Yerköy Kayseri Höghastighetståg Järnvägskonstruktion Anbudsresultat

Yerköy Kayseri Höghastighetståg Järnvägskonstruktion Anbudsresultat
Yerköy Kayseri Höghastighetståg Järnvägskonstruktion Anbudsresultat
Prenumerera  


Anbudet för "Yerköy-Kayseri High Speed​​Train Railway Construction", vars anbud samlades in av General Directorate of Infrastructure Investments (AYGM) i december, avslutades.

Samriskföretaget Doğuş-Çekler-Özkar lämnade det lämpligaste anbudet med 21 16.949.967.710 XNUMX XNUMX TL för anbudet, som hölls med XNUMX/B med förhandlingsmetoden. anbud kazanEtt avtal förväntas undertecknas med Doğuş-Çekler-Özkar joint venture under de kommande dagarna.

Om Yerköy-Kayseri höghastighetsjärnvägsprojekt

Yerköy – Kayseri högstandardjärnväg är en järnvägslinje av hög standard som byggs mellan Yerköy YHT-station i Yerköy-distriktet i Yozgat och Kayseri YHT-station i Kocasinan-distriktet i Kayseri och kommer att integreras med Ankara-Sivas höghastighetsjärnväg när den är färdig. Höghastighetståg kommer att organiseras av TCDD Transportation på linjen, som kommer att vara dubbelspårig, elektrifierad och signalerad.

Anbudet för projektet hölls den 139 november 21 av TCDD för förberedelser av det 2014 km långa Yerköy - Kayseri High Speed ​​​​Train Project. kazanEtt avtal tecknades med Altınok Consulting Firm och sajten levererades den 13 oktober 2015. Den 3 oktober 2019 har transport- och infrastrukturminister Mehmet Cahit Turhan Yerköy – Kayseri höghastighetstågprojekt inte ett klart datum, våra anbudsförberedelser fortsätter. Vi planerar att göra anbud nästa år när projektet är klart och klart. Förhoppningsvis är vårt mål 2023.

Längden på Yerköy-Kayseri höghastighetsjärnvägsprojekt är 142 kilometer, och det kommer att byggas i form av en ny dubbellinje i enlighet med designhastigheten 250 kilometer i timmen. Det kommer att finnas 12 tunnlar med en total längd på 900 tusen 9 meter på linjen. Den längsta tunneln kommer att vara 3 tusen 280 meter. På höghastighetståglinjen kommer det att finnas 2 broar, 395 överfarter och 18 gångtunneler med en total längd på 20 tusen 116 meter. 21 viadukter ska byggas längs banan. Målet är att projektet ska vara klart om 4 år.

Med driftsättningen av Yerköy-Kayseri höghastighetståglinje; Linjen mellan Yerköy och Kayseri kommer att minska från 170 kilometer till 142 kilometer. Transporttiden kommer att minska från 3,5 timmar till mindre än 1 timme. Med aktiveringen av linjen; Ankara-Kayseri transporttid, som tillhandahålls på 7 timmar av den befintliga konventionella järnvägen, kommer att reduceras till 2 timmar.

2 Kommentarer

  1. Må Gud ge styrka till dem som fick vår stat att göra det. lycka till kaiser.

Yorumlar