Yavuz Sultan Selim Bridge Railway Anbud har inte gjorts på fem och ett halvt år

Yavuz Sultan Selim Bridge Railway Anbud har inte gjorts på fem och ett halvt år
Yavuz Sultan Selim Bridge Railway Anbud har inte gjorts på fem och ett halvt år
Prenumerera  


Suat Sarı sa att det inte har varit något anbud för järnvägs- och anslutningslinjerna på Yavuz Sultan Selim-bron sedan 2016, när bron öppnades, sade IYI Party Istanbuls kommunfullmäktigeledamot och IMM Transportation and Traffic Commission-medlem Suat Sarı: "Varför har" har tågspåret byggts i fem och ett halvt år? "Har staten något emot att göra det oplanerat när man bygger en bro?" frågade han.

Tågupphandlingen för vägen på Yavuz Sultan Selim-bron, som invigdes av ministeriet för transport och infrastruktur 2016 med fraserna "den bredaste bron i världen", har fortfarande inte gjorts.

Sena Tufan från Cumhuriyet till nyheterna Enligt: ​​"Good Party Istanbuls kommunfullmäktigemedlem och IMM Transportation and Traffic Commission-medlem Suat Sarı reagerade på ministeriets misslyckande med att öppna ett anbud och sa: "När bron färdigställdes för fem och ett halvt år sedan, lanserades den som "den världens bredaste bro”. Kostnaden för bron ökar när den görs bredare. Du byggde tågspåret, varför har du inte gjort anbudet på fem och ett halvt år, du kunde inte ta tåget i bruk? Gör statens sinne det oplanerat när man bygger en bro? Driftskostnaderna som spenderades på bron var bortkastade, säger han.

"DET HAR OCKSÅ KOMMT TILL PARLAMENTET"

IYI-partiets medlem Sarı sa att tågupphandlingen för Yavuz Sultan Selim-bron, som inte gjordes, togs upp på parlamentets dagordning, men regeringstjänstemän gjorde inget uttalande som klargjorde frågan. Sarı ställde frågor om ämnet till ministeriet för transport och infrastruktur och använde följande uttalanden: ”Varför har inte tågupphandlingen gjorts ännu och när kommer det att hållas? Hur stor budget beräknades för järnvägen-Gebze-Yavuz Sultan Selim Bridge Istanbul Airport-linjen? Har en budget avsatts för detta arbete 2022 av transportministeriet och generaldirektoratet för motorvägar? Hur mycket har operatören ICA fått betalt hittills i dollar?

DRIFTSTIDEN KOMMER ATT GÅ

När bygget av bron var klart 2016 sa transportminister Ahmet Arslan: "En plats har reserverats för järnvägen som går och kommer fram och tillbaka på bron. från den tredje bron HalkalıDet förväntas att anbudet för det 62 kilometer långa projektet upp till ' kommer att genomföras under de kommande månaderna. IC İÇTAŞ-ASTALDI JV-företag tillkännagavs som byggentreprenörer för bron. ASTALDI JV överförde sina aktier till IC İÇTAŞ, och driftsperioden för brooperatören IC İÇTAŞ tillkännagavs som 7 år och 9 månader. Denna period slutar i augusti 2024.

Var den första att kommentera

Yorumlar