Kampen om pinjenötter fortsätter i Kozak

Kozakta kämpar mot glasnötter
Kampen om pinjenötter fortsätter i Kozak

Izmir Metropolitan Municipality fortsätter att arbeta med Turkish Foresters Association för att hitta en lösning på det låga utbytet av pinjenötter på Bergama Kozak-platån. Experter fastställde att utöver effekterna av torka på grund av klimatkrisen, orsakade den kottesugande skalbaggen också låga skördar. Izmir Metropolitan Municipality-team, som placerar ut speciella fällor i regionen, syftar till att minska insektens population.

Små producenter stöds inom alla områden i linje med İzmirs jordbruksstrategi, som skapades med visionen om "Another Agriculture is Possible" av Tunç Soyer, borgmästare i Izmir Metropolitan Municipality. Metropolitan Municipality, som undertecknade ett samarbetsprotokoll med Turkish Foresters Association 2019, fortsätter sina ansträngningar för att identifiera och bekämpa orsakerna till den låga avkastningen av pinjenötter i Kozak-regionen. Medan inkomstbortfallet för producenten, som mest livnär sig på pinjenötter, ökar dag för dag, fokuserar experter på torkan på grund av klimatkrisen och effekten av den kottesugande skalbaggen. Storstadskommunen, som har placerat ut stora och små fällor för att fånga den kottesugande skalbaggen i skogsområden i 15 stadsdelar, fortsätter sin dataanalys med två mätstationer för luftföroreningar och två meteorologiska stationer som man har etablerat i regionen.

Två typer av fällor preparerades

Projektledare Prof. Dr. Sezgin Özden uppgav att sjukdomar och skadedjur undersöks i regionen och sa: "En svampsjukdom med potential att orsaka skada upptäcktes i tallarna under de undersökningar som utfördes inom ramen för projektet. Det har dock fastställts att tätheten av denna svamp ännu inte är på en nivå som kan orsaka skada. "Vi uppskattar att svampen kan börja göra skada när stressen från träden ökar", sa han.

I den skadliga insektsdelen av projektet undersöks den kottesugande skalbaggen. Sezgin Özden pratade om två typer av fällor, varav en del hängs på trädstammar och en del placeras på öppna ytor i skogen, för insektens övervintringsbeteende. Vi identifierade 72 insekter i en av fälltyperna vi satte upp i Kıranlı Mahallesi och 30 i den andra. Detta fynd visade att de designade fällorna kunde vara framgångsrika för att attrahera den kottesugande skalbaggen. Vi kommer att presentera vår idé för İzmir Metropolitan Municipality genom att producera mer ekonomiskt lämpliga fälltyper och placera dem i olika regioner i Kozak i september 2022.

"Insektspopulationen kommer att minska med fällor"

Skogsingenjören Mehmet Volkan Kester, som arbetar vid Izmir Metropolitan Municipality Rural Development Branch Directorate, sa att en speciell fälla satts upp för den kottesugande skalbaggen och sa: "Denna fälla är mycket effektiv. Insekter har infraröda receptorer. Den identifierar heta områden och går mot dessa områden. Eftersom fällorna vi har förberett också är varma går insekter in i dessa fällor för att övervintra. Insekter som kommer in i fällorna förstörs sedan. Dessa insektsfällor kommer att replikeras. Således kommer det att försökas förhindra minskningen av konutbytet som orsakas av insekten. Med hjälp av dessa fällor strävar vi efter att förhindra insekten från att ge avkomma och minska dess population.

Tack till president Soyer för stödet

Chefen för Karaveliler Village, Ferudun Gürkaya, konstaterade att detta problem har pågått i 15 år och byborna har drabbats av en stor inkomstförlust, och sa: "Även om det finns kottar på träden i de högre delarna av Kozak-platån, är tomma. Det finns inte ens kottar på de platser där höjden sjunker. Vi vill tacka Izmir Metropolitan Municipalitys borgmästare Tunç Soyer för hans stöd för lösningen av detta problem.”

"Jag var tvungen att stänga mitt företag"

Producenten Mehmet Gezgin uppgav att han var född och uppvuxen i Bergama och var en pinjenötsaffärsman och sa: "När sjukdomen började minskade trädens avkastning, så jag stängde mitt företag. Människor är i en mycket svår ekonomisk situation just nu. Många företag som jag var tvungna att stänga här. När folk inte kunde få tag i produkten började de klippa träden, sa han.

Socioekonomiska studier genomfördes också

Izmir Metropolitan Municipality bedriver också socioekonomisk forskning i regionen. Sociologen Filiz Egi Oğuz sa: "Socioekonomisk analys spelar också en viktig roll i denna forskning. Vi är alltid tillsammans med tillverkarna. Vi har sett att inkomsterna för 16 byar i denna bassäng, som är 40-50 miljoner dollar, har minskat rejält. Dessutom gjorde de upplevda problemen det möjligt för producenterna att organisera sig. Bybor i Kozak blev samarbetsvilliga och ingick solidaritet”, sa han.

Akademiker fortsätter att arbeta

Izmir Metropolitan Municipality borgmästare Tunç Soyer undertecknade ett protokoll med Foresters Association of Turkey för att fastställa orsakerna till den låga avkastningen av pinjenötter och för att söka efter lösningar. För att hitta orsaken till problemet inom ramen för projektet har Prof. Dr. Socioekonomisk analys ledd av Sezgin Özden, Prof. Dr. Effekterna av klimatförändringar under ledning av Murat Türkeş, Prof. Dr. Under ledning av Ünal Akkemik, dendroklimatologi, fenologi och pollenforskning, prof. Dr. Effekterna av luftföroreningar och växtnäring under ledning av Doğanay Tolunay, Prof. Dr. Under ledning av Tuğba Lehtijarvi bedrivs forskning om sjukdomar och skadedjur.

Liknande annonser

Var den första att kommentera

Yorumlar