Alstom kommer att leverera 130 lok till Baden, Tyskland

Coradia Stream SFBW

Alstom, världsledande inom smart och hållbar mobilitet, har tecknat ett kontrakt för att leverera 130 Coradia Stream High Capacity (HC) elektriska dubbeldäckade tåg till Landesanstalt Schienenfahrzeuge Baden-Württemberg (SFBW) för Baden-Württemberg-nätverket i Tyskland. Utöver leveransen av tågen har Alstom avtalat att tillhandahålla fullserviceunderhåll under en period av 30 år för att säkerställa oavbruten tillgänglighet för tågen. Dessutom förbehåller kontraktet sig möjligheten att beställa upp till 100 extra tåg. Värt runt 130 miljarder euro för de första 2,5 tågen och med över 30 års underhåll är detta Alstoms största order någonsin i Tyskland.

"Detta kontrakt är utan tvekan en milstolpe i samarbetet mellan Alstom och delstaten Baden-Württemberg. "State-of-the-art tåg som vår Coradia Stream High Capacity är det bästa svaret på frågan om hur man kan möta det växande behovet av hållbara och framtidssäkra mobilitetslösningar i Tyskland", säger Müslüm Yakisan, Alstom Regional DACH-president. "Jag är glad över att vårt högkapacitetskoncept har tilltalat SFBW och att Alstom har valts ut som den föredragna partnern för framtidens mobilitet i Baden-Württemberg. Detta beslut är ett bevis på att våra gröna och digitala lösningar bäst möter dagens och morgondagens behov för regional mobilitet i Tyskland.”

”När vi skrev på avtalet satte vi mycket höga krav på fordonens prestanda och teknik. När det gäller passagerarkomfort sätter vi nya standarder för regionala järnvägstransporter som ännu inte har uppnåtts i Tyskland. Dessa tåg är sprinters i lokaltrafiken. "Vi vill locka fler passagerare med dessa tåg", säger Winfried Hermann, transportminister för Baden-Württemberg. ”Alstom ska säkerställa tågens dagliga förmåga att gå smidigt inom ramen för den så kallade livscykelmodellen (LCC-modellen). Trots de mycket kraftfulla fordonen med en toppfart på 200 km/h har vi även passat på att producera mycket energieffektiva fordon. Alstom kommer även att ansvara för energiförbrukningen under avtalsperioden.”

"Vi ägnade särskild uppmärksamhet åt passagerarkomfort i fordonsdesign. Det kommer att finnas vilstolar, väldesignade sittplatser, ytor för personer med nedsatt rörlighet, samt ett innovativt ljuskoncept och kraftfullt Wi-Fi”, tillägger Volker M. Heepen, VD för Landesanstalt Schienenfahrzeuge Baden-Württemberg.

Fyrvagnstågen består av två dubbeldäckade kontrollvagnar och två enkeldäckade mittvagnar för totalt 380 sittplatser. De har en längd på 106 meter och kan arbeta i flera drag. Tåg byggs enligt SFBW-krav och bidrar till moderna transporter i regionen. Luftkonditionering, gratis Wi-Fi, många laddningsmöjligheter för mobiltelefoner och bärbara datorer och läslampor bidrar alla till en trevlig reseupplevelse.

Dessutom erbjuder relaxavdelningar, konferens- och familjeutrymmen hög komfort, medan multifunktionsfack ger plats för stort bagage, barnvagnar och cyklar. Breda enbladiga dörrar och optimerade öppnings- och stängningstider säkerställer snabb in- och urstigning. Passagerare med nedsatt rörlighet kan njuta av lyxen att resa med samma komfort som andra passagerare. Till exempel ger fordonens dörrtrösklar stegfri åtkomst från standardplattformen, som är 760 mm över rälsen, och för stationer med olika plattformshöjder finns särskilda hissar i kabinen för rullstolspassagerare.

Inom ramen för fyrprojektet som kallas "Digital Node Stuttgart" (DKS), Tysklands första digitaliserade järnvägsnod, är tågen också utrustade med modern signal- och automationsteknik. De kommer att vara i drift 2025 samtidigt med de två första divisionerna av DKS. Den efterföljande uppgraderingen av fordon till TSD CCS 2022, den framtida utvecklingen av den europeiska standarden för gränsöverskridande trafik i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, kommer att implementeras i mitten av 2027. Detta gör att alla tre delar av DKS kan användas.

Alstom är berättigat till eftermonteringskontrakt för befintliga flottor av SFBW Talent 3- och Flirt 3-fordon. kazanvar. De nya Coradia Stream High Capacity-tågen kommer också att utrustas med fordonsanordningar för European Train Control System (ETCS) nivå 2 och 3, samt Automated Train Operation (ATO) i Automation Degree 2 (GoA). För första gången i Tyskland kommer nybyggda fordon att utrustas med ett tågintegritetsövervakningssystem (TIMS) och ETCS Level 3 och, i delsteg, Future Railway Mobile Communications System (FRMCS). Detta möjliggör stramare, mer intensiv och mer energieffektiv körning genom digitalt prediktiv signalering och körkommandon. Det ökar effektiviteten och tillförlitligheten för regionala transporter, särskilt på linjer som är mycket använda. Med en övergripande smidigare tågtrafik kan resenärerna förvänta sig tätare och säkrare förbindelser. På så sätt, genom att kombinera hållbarhet, kapacitet och komfort med Coradia Stream High Capacity, bidrar Alstom till att göra regionala transporter grönare, smartare och bekvämare på lång sikt.

Coradia Stream är en toppmodern, låggolvs-, högpresterande elektrisk multipelenhet (EMU) med en topphastighet på upp till 200 km/h, som erbjuder en modulär design som gör det möjligt för förare att välja den bästa konfigurationen. och drick. Coradia Stream är utvecklat för den europeiska marknaden och kan fungera på alla större europeiska strömförsörjningssystem. Totalt beställdes mer än 730 tåg baserade på tågfamiljen Coradia Stream i Italien, Luxemburg, Nederländerna, Tyskland, Danmark och Spanien, vilket resulterade i en beprövad produkt. Tågfamiljen erbjuder även utsläppsfria draglösningar som batterier eller vätgas för icke-elektrifierade linjer.

Liknande annonser

Var den första att kommentera

Yorumlar