CHP:s ​​Kılıç förde ett tusental lira tilldelade Ödemiş Cherry Railway-projekt till parlamentet

CHP:s ​​Kılıç förde ett tusental lira tilldelade Ödemiş Cherry Railway-projekt till parlamentet
CHP:s ​​Kılıç förde ett tusental lira tilldelade Ödemiş Cherry Railway-projekt till parlamentet

CHP İzmir Biträdande och kontorist Medlem av GNAT:s ordförandeskapsråd Atty. Sevda Erdan Kılıç tog upp "Ödemiş-Kiraz Railway Project", för vilket en rolig budget på tusen TL tilldelades i presidentens investeringsprogram 2022, till församlingens dagordning.

Kılıç, som lämnade en fråga till ordförandeskapet för Turkiets stora nationalförsamling på begäran av ministern för transport och infrastruktur, Adil Karaismailoğlu, konstaterade att järnvägstransporter är av stor betydelse för gods- och passagerartransporter, och att det är en viktig transportmedel speciellt för transport av gods med ett stort antal vagnar.

Kılıç från CHP påminde om uttalandet från AK-partiets İzmirs vice Binali Yıldırım, som betonade att järnvägen aktivt används i gods- och passagerartransporter mellan İzmir och Ödemiş, och att denna järnväg också ger ett betydande bidrag till utvecklingen av regionen. av detta projekt kommer att påbörjas 2018, när han blev premiärminister. Kılıç påpekade att det har gått fyra år sedan detta tillkännagivande, och påpekade att projektet ingick i presidentens investeringsprogram 4, men inga framsteg kunde göras i projektet, för vilket en symbolisk budget tilldelas varje år.

I sitt uttalande sa Kılıç, "Hur kommer järnvägsprojektet Ödemiş-Kiraz att sluta med tusen lira? Genom att veta detta kan du skriva in ett roligt nummer som tusen lira i investeringsprogrammet. Ge verkligen upp! Men mina medborgare i Izmir borde inte oroa sig; När vi förmedlar våra tjänster till vår lokalbefolkning med vår storstadskommun i Izmir och distriktskommuner, kommer vi också att erbjuda staten och offentliga faciliteter till våra medborgares tjänst, såväl som lokala tjänster under det republikanska folkpartiet. Vi kommer att förverkliga Ödemiş-Kiraz järnvägsprojekt genom att lägga till vårt Alaşehir-distrikt till detta projekt, inte genom att tilldela roliga budgetar som tusen lira, utan genom att allokera verkliga budgetsiffror", sa han.

Frågorna Kılıç vill ha svar på är följande;

  1. Vad är anledningen till att projektet värt 665 miljoner 148 tusen 347 liras inte har startat ännu? Har en plan gjorts för startdatum för projektet, som uppenbarligen inte kommer att starta 2022?
  2. Med tanke på de ökande kostnaderna sedan 2018 och den senaste ekonomiska krisen, vad är skadan för den centrala budgeten att detta projekt inte kunde realiseras?
  3. Har några studier genomförts om projektets transitväg, vars första steg togs 2011? Finns det några områden med anknytning till projektet som behöver exproprieras? Om ja, är dessa områden fastställda och var finns de?
  4. Hur många passagerare och laster planeras att transporteras årligen när projektet är avslutat? Hur mycket ekonomisk inkomst är målet med projektet?
  5. Omfattar projektet jordbruksmark i regionen? Finns det i så fall några skador på jordbruksmark?
  6. Är det planerat att utöka järnvägsprojektet Ödemiş-Kiraz till Alaşehir-distriktet?”

Liknande annonser

Var den första att kommentera

Yorumlar