När ren energi blir billigare kommer den att möta 50 procent av produktionen

När ren energi blir billigare kommer den att motsvara procent av produktionen
När ren energi blir billigare kommer den att möta 50 procent av produktionen

Det femte av webbseminarieserien "Framtid med teknologins kraft", som anordnades av Sabancı University för att sammanföra chefer inom den offentliga och privata sektorn med vetenskap och teknik, hölls under titeln "Nästa generations hållbara energiteknologier".

Den femte webinarserien anordnad av Sabancı University för att dela sin kunskap och erfarenhet inom vetenskap och teknik med allmänheten och affärsvärlden hölls.

I webbinariet; Sabancı University Fakulteten för teknik och naturvetenskap biträdande dekanus Selmiye Alkan Gürsel, fakulteten för teknik och naturvetenskap Besökande fakultetsmedlemmar Mihrimah Özkan och Cengiz S. Özkan delade med sig av sina åsikter och förutsägelser om "Nästa generations hållbara energiteknologier".

I webbinariet där information om klimatkrisen, ren energi, väte, bränsleceller och batteriteknologier gavs jämfördes dessa tekniker vad gäller användningsområden för en hållbar framtid. Vid mötet, utvecklingen inom energiomvandlings- och lagringsteknologier som kommer att aktualiseras när det gäller att ge låga koldioxidutsläpp, vilket kommer att behövas inom en snar framtid och på lång sikt, och de studier som genomförts vid Sabancı University i dessa frågor delades.

Mihrimah Özkan, gästlektor vid fakulteten för teknik- och naturvetenskap, påpekade att den ökande världsbefolkningen kommer att öka antalet människor som använder energi kontinuerligt och deras energibehov, och betonade att rena energisystem som sol, geotermisk och vindkraft är nu framträdande inom energiproduktion. Özkan sa att ungefär 50 % av den energi som används över hela världen produceras från petroleum och kol och 30 % från hållbara källor, ”Fördelningen av hållbara resurser är 16 % vattenkraft, 6 % vind, 3 % sol, 2-2.5 % geotermisk. Fram mot 2050 ser man att sol och vinds roll i energiproduktionen kommer att öka. Det är inte mycket förändring i energiproduktionen med användningen av naturgas, men det är möjligt att se en minskning av kol.” Mihrimah Özkan, som uppgav att 60 % av energiproduktionen i Turkiet kommer från olja och naturgas, påpekade att den hållbara energiproduktionen låg kvar på 12 %. Özkan sa att denna situation direkt återspeglas i koldioxidutsläppen.

Ren energi blir billigare med innovationer

Mihrimah Özkan sa att medan megawatten solenergi i världen är 50 dollar, är energin som erhålls av vind 44 dollar och energin som erhålls av kol är cirka 40 dollar. Vi ser att energierna från vind och sol fördubblas vart 5.5 år. Fortsätter det så tror vi att 2030 procent av den energi som produceras fram till 50 kommer härifrån de kommande åren. Solpaneler, vindkraftverk och batteriteknik blir också billigare. Men det finns fortfarande stora innovationer som kan göras. Speciellt eftersom energierna som erhålls från sol och vind inte är särskilt stabila, finns det stora problem med att integrera dem i nätet. Ny teknik utvecklas för att eliminera dessa och för att lagra överskottsenergi på ett säkert sätt. En av dem är att skaffa väte med den energi som erhålls från sol och vind och lagra det i systemet.

Vätgas blir det viktigaste bränslet, energibäraren och råvaran för att minska koldioxidutsläppen

Sabancı University Fakulteten för teknik och naturvetenskap biträdande dekanus Selmiye Alkan Gürsel tog upp Green Deal i webbinariet och betonade vikten av att tillhandahålla ren, tillgänglig och säker energi för att uppnå EU:s mål att nollställa nettoutsläppen av växthusgaser till 2050. Av den anledningen konstaterade han att det är nödvändigt att vända sig till rena energikällor och att väte är av stor betydelse som både bränsle, energibärare och viktig råvara. Selmiye Alkan Gürsel uttryckte att väte är den första tekniken man tänker på för att minska koldioxidutsläppen, och konstaterade att en separat infrastruktur krävs för lagring, transport och produktion av väte. Alkan konstaterade att väte har använts inom industrin i mer än 100 år och är en ren teknik som ger den högsta energin per massenhet.Han betonade att eftersom det inte är radioaktivt och icke-radioaktivt kommer dess användning att öka med tiden och att det är den renaste metoden att tillverka med hjälp av elektrolysatorer. Han konstaterade särskilt att det mest idealiska scenariot är att använda elektricitet från förnybara källor (sol, vind, etc.) samtidigt som man producerar väte med elektrolysteknik.

Han uppmärksammade också att det producerade vätet kan blandas med naturgas för att tillgodose energibehovet i hushållsapplikationer, och att vätgas kan användas för att direkt producera elektrisk energi med bränsleceller.

Dessutom sa Selmiye Alkan Gürsel att det är nödvändigt att vända sig till vätgasdrivna och elektriska fordon och sa: "Som herr Fatih Birol sa, är 100 av 3 fordon som säljs idag elektriska. För att uppnå detta mål måste vartannat fordon som säljs vara elektriskt.” sa. Selmiye Alkan Gürsel uppgav att bränslecellsdrivna fordon förväntas bli utbredda i Europa, Nordamerika, Asien och Stillahavsländerna år 2026, och att trots deras kommersialisering beror det faktum att bränsleceller inte används i önskad omfattning på det faktum att att livslängd, effektivitet och kostnadsmål inte är på önskade nivåer.

Cengiz S. Özkan, gästande fakultetsmedlem vid fakulteten för teknik och naturvetenskap, berättade om den utvecklande tekniken för battericeller, deras interna strukturer och produktionsteknologier. Özkan sa: "Fram till 2030 finns det inte tillräckligt med litiumjonbatterier med den nuvarande tillverkningskapaciteten. Det behövs fler fabriker i världen. På grund av situationen som orsakats av pandemin och kriget finns det ett problem med tillgången på material, eftersom vissa metaller har blivit svåra att hitta på marknaderna.”

Cengiz S. Özkan konstaterar att en energitäthet förväntas vara dubbelt så stor som nuvarande densitet om cirka 15 år att materialinnovation är viktig här för en hållbar batteriindustri. kazanuppgav att han gjorde det. Özkan uttryckte att enhetspriset per kilowattimme beaktas i batterier, och betonade att populariteten för diesel- eller bensinfordon kommer att minska i takt med att enhetspriset blir ännu mer ekonomiskt i framtiden. Özkan säger att International Energy Agency förutspår att mängden litiumanvändning i material kommer att öka cirka 2020 gånger mellan 2040-13, sade Özkan att inom en snar framtid kommer batteriteknologier baserade på kiselanoder, litiumsulfid och solid state-batterier att komma till främre del.

Liknande annonser

Var den första att kommentera

Yorumlar