Peugeot 9X8 Hybrid Hypercar är mer än en racerbil!

Peugeot 9X8 Hybrid Hypercar är mer än en racerbil!
Peugeot 9X8 Hybrid Hypercar är mer än en racerbil!

9X8, PEUGEOTs felfria racerbil, visar upp sin unika design med utmärkta bilder, innan den tar sig till banorna i uthållighetslopp 2022. Designad med felfria linjer av PEUGEOT Design Director Matthias Hossann, PEUGEOT 9X8, som är mycket mer än en racerbil, visar att den redan är en kandidat för att bli en ikon. Mode- och superbilsfotografen Agnieszka Doroszewicz har skapat fotografier som ger liv i denna felfria design genom att kombinera de kontrasterande färgerna av ljus och betong. Bilderna som togs för 9X8-modellen var en förhandstitt på det legendariska loppet 24 Hours of Le Mans, där ljuset träffar fordonen i väldigt olika vinklar under 24 timmar. Sedan 1971, det vill säga i ett halvt sekel, har ingen bil utan bakvinge varit med i denna tävling. kazanOch det faktum att den inte gjorde det, representerar den perfekta utmaningen för den ikoniska vinglösa designen hos PEUGEOT 9X8.

Även om det är drömmen för varje bildesigner att designa en speciell racerbil, kan vi säga att sannolikheten för att denna dröm ska gå i uppfyllelse är nära noll. Racerbilar är nästan omöjliga att skilja på eftersom aerodynamiska detaljer och prestanda alltid är i framkant av designidentiteten. Formgivarnas kreativitet begränsades till små detaljer och kroppsfärg, men i år lyckades PEUGEOTs designers visa i nya 9X8 där prestanda och snygg design kan gå hand i hand. PEUGEOTs designteam arbetar ner till minsta detalj och har utrustat den med alla moderna estetiska koder som är unika för varumärket, samtidigt som de skapat den nya 2022X24 Hybrid Hypercar, som kommer att dyka upp i uthållighetsutmaningar, inklusive den legendariska 9 Hours of Le Mans 8. Förutom den kattliknande estetiska hållningen, de flytande linjerna förstärkta med sportiga detaljer, den stilfulla och förstärkta sidofasaden, kompletterade förstås den karaktäristiska treklorade ljusa signaturen hos 'Lion' den starka designen. PEUGEOT 9X8 representerar hastighet och aktiverar känslor med sin attraktiva design.

Konvergens mellan design och teknik

För PEUGEOT 9X8 Hybrid Hypercar arbetade ingenjörer och designers tillsammans för att uppnå en konvergens mellan design och teknik för att skapa en racerbil. PEUGEOTs designchef Matthias Hossann, som började sin utvärdering med att betona att de uppvisade en exemplarisk enhet, sa: "Vi var i kontakt med PEUGEOT Sport-teamet och arbetade hand i hand med dem. För att bestämma temat för framtidens racerbil lanserade vi först en tävling bland designers. Intresset för projektet var enormt och vi fick ett stort antal ansökningar, i hopp om att få se det en dag tävla mot de mest prestigefyllda varumärkena i världen på de mest legendariska banorna. Efter att temat bestämts med hjälp av PEUGEOT Sport-ingenjörer började vi arbeta tillsammans. Utan att ge avkall på prestanda och i linje med de nya reglerna gav ingenjörerna designers så mycket utrymme för kreativ frihet som möjligt. PEUGEOT 9X8 utvecklades i enlighet med DNA från de nya Hypercar-reglerna (LMH) som fastställts av l'Ouestve Automobile Club, arrangör av 24 Hours of Le Mans, och International Automobile Federation. "Den här bilen kommer att bli en vändpunkt i uthållighetsracing."

3D-verktyg och datorstödd design (CAD)

Matthias Hossann sa att PEUGEOTs designteam använder den mest avancerade tekniken, "Designerna använde 3D-verktyg och CAD (Computer Aided Design) för att skapa 3D-volymer i visualiseringsstadierna för virtuell verklighet. Tack vare denna teknik är det mycket lättare möjligt att dela filer med ingenjörsteam. Vi nådde höjdpunkten när vi visade ingenjörsteamet en färdig PEUGEOT 9X8 med ett VR-headset. Teknisk chef Olivier Jansonnie cirklade en stund runt bilen med huven. "Hans upphetsning var mycket viktig", sa han.

Ambitiös, kreativ, vinglös modell

Den mest slående aspekten av detta koncept, och det som gör det unikt, är frånvaron av en bakvinge. Den bakre vingen dök upp första gången på Le Mans uthållighetslopp 1967 och har sedan dess blivit den permanenta standarden. Sedan 1971, det vill säga i ett halvt sekel, har ingen bil utan bakvinge deltagit i detta legendariska race. kazanmisslyckades. Den vinglösa designen visar på PEUGEOTs designers och ingenjörers självsäkerhet och kreativitet. Mycket ansträngning lades ner i bakdelen när man designade PEUGEOT 9X8. Efter den mer strömlinjeformade originalkonturen uppstod en något spetsig svans med den mycket speciella beläggningen vi ser på bakhjulet idag.

Kraften i "Lion" återspeglas också i designen

PEUGEOTs närvaro inom motorsport framstår framför allt som ett fantastiskt laboratorium av idéer för att testa innovationer. Motorsport erbjuder nya områden som driver de inblandade i processen att bli mer originella och kreativa. En ambassadör för PEUGEOT-design och en inspiration för framtida produkter, Hybrid Hypercar 9X8 driver trenden med bilar i sortimentet, inklusive nya PEUGEOT 308. Den nya Lion Head-logotypen, som introducerades i början av 308 innan den användes på PEUGEOT 2021, användes också för första gången på Peugeot 9X8.

Matthias Hossann kommenterade denna design med dessa ord: ”Tekniken i PEUGEOT 9X8 är en PEUGEOT Sport-produkt från grunden och vi var tvungna att visa den i vår design. Vi ville ge det ett unikt utseende och stil utan att ge avkall på prestanda på något sätt. Men vi bestämde oss för att behålla idén om den aerodynamiska karossen, i motsats till den geometriska designen av den tidigare generationens uthållighetsracerbilar. Sittbrunnsdesignen, baserad på varumärkets karakteristiska i-Cockpit-koncept, drar till sig uppmärksamhet i kupén på 9X8 som ytterligare ett utmärkande tecken på PEUGEOTs expertis och designstrategi. Precis som i ett massproduktionsprojekt matchades uppmärksamheten på interiördesignen med kraven från exteriören. Föraren och skärmtittarna ska utan tvekan känna sig som om de befinner sig i en PEUGEOT. Hela PEUGEOT 9X8 cockpit har designats för att ge högsta möjliga nivå av ergonomi och intuitiv hantering för föraren.”

En riktig milstolpe

Observatörer och experter var överens om att PEUGEOT 9X8 radikalt avvek från tidigare generations racerbilar och inledde en ny era. När framtida förare först såg det, "9X8 är en riktig milstolpe inom motorsporten. Det kommer att vara före och efter PEUGEOT 9X8 och vi har turen att vara en del av det”.

"Vi skrev tre ord på väggarna i designstudion där PEUGEOT 9X8 föddes; ikonisk, fruktbar, känslomässig”, fortsatte Matthias Hossann: ”Varje individ har anammat dessa koncept oavsett deras deltagande i utvecklingsstadierna. Jag fick alla att lära sig ordet ikonisk utantill eftersom jag ville ha en bil som var både igenkännlig och banbrytande, vilket markerade ett radikalt generationsskifte. Många kvalitetsförslag kom från vår inredningstävling. Men en antogs genast som tema. Det bröt koderna för tidigare generations uthållighetsracingbilar. Tanken var att det skulle ha varit en PEUGEOT snarare än en racerbil. Som ett objekt som för motorsportentusiaster samman, skulle det teoretiskt sett vara en sportbil som skulle kunna köras både på vägen och på racerbanan.”

Linjer som kommer att göra skillnad på natten

Matthias Hossann: ”Vårt PEUGEOT designteam består av 24 Hours of Le Mans fans. Eftersom de är där som åskådare känner de till svårigheten att urskilja bilar vid banan på natten. Vissa bilar känns igen på ljudet från motorn, men på många punkter är bilarnas utseende begränsad till ljusa linjer som smälter in i natten. Vi använde belysta komponenter för att få PEUGEOT 9X8 att sticka ut från resten och vara lätt att känna igen dag som natt. Naturligtvis, precis som med våra produktionsbilar, var signaturen med tre klor ljus det rätta valet. Vi hade inte så mycket problem med att få ljussignaturen på framsidan av vår 9X8 Hypercar, men att använda den baktill var mycket jobb. Vi integrerade de tre klorna i separata kompositkomponenter som skapar hålrum genom vilka luft dras. Vi ser fram emot att se effekten på banan.”

Agnieszka Doroszewicz, fotograf på PEUGEOT 2007X9, som tog examen från Institutionen för fotografisk design vid University of Applied Sciences i Hamburg, Tyskland och har frilansat i fotograferingar och efterproduktion sedan 8, betonade att PEUGEOT 9X8 omedelbart insåg potentialen av ljussignaturer, "Vi ville förlänga vår fotografering över en lång dag och till sena natten. Jag fick en perfekt association med 24 Hours of Le Mans i mina bilder. Dagsljus, artificiell belysning och strålkastarnas starka ljus kombineras med det kraftfulla mönstret av bilens klor. "Vi är så klart inte på Le Mans, men vi hade en hel Le Mans-atmosfär här", sa han.

Blandning av estetik och vild arkitektur

Doroszewicz kommenterade bilen under fotograferingen för 9X8:an, "Jag blev inbjuden att arbeta i 24-timmarslopp som Le Mans eller Nürburgring (Tyskland) och Spa (Belgien). Men Le Mans är den mest historiskt attraktiva och definitivt min favorit. Atmosfären innehåller spänning och spänning och självklart känner man den historiska andan i detta lopp. Du kan inte undgå det. Le Mans är en av de renaste och ultimata formerna av motorsport. Varje fotografering har sina egna utmaningar. Vi tog också den här skjutningen under mycket kalla förhållanden, men ingenting kunde dämpa Matthias och hans teams passion att vara med under hela skjutningen. Deras närvaro var väldigt motiverande. Fotograferingen var helt fantastisk. Kontrasten mellan estetiken hos PEUGEOT 9X8 och den vilda arkitekturen var imponerande, och betongstrukturens grova struktur framkallade perfekt racerbanornas värld.”

Ren hybridteknik

PEUGEOT; Med 1992:an med V1993-bensinmotorn 10 och 905, och 2009:an med V12 HDi-FAP-motorn 908, har han hittills vunnit Le Mans med två bilar från två olika generationer. PEUGEOT 9X8 markerar början på en ny era med sin teknik.

Med sin fyrhjulsdrivna hybriddrivlina liknar PEUGEOT 9X8 modeller i PEUGEOT-sortimentet, såsom PEUGEOT SUV 3008 eller PEUGEOT 508. hybridsystem; Den kombinerar en 2.6 V6 dubbelturboladdad 680 hk (500 kW) förbränningsmotor bak och en 200 kW (270 hk) elektromotor/generator fram.

Projektets tekniska chef Olivier Jansonnie utvärderade den använda tekniken: "Uthållighetsloppen är baserade på regler som gör att vi kan visa upp PEUGEOTs helelektriska drivlinaexpertis. Med 9X8 öppnar PEUGEOT ett nytt kapitel inom hybridsportbilar. Systemet blir mer elektrifierat och effektivare utan att offra prestanda.” Matthias Hossann sa: "Vi ville lyfta fram detta tekniska och kulturella skifte med ett nytt färgtema som vi kallar Kryptonite. Strax före Hybrid Hypercar 9X8 introducerade vi vår nya serietillverkade 508 PSE (PEUGEOT Sport Engineering), även den en hybrid. Den delar många tekniska egenskaper med PEUGEOT 9X8 förutom färgen. Båda markerar PEUGEOT-varumärkets elektriska högpresterande era.”

Liknande annonser

Var den första att kommentera

Yorumlar