301 gruvarbetare som förlorade sina liv i gruvkatastrofen i Soma till minne av Bursa

Gruvarbetaren som förlorade sitt liv i gruvkatastrofen i Soma firades i Bursa
301 gruvarbetare som förlorade sina liv i gruvkatastrofen i Soma till minne av Bursa

DİSK, KESK, TMMOB, Bursa Medical Chamber, TÜMTİS Bursa Components firade den 301:e dödsdagen för 8 gruvarbetare som miste livet i Soma, med pressmeddelandet de gjorde på BAOB Freedom and Democracy Square.

På åttaårsdagen av Soma-katastrofen, som är den största gruvkatastrofen i Turji, med pressmeddelandet från DİSK, KESK, TMMOB, Bursa Medical Chamber och TÜMTİS Bursa Components på BAOB Freedom and Democracy Square, blev de som miste livet firades och uppmärksamheten uppmärksammades på den olaglighet som upplevdes under rättegången. Ferudun Tetik, sekreterare för TMMOB Bursa Provincial Coordination Board, gjorde uttalandet. Uttalandet från Tetik är följande:

DSC

"Vi firar respektfullt våra 13 gruvarbetare som miste livet i Soma gruvkatastrofen, som ägde rum den 2014 maj 301 och gick till historien som den största gruvkatastrofen i vårt lands historia.

Soma-gruvkatastrofen är inte en osynlig olycka, utan produkten av förstörelsen av offentlig gruvdrift, avfackningen av arbetare och införandet av ett slavarbetssystem som ett resultat av nyliberal förståelse.

Soma-katastrofen är inte en enkel försummelse, utan resultatet av att ignorera gruvkunskap och erfarenhet, otillräcklig teknisk kunskap och infrastruktur och ignorera förståelsen av arbetssäkerhet.

301 gruvarbetare i Soma betalade med sina liv för de arbetsvillkor som gruvbolagen ålade för att öka sina vinster och den politiska maktens politik som inte värdesätter arbetarnas liv.

Under de åtta åren som har gått har Soma-katastrofen blivit namnet på inte bara en gruvkatastrof, utan också en juridisk katastrof. Som ett resultat av erfarenheterna under rättegångsprocessen och domstolens beslut, lades den djupa sorgen över känslan av orättvisa och orättvisa till smärtan hos de 8 gruvarbetare som vi förlorade i katastrofen.

I slutet av rättegångsprocessen, som ignorerade de offentliga institutionernas ansvar och mildrade brotten från gruvbolagets ägare, fick de ansvariga skenbara straff, och med minskningen av avrättningen som utfärdats av regeringen släpptes de ansvariga nästan utan att ens avtjäna tid i fängelse. Det faktum att Can Atalay och Selçuk Kozağaçlı, som frivilligt arbetade som advokater för sörjande familjer, sitter i fängelse idag, medan de ansvariga för Soma-katastrofen är ute, är en indikation på det bedrövliga rättstillståndet.

Soma-fallet, precis som Gezi-fallet, Çorlu Train Accident Case och 10 oktober-fallet, resulterade på ett sätt som skadade känslan av rättvisa och tron ​​på samhällets lagar. Soma-målet bör definitivt tas upp igen och de ansvariga ska straffas som de förtjänar.

Oavsett hur många år som har gått kommer vi aldrig att glömma 301 gruvarbetares död, ansvaret för den politiska makten och offentliga institutioner, de giriga ägarna av gruvbolaget och människorna som orsakade katastrofen.

Vi kommer att fortsätta kämpa för ett land där vi kan leva humant och arbetsvillkor där vi kan arbeta under humana förhållanden.”

Efter tillkännagivandet, Bursa Advokatsamfunds ordförande Atty. Metin Öztosun och TÜMTİS Bursa filialpresident Özdemir Aslan höll också tal.

Efter talen lämnades nejlikor på hjälmarna placerade på BAOB Freedom and Democracy Square till minne av 301 gruvarbetare som miste livet i Soma.

Liknande annonser

Var den första att kommentera

Yorumlar