassan mellanskillnaden. Förare av passerande fordon betalar direkt till kassörskan på det operativa företaget.”

1- 1915 Çanakkale Bridge
Kostnaden för motorvägen Çanakkale-Malkara, inklusive Çanakkale-bron från 1915, är 3 miljarder 159 miljoner 721 tusen 36 euro. I projektet, vars drift kommer att överföras till staten 2034, garanteras 45 tusen fordon passera genom bron dagligen.

2- Menemen-Aliağa-Çandarlı motorväg
En daglig överföring av 2030 tusen fordon till motorvägen Menemen-Aliağa-Çandarlı med en kostnad på 445 miljoner 521 tusen 627 euro, som planeras att offentliggöras 35, och en total inkomstgaranti på 541 miljoner 301 tusen euro.

3- Ankara-Niğde motorväg
Ankara-Niğde Highway, med en total längd på 351 kilometer med dess anslutningsvägar, kommer att överföras till allmänheten 2035. Det finns fortfarande brister i projektet, som kostar 1 miljard 462 miljoner 628 tusen 902 Euro.

4- Eurasia Tunnel
Eurasientunneln i Istanbul kommer att offentliggöras 2042. Den dagliga fordonspassgarantin som ges till projektet, som har en kostnad på 1 miljard 239 miljoner 863 tusen dollar, är 68 tusen och denna siffra ökar varje år, även om det inte håller.

5- Osmangazi Bridge och Gebze-Orhangazi-Izmir Highway
Osmangazi Bridge och Gebze-Orhangazi-İzmir Highway kommer att överföras till allmänheten 2036. I projektet, som har en kostnad på 6 miljarder 312 miljoner 392 tusen 47 dollar, håller inte antalet garantier för både bron och motorvägen.

6- Yavuz Sultan Selim Bridge och Odayeri-Paşaköy Highway
Yavuz Sultan Selim Bridge och Odayeri-Paşaköy Highway-projektet har en kostnad på 3 miljarder 456 miljoner 244 tusen 239 dollar. Garantin för passage över bron är 49 miljoner per år, men inte ens hälften av detta kan nås.

7- North Marmara Highway Kınalı-Odayeri avsnitt
Kostnaden för Kınalı-Odayeri-sektionen av Northern Marmara Highway är 2 miljarder 72 miljoner 257 tusen 9 dollar. Längden på projektet, som planeras överföras till allmänheten 2030, når 80 kilometer, inklusive anslutningsvägarna. I projektet, vars driftstid har utökats från 4 år 9 månader till 12 år 4 månader, finns inga garantier.

8- Northern Marmara Highway Kurtköy-Akyazı avsnitt
Driften av Kurtköy-Akyazı-sektionen av Northern Marmara Highway kommer att övergå till staten 2029. Projektets garantinummer för fordonspass, som kostade 3 miljarder 661 miljoner 656 tusen 404 dollar, höjdes till förmån för operatörsföretaget.

Liknande annonser

Var den första att kommentera

Yorumlar