Goodyear introducerar Airless Tire för autonoma robotar på CES-mässan

Goodyear introducerar Airless Tire för autonoma robotar på CES-mässan
Goodyear introducerar Airless Tire för autonoma robotar på CES-mässan
Prenumerera  


Goodyear Tire & Rubber Company introducerade sitt prototypdäck med 2022 % hållbart materialinnehåll och ett luftlöst däck speciellt designat för Starship-leveransrobotar, med branschledande innovationer på 70 CES Fair (Consumer Electronics Fair).

Företaget har gjort betydande framsteg mot sitt mål att producera däck från 2030 % hållbara material till 100.

Chris Helsel, Senior Vice President för Global Operations och Chief Technology Officer, Goodyear, sa: "Under 2020 har vi satt upp ett ambitiöst mål att producera däck från 10 % hållbara material inom 100 år. "Denna prototyp är en spännande demonstration av vårt engagemang för att öka mängden hållbara material i våra däck."

Däcket är tillverkat av 70 % hållbara material och innehåller 13 specialmaterial som består av nio olika däckkomponenter. Kolsvart används för att stärka sammansättningen i däck och förlänga däckets livslängd, och det erhålls genom att bränna olika petroleumprodukter. Goodyears nya däck innehåller tre olika kimrök gjorda av metan, koldioxid och växtbaserad olja. Inledande bedömningar visar på en minskning av koldioxidutsläppen jämfört med befintliga kimröksproduktionsmetoder, växtbaserad produktion eller användning av avfallsråvaror.

Användningen av sojaolja i däck är en viktig Goodyear-innovation som hjälper däckets gummisammansättning att behålla sin elasticitet vid växlande temperaturer. Sojaolja är en växtbaserad källa som minskar Goodyears användning av petroleumbaserade produkter. Medan cirka 100 % av sojaproteinet används i livsmedels-/djurfodertillämpningar, genereras en betydande mängd spillolja för användning i industriella tillämpningar.

Ett annat material som ofta används i däck för att öka hanteringen och minska bränsleförbrukningen är kisel. Goodyears nya däck innehåller en speciell typ av kisel gjord av risaska, en biprodukt från risproduktionen som ofta skickas till deponier. Högkvalitativt kisel framställs av denna avfallsaska.

Polyesteråtervinning sker genom att polyester från plastflaskor och annat plastavfall återvinns till baskemikalier och omvandlas till industriell polyester lämplig för däcktillverkning.

Airless däck speciellt designat för Starship leveransrobotar på CES Fair

Starship Technologies, ett av företagen i Goodyear Ventures portfölj, utvecklar och driver mer än 1.000 XNUMX autonoma leveransrobotar som levererar paket, matvaror och mat direkt till kunderna.

Som svar på Starships krav på däckhälsa och underhåll har Goodyear utvecklat ett specialdesignat högtrycksdäck för sin leveransflotta för att förlänga däckens livslängd och minska underhållsperioderna.

Goodyear och Starship genomförde fälttester med Bowling Green State University för att utvärdera fordons- och däckkompatibilitet. De första uppgifterna efter dessa tester visade positiva resultat vad gäller slitbanan, bromsning och vibrationsreduktion.

Michael Rachita, Senior Manager, Goodyear Airless Tire Program, sa: "Vi är glada över att göra vår anpassade infrastruktur för luftlösa däck till en del av nya former av 'mobilitet'. Mikroleveransområdet presenterar olika däckbehov, och vår högtrycksfria däckteknologi är idealisk för att möta dessa behov för att ge en underhållsfri och hållbar däckupplevelse."

Starship Technologies Mechanical Engineering Manager Siim Viilup sa: "Våra leveransrobotar gör tusentals leveranser per dag i alla väder och markförhållanden. För att hålla jämna steg med den växande efterfrågan på våra tjänster behöver vi pålitliga däck som kan hålla våra robotar igång runt om i världen. När vi växer vår verksamhet är vi glada över att se dessa nya däck leverera tillförlitlighet och kostnadsbesparingar.”

Var den första att kommentera

Yorumlar