Oroa dig inte om lukt- och smakbrister fortsätter efter Covid 19

Oroa dig inte om lukt- och smakbrister fortsätter efter Covid 19
Oroa dig inte om lukt- och smakbrister fortsätter efter Covid 19

Okänslighet för smak och lukt, ses som en infektion av coronaviruset, kan pågå i 6 månader, även om sjukdomen blir negativ. Ett av de kända symptomen på Covid 19 är brist på lukt och smak. Denna tillfälliga situation, som upplevs av majoriteten, om inte alla, påverkar avsevärt livskvaliteten. De välkända symtomen på hög feber, halsont, hosta och andnöd, samt försämring av smak- och luktsinnet, pekar på infektion av coronovirus. Tillhandahåller information om ämnet, Yeni Yüzyıl University Gaziosmanpaşa Hospital ENT Department Head Assoc. Abdülkadir Özgür konstaterade att bristen på lukt och smak ibland fortsätter ett tag hos personer som blir negativa efter isoleringsprocessen, och sa att det inte borde vara panik.

Säger att i själva verket är luktstörning ett vanligt tillstånd efter många övre luftvägsinfektioner i Otorhinolaryngology, Assoc. Dr. Abdulkadir Özgür svarade på de mest nyfikna frågorna och gav information genom att säga: "Även om förekomsten av nya varianter har minskat har det börjat väcka stort intresse sedan det har börjat synas mer i samhället efter Covid-pandemin."

Hur länge varar en luktstörning?

Under det första året när epidemin började dyka upp såg vi att luktstörningen förbättrades på i genomsnitt 3-6 månader. Men när epidemins varaktighet förlängdes såg vi att det fanns patienter som inte återhämtade sig helt ens efter ett år, med en återhämtningstid på ett år. Därför är det mycket svårt att ge en exakt tidpunkt i denna fråga. Men vi kan säga att 90-95% av patienterna återhämtade sig helt inom sex månader.

Vad kan göras för att förkorta läkningsprocessen?

Tyvärr har vi ingen medicin som säkert botar luktstörningen. Återhämtningen skiljer sig från person till person. Hos vissa patienter försvinner det helt inom några dagar, medan det hos vissa patienter inte förbättras ens på mer än ett år. Dessutom beror denna situation inte på sjukdomens svårighetsgrad eller varaktighet. Vi rekommenderar en patient att använda nässpray som innehåller steroider för att minska intranasal inflammation. Men förutom det finns det de som använder droger, särskilt sådana som innehåller B12 och vitamin E, och olika aromatiska oljor. Men ingen av dessa har bevisade effekter. Efter diagnosen läkemedel rekommenderar vi luktövningar med skarp doft som kaffe. Det antas att stickande lukter bidrar till läkning genom att stimulera luktuppfattningen.

Påverkar luktsinnet smaken?

Lukt- och smaksinnet är nära besläktade. Förlust av luktsinnet leder till en minskning av känslan av aromatiska smaker, särskilt kryddor. De smaker som uppfattas av tungans smaknerv, som salt och surt, försvinner dock inte helt i och med att lukten försvinner, utan uppfattningen kan försvagas.

Påverkar denna process en persons aptit på mat?

Det påverkar definitivt. För att doften av god mat ökar motivationen att äta hos människor. När luktsinnet minskar försvagas instinkten att äta. Dessutom kan lukten av alla rätter uppfattas som densamma eller lukten av alla rätter kan uppfattas som en dålig lukt under den olika uppfattningen av lukter som vi ser under återhämtningsperioden av luktstörningen. Denna perceptionsstörning kan leda till aptitlöshet hos människor.

Vad ska den som inte luktar uppmärksamma när han fortsätter sitt vanliga liv?

Luktsinnet är mycket viktigt inte bara för att uppfatta goda lukter, utan också för att varna oss för faror i våra vanliga liv. Lukter som lukten av gas, lukten av bränning är en varning för oss när det uppstår en farlig situation i vår miljö. De med en luktstörning är oskyddade mot dessa farliga situationer. Därför bör de vara mer försiktiga.

Liknande annonser

Var den första att kommentera

Yorumlar