Erdogan: Vi kan inte säga ja till att Finland och Sverige går med i NATO

Erdogan: Vi kan inte säga ja till att Finland och Sverige går med i NATO
Erdogan: Vi kan inte säga ja till att Finland och Sverige går med i NATO

President Erdoğan gjorde ett uttalande till pressmedlemmar som ställde frågor till honom om dagordningen vid utgången av fredagsbönen. När det gäller Finlands och Sveriges anslutningsprocessen till Nato sa president Erdoğan: "Vi hade ett brett möte med Nederländernas premiärminister idag. I morgon, återigen, har England och Finland önskemål om sitt möte. Vi kommer att ha samtal med dem. Likaså kommer vi att ha ett möte med Stoltenberg på jobbet.” sa.

På frågan om vilka frågor som skulle diskuteras i hans möte med Colombias president Ivan Duque Marquez i dag sa president Erdoğan att huvudtemat för mötena där statscheferna samlades var bilaterala förbindelser.

Angående mötet sa president Erdoğan: "Vilken typ av relationer kan det finnas mellan Turkiet och Colombia just nu? Vad kan vi göra? Vi kommer att diskutera dem först. Bortsett från detta blir naturligtvis det andra steget regionala frågor. Bland dessa regionala frågor är det den välkända Ryssland-Ukraina-frågan som står i främsta rummet i dessa frågor i världen för tillfället. Vi kommer att ha möjlighet att diskutera dem. En annan viktig fråga är förstås att det finns olika dimensioner av terrorism i världen, men en av dem, den viktigaste, är narkotikasmuggling. Vi kommer att ha möjlighet att diskutera dem. " han sa.

President Erdoğan uppgav att han också kommer att göra uttalanden efter mötet med Colombias president Ivan Duque Marquez.

"Nu har de gjort en täckmantel för Europeiska unionens erkännande av PKK som en terroristorganisation."

President Erdoğan, efter att en journalist påminde om att terroristorganisationen PKK/YPG tog initiativ för att förhindra att civila återvänder till områden som rensats från terroristorganisationer i Syrien, sa:

"För det första är kampen mot terrorism inte ett ytligt koncept. Dess täckning är väldigt, väldigt bred. Och vår kamp mot PKK är också som ni alla vet... I själva verket har de nu gjort en täckmantel för Europeiska unionens erkännande av PKK som en terroristorganisation. De säger att de anser att PKK är en terroristorganisation. Ja, å andra sidan, varför accepterar ni inte YPG som en terroristorganisation? Det är inte de som vet bäst, det är vi. YPG är definitivt en terrororganisation som PKK födde på ett annat sätt. Och just nu går jag ännu längre, på samma sätt i världen som i Europeiska unionen, till och med Amerika ger dem många möjligheter vid förhandlingstillfället. Och just nu, i många europeiska länder, särskilt i Tyskland, i Nederländerna, i Sverige, i Finland och i Frankrike, utför dessa terroristorganisationer alla typer av demonstrationer? Han gör. Och tillsammans med dessa demonstrationer, sprider de skräck där? Det blåser. Och ger dessa länders regeringar dem alla typer av försäkringar? Tyvärr gör det det. Som vi upprepade gånger har berättat för dem vid internationella möten har vi alltid uttryckt, berättat för dem och presenterat dokument för dem vid bilaterala möten. Och genom att visa alla dessa videoinspelningar för dem, "Titta, det här är terroristorganisationer och brotten som begås av denna terroristorganisation är uppenbara."

President Erdoğan betonade att Turkiet har kämpat mot terrorism i flera år och sa: "Allt deras fokus i dessa grottor, vilket gör Qandil till ett centrum för sig själva, beror förmodligen på att PKK och YPG nu onekligen terroriserar. Men tyvärr döljer väst fortfarande dem. Här gör de alla möjliga vandringar, speciellt i Tyskland, Sverige och Finland. När vi säger, 'Ge oss dessa terrorister', gav de oss tyvärr inte dessa terrorister förrän idag, det gör de inte. Eftersom vi är de som känner till och följer den här verksamheten bäst för tillfället kommer vi naturligtvis att fortsätta att göra det som är nödvändigt.” sa.

"Vi kan inte säga 'ja' till hans inträde i Nato."

President Erdoğan sa: "Du har tidigare uttryckt din ståndpunkt mot försök att ansluta sig till Finland och Sverige i Nato. Har du fått någon feedback från de aktuella länderna i denna fråga, finns det någon ny utveckling i ämnet?” På frågan sa han:

"Vi hade ett omfattande möte med den nederländska premiärministern idag. Imorgon återigen har England och Finland sina mötesförfrågningar, vi ska ha möten med dem. Likaså kommer vi att ha ett möte med Stoltenberg på jobbet. Naturligtvis kommer vi att fortsätta att hålla alla dessa samtal för att inte avbryta telefondiplomatin mellan oss. Men vad är det vi säger klart och otvetydigt? För det första, eftersom vi har alla dokument och information från dessa terroristorganisationer och vi är offer för detta, snälla, om vi känner till Natos känslighet mot terrorism, om vi vet att Nato är en säkerhetsorganisation, bör vi inte acceptera en sådan terroristorganisation in i Nato, som är en säkerhetsorganisation, och vi kan inte säga "ja". Jag tror samma sak för Sverige. Jag tror samma sak för Finland. Och just nu får många av EU:s medlemsländer dem att tala i sina egna parlament, än mindre att acceptera dessa terroristorganisationer. De inkluderar dem i sina egna parlament och ger möjligheter. De levererar vapen och ammunition. Nu vet vi och ser dessa, och eftersom vi är offer för alla dessa borde ingen be om ursäkt, vi kan inte säga "Ja" till dessa terroristorganisationers inträde i Nato, som är en säkerhetsorganisation."

Efter att ha gjort uttalanden till pressmedlemmarna vid utgången träffade han medborgarna. sohbet President Erdoğan lämnade moskén för att delta i den banbrytande ceremonin för Hospice Social Service City, som kommer att äga rum i Arnavutköy.

Liknande annonser

Var den första att kommentera

Yorumlar