Turkiska basketförbundet

Basket är den sport som följs mest efter fotboll. Miljontals människor runt om i världen tittar inte bara på basketmatcher, utan ökar också sin spänning genom att satsa. Dessutom drömmer många barn och unga om att bli basketspelare, eftersom basket är den populäraste och mest lönsamma sporten. Du kan hitta detaljerad information om basket i den här artikeln.

Hur spelas basket?

Basket är en sport som spelas av två lag med fem vardera. Det spelas i form av att kasta bollar i korgarna som består av en 3.05 cm diameter cirkel på en höjd av 45 meter från marken i ett rektangulärt fält. Eftersom potten är hög spelas det här spelet vanligtvis av långa personer.

Det är fem spelare på planen från båda lagen. De har även sju spelare som avbytare. Antalet domare är också tre. En av domarna blir överdomare. Spelet börjar med en hoppboll från XNUMX:e domaren. Laget som fångar bollen går till anfall. Det andra laget försöker att inte göra mål genom att försvara sin båge.

Vilka är reglerna för basket?

1- Spelet spelas i fyra perioder. Längden på varje period är 10 minuter. I den andra perioden är paustiden 15, viloperioden mellan de andra perioderna är 1 minut. Varje lag har rätt till en time-out under de tre första perioderna och två time-outs i den fjärde perioden.

2- När spelet är stoppat stoppas även klockan.

3- Spelaren som får 5 fouls lämnar planen.

4- Om ett av lagen begår 4 regelbrott under en period, utropar det andra laget ett tvåskotts frikast för varje efterföljande regelbrott.

5- Vilket lag som än har bollen måste kasta bollen i motståndarens korg inom 24 sekunder. Han måste lämna sin egen bana inom 8 sekunder. Om han inte kan få in bollen i korgen eller ut från sin egen plan inom denna tid går bollen till motståndaren.

6- Det finns linjer som formar fältet i spelet. En av dessa rader är 3-sifferraden. Siffror som kastas utanför linjen beräknas som 3, siffror som kastas innanför beräknas som 2. Varje boll som kastas från fouls läggs till som en poäng.

7- Det lag som får flest poäng på 40 minuter utses till vinnare. De får 2 poäng, 1 poäng ges till det förlorande laget. Om oavgjort inte bryts inom tidsfristen ges ytterligare 5 minuter.

Hur organiseras basketmatcher?

Det är det turkiska basketförbundet som organiserar och sköter basketligor och matcher i Turkiet. I vårt land;

•  Super League herrar (BSL)
  •  Damernas Super League (KBSL)
  •  turkiska basketligan (TBL)
  •  Turkiska dambasketligan)
  •  Turkisk basket 2nd League (TB2L)
  •  Basketball Development League (BGL)
  •  Basket för herrar Regional League (EBBL)
  •  Women's Basketball Regional League (KBBL) spelas.

Varje lag spelar i sin egen liga i tvåstegsligastil. I slutet av ligan matchas de åtta bästa lagen i form av 1-8, 2-7, 3-6, 4-5 i form av eliminering.

Basketmatcher poängberäkning

Det finns 16 lag i basketsuperligan. Dessa lag möter varandra i en tvåstegsligastil. Laget som slår sin motståndare får 2 poäng. Det förlorande laget tilldelas 1 poäng. Det finns inga oavgjorda matcher i basket. Ytterligare 5 minuter ges tills ett lag får fler poäng.

När veckans matcher är avklarade ställning i basketligan beräknas. Lagen rankas som de med flest vinster och det högre genomsnittet i poäng.