Kontraktsvärdet för Mersin Metro Project är 3 miljarder 379 miljoner lira

Kontraktsvärdet för Mersin Metro Project är 3 miljarder 379 miljoner lira
Kontraktsvärdet för Mersin Metro Project är 3 miljarder 379 miljoner lira
Prenumerera  


Mersin Metropolitan Municipality borgmästare Vahap Seçer uppgav att kontraktsvärdet för Metro-projektet är 3 miljarder 379 miljoner 404 tusen 875 TL och sa: "Vi startade bygget med den banbrytande ceremonin på 3-årsdagen av Mersins befrielse den 2022 januari 100, och vi är nu redo att hitta finansiering, vi måste gå mycket snabbt. Det var därför vi tog upp det till vårt parlament. Vi kommer att täcka 85 % av denna investering från lån och 15 % från vår egen budget.”

Vid det första mötet vid församlingsmötet i januari 2022 i Mersin Metropolitan Municipality erhölls ett lån på 1 miljarder 3 miljoner lira för projektet "Construction and Electromechanical Systems of Mezitli 2 January Light Rail System Metro Line Supply, Installation and Commissioning Work" För detta ändamål , hänvisades frågan om auktorisation av borgmästaren i Mersin Metropolitan Municipality enhälligt till plan- och budgetkommissionen.

"Vårt kontraktsvärde är 3 miljarder 987.7 miljoner liras"

President Seçer gav information om kontraktspriset för tunnelbanebygget och sa: "Momsbeloppet är 608 miljoner 292 tusen lira. Vårt totala kontraktsvärde, inklusive moms, är 3 miljarder 987 miljoner 697 tusen 752 TL 80 kuruş exakt. Vi kan låna 85% av detta belopp enligt lagstiftningen, vi kan få ett lån. Denna siffra motsvarar 3 miljarder 389 miljoner 543 tusen TL. Som ni vet erhölls den lånande fullmakten den 16 augusti 2021 genom församlingens beslut. Det har nu godkänts av presidentens strategiavdelning. Men i finans- och finansdepartementet. Med godkännande och underskrift av den sista kursen kommer vi att kunna låna. Informationen vi fått är att den kommer att släppas i januari. Förhoppningsvis kommer det att göra det. Nu, om man tittar på det sedan augusti, fick vi detta tillstånd i form av inhemska och utländska skulder på 5,5 miljoner TL under en period av 900 månader fram till slutet av januari. Så varför var det 900? Varför var det inte 1, inte 2, inte 3? Eftersom vi hade gjort vår efterfrågan inhemsk och utländsk upplåning. För inhemsk upplåning var vi tvungna att göra en beräkning relaterad till omvärderingstakten av våra tidigare års inkomster. Vi skulle kunna använda det som inhemsk skuld. Vi hade rätt att göra 265 miljard 1 miljoner inhemska skulder, enligt lagstiftningen, med den andel vi tilldelade för budgetbalansen på 165 miljoner lira förra året.”

"Vi kommer att täcka 85% av denna investering med lån och 15% från vår egen budget"

Tillade att de har allokerat den nödvändiga delen från 1 miljard 165 miljoner till 265 miljoner budgetsaldo, sa Seçer, "Vår återstående rättighet var 900 miljoner. Vi begärde det från dig. Så vad vill vi nu? Vi kommer att kunna låna 3 miljarder 389 miljoner 543 tusen TL för detta projekt tills vidare. De återstående 900 miljarder 2 miljoner 489 tusen lira begäran om skuldtillstånd efter avdrag för 543 miljoner är utanför denna gräns eftersom det är en utlandsskuld att använda extern skuld. Vi behöver inte införa en begränsning för det. Återigen, vi tar myndigheten härifrån. Han kommer att gå till presidentens strategiavdelning igen. Det kommer att tillfalla statskassan och finanserna igen. Detta kommer att ta en process. Och som ni vet startade vi bygget med den banbrytande ceremonin på 3-årsdagen av Mersins befrielse den 2022 januari 100, och nu måste vi agera mycket snabbt för att hitta finansiering. Det var därför vi tog upp det till vårt parlament. Vi kommer att täcka 85 % av denna investering med lån och 15 % från vår egen budget.”

"330 miljoner euro hela, 26.6 miljoner euro kilometer"

President Seçer, som gav detaljerad information om tunnelbanan i parlamentet, sa: "Vi gjorde anbudet på 3 miljarder 375 miljoner TL den dagen. Vi lämnade anbudet på 13.4 kilometer lägenhet stod för 330 miljoner euro för detta. Beloppet är 3 miljarder 375 miljoner TL. Om du dividerar detta med kostnaden för varje kilometer betyder det att vi har kostat 1 miljoner TL för 252 kilometer och 24 miljoner 626 tusen Euro för detta. 330 miljoner euro totalt, 26.6 miljoner euro per kilometer. Förutom vagnen. Ingen underproduktion. Bara inga vagnar. Den har elektroniskt system, armerad betong, allt. Bara vagnen. Varför skilde vi åt det? Vi kan köpa vagnen till mycket rimliga priser och under lång tid. Vi köper världens välrenommerade varumärken, från välrenommerade företag. Vi gjorde hans forskning. Vid den punkt vi har nått har kilometeranbudsbeloppet, som var 24 miljoner 600 tusen euro den dagen i dagens eurokurs, minskat till 16 miljoner euro. Härifrån är vi inte skadliga. Endast här, i den legala kursen som aviserats av finansdepartementet, finns fordringarna för prisskillnader i vissa poster. Du vet detta. Vissa föremål kommer inte att göra det. Det är ingen börda eller skada för förvaltningen här. Det är mer fördelaktigt att göra det den dagen. "Jag önskar att vi hade gjort det tidigare", sa han.

"Vi är den offentliga sektorn, vi vill göra konstruktionen enligt de vackraste specifikationer"

President Seçer sa också att betalningarna kommer att ske i TL och sa: "Vi har inte betalat 1 cent av ränta från 1 TL-skulden ännu. Vi har inte fått det, men vi väntar på tillståndet. Betalningar kommer att vara TL. Vi har inga affärer med euron. Jag menar när det gäller att jämföra euron med marknaderna, för er testning. Anbudet vi gjorde är 3 miljarder 375 miljoner liras. Plus, förutsatt att det inkluderar prishöjningar inom finansministeriets rättsliga ram. Alla kommer att följa anbudsvillkoren. Jag ska sova också, entreprenören också. Vi kommer att göra som lagen säger. Men om du frågar vad som är skillnaden mellan den period vi gjorde och nu kan vi inte göra detta anbud till dessa priser nu. Det finns ingen förlust av administration. Så jag vill inte göra en mening, vi kan till och med säga fördelaktigt. Men vi förväntar oss givetvis att arbetet är klart i tid, med den kvalitet vi önskar, utan att entreprenörsföretaget kränks, innan arbetet hamnar i problem. Vi har inte mentaliteten att sätta en fälla för någon, göra billiga anbud och sedan misslyckas med bygget. Vi är den offentliga sektorn, vi vill göra konstruktionen enligt de vackraste specifikationer. "Vi skulle inte vilja att sådana här händelser skulle hända", sa han.

"Jag hoppas att centralregeringen kommer att hitta ett sätt att övervinna denna process med realistisk ekonomisk politik"

President Seçer sade att ju bättre ekonomin är, desto bekvämare kommer han att vara, "Regeringen gör investeringar just nu, eller hur? Det gör det, livet går vidare. Det gör den privata sektorn. Men det gör den mer kompakt och mer kontrollerad. Vi kan inte sluta. Vi är kommunen. Men har vi bekvämligheten för 6 månader sedan, 1 år sedan? Nej. Men vi är försiktiga. Vi gjorde anbudet på detta i april då. På den tiden föll inte TL så mycket i växelkurser, det var inget stort mullrande, inget stort ljud. Det betyder att vi gjorde det vid rätt tidpunkt. Men du sa att miljön inte är tillgänglig just nu. Jag hoppas, jag önskar, att centralregeringen kommer att hitta en lösning för att övervinna denna process med realistisk ekonomisk politik. Det är inte mitt jobb, det är Commonwealths jobb, det är regeringens jobb. Ju bättre ekonomi, desto bekvämare kommer jag att vara, desto bekvämare kommer affärspersonen att vara, säger han.

"Skämtet med öppen-stäng är detta; kostar mindre"

President Seçer, som också talade om den 7,5 kilometer långa tunnelbanan, sa: "Vi har vidtagit våra åtgärder. Där går de ner till 15 till 21 meter redan. Skämtet med öppen-stäng är detta; kostnaden är lägre. 11 stationer på tunnelbanan. Som du sa, 7 av dem har parkeringsplatser för 1400 bilar. Det finns motorcykel- och cykelparkeringar. Det finns sociala ytor på 9 stationer. Köpcentrum, kulturområden, nöjesområden mm. Vi löser faktiskt också stadens problem i denna mening. Ju djupare stationen går, desto högre kostar tunnelbanan. Att gå ner till 15 meter är med andra ord en sak, att gå ner till 35 meter är en annan. Det är hela poängen. Allt arbete är gjort, säger han. Seçer uppgav att de också kommer att sälja leran som uppstod under byggprocessen av tunnelbanan.

"Jag är en president som inte ens använde 20 miljoner TL för höga räntor"

President Seçer betonade att de vill avsluta projektet om 3,5 år och sa: "Oavsett konjunkturen kommer vi naturligtvis att använda finansiering under dessa konjunkturförhållanden. Men oroa dig inte, jag är en president som inte ens använde 20 miljoner TL på grund av stort intresse. Oavsett vad Turkiet har för kreditbetyg får vi rapporter från kreditvärderingsinstitutet, säger han. Enligt informationen han fick uppgav Seçer att en av de två kommunerna med mycket bra kreditvärdighet i Turkiet är Istanbul Metropolitan Municipality och den andra är Mersin Metropolitan Municipality, och sa: "Vi kan inte låna mer än de utländska upplåningssiffrorna i Republiken Turkiet i alla fall. Ordförandeskapet kommer inte att tillåta det, finansministeriet kommer inte att tillåta det. Våra medborgare borde vara tillfreds i det avseendet, sa han.

Seçer, som betonar att han ger förtroende som borgmästare med sin kunskap och kommersiella erfarenhet hittills; ”Vår kommun kommer att skuldsätta sig på bästa sätt. Vi kommer att få stöd från experter. Vid behov kommer vi att betala konsultarvoden, vi kommer att få rådgivning, men vi kommer aldrig att tillåta ett sådant äventyr, ett äventyr som detta.”

På frågan till en rådsmedlem om möjliga skador på miljön under byggprocessen av Metro Project, sade president Seçer, "Både projektförfattaren, företaget som kommer att tillverka det, och vår tekniska kommitté, Department of Transportation, utfört ett mycket noggrant arbete. Du vet, jag är lika bekymrad som du över att inte lamslå trafiken och inte störa vårt folk. Trafikflödet i staden, gator, artärer, fordonsutgångar är tydliga. Du ger det en form med ett gott ingenjörsinne... Byggnadsarbete; ett fast, starkt, kunnigt företag med hög teknisk utrustning och pengar. Ger man pengarna går bygget fort. Förhoppningsvis, med ditt stöd, kommer vi att få ett lånetillstånd. Vi kommer att få detta godkänt av presidenten utan dröjsmål, vi kommer att få det godkänt av finansdepartementet, och vi kommer att ta tjänsten till Mersin inom en mycket kort tid. Vårt projekt är 13.4 kilometer, inte 35 kilometer. För närvarande är en av de 2 etapperna en spårvagn, sa jag bara, projektarbete pågår med Saya Junction. Vi vill lägga grunden till spårvagnen inom 2 år. Var kom detta ifrån? Spårvagnen kostar en åttondel av det. Det skulle jag också göra, men det finns inget spårvagns- eller järnvägssystem i den här regionen. Här kommer du antingen inte att göra det eller så kommer du att gå under jorden, men spårvagnen har ett mycket långt alternativ, och det är en mycket billig och mycket kostsam kollektivtrafikmodell, krediterad av spårvagnskonstruktören eller entreprenörsföretagen. Det är därför vi får projektet gjort väldigt snabbt, och vi vill till och med börja bygga brokorsningen där tillsammans med tunnelbanestationen och spårvagnsstationen där, säger han.

När samma församlingsmedlem ville veta mer om den ungefärliga kostnaden för Metro-projektet sa president Seçer: "Vi kommer att låna med den längsta, billigaste, finansieringsmodellen som inte kommer att trötta ut oss. Vi har inte fattat något klart beslut än. Kostnaden i TL är helt relaterad till prishöjningar, legala prishöjningar. Även om det blir en prisökning noll så har vi ett anbudspris på 3 miljarder 375 miljoner TL plus moms, och det kommer att sluta med moms, men hur mycket det kommer att kosta kan jag inte gissa.”

"Vi leker inte jäst i sjön, vi gör ingenting omedvetet"

Seçer sa att Metroprojektet inte är ett självständigt projekt av kommuner:

"Jag vill ha tunnelbana, jag har ett projekt. Kom igen, ge mig ett lån, jag ska ut på anbud. inte. Så vi bygger inte en byggnad. Vi bygger inte en tom busstation i Anamur. Vi bygger inte en outnyttjad brandstation i Erdemli, vi bygger ingen busstation i Gülnar. Ingen frågar efter ett konto, det ser tomt ut. Det här är viktigt. Du gör det här projektet, transportministeriet, generaldirektoratet för infrastruktur ger dig ett visum och godkänner det. Sedan går han till ordförandeskapet. När jag kom till var projektet klart. Jag säger det om och om igen; Den gångna perioden är annorlunda i järnvägssystem med det projekt, kvantitet och vision vi omsätter i praktiken. Macit Bey tänkte också på ett spårvägssystem på sitt eget sätt, lät göra ett projekt, men omsatte det inte i praktiken. Vår befolkning 'central bör överstiga 1 miljon. Jag kan inte få ett lån, jag använder det inte i praktiken, sa han. Senare administration kommer jag även att ge siffror efter siffror. Denna förvaltning betalade också 8,5-7 lira av konsult- och projektkostnaden på 7,5 miljoner. Vi hittade den i knät och sa; "det finns onödiga längder i det här projektet". Passagerarkapaciteten är med andra ord låg på destinationerna. Vi har granskat den. Vi fick det inkluderat i presidentens investeringsprogram och tog det till 3 etapper. Vi satte spårvagnen, vi satte den norra linjen av järnvägssystemet. Detta är en projektion på 35 kilometer. Informationen jag fick när detta godkändes; "Presidenten bör gå ut för att leta efter finansiering så snart som möjligt, vi kommer att ge hans godkännande." Jag talar för ordförandeskapet. Alla ansträngde sig, vi drev det, det ingick i investeringsprogrammet. Nu säger du 'det finns ingen fol, det finns inget ägg, vad hände med detta banbrytande?' När jag ber om finansieringen vet jag hur mycket det kommer att kosta, så att jag kan hitta pengar därefter. Det finns inget anbud ännu. Hur kan jag få ett lånetillstånd från dig? Vem ska ge mig pengar? Enligt projektet ger du mig finansiering. Om han inte hade väntat där i 5 månader, och skrivit på om 2-3 månader, hade jag använt dessa pengar 10 gånger nu, men processen pågår. Men om du säger "var kom dessa 2,5 miljarder ifrån" skulle du ha fel. Det belopp som jag kommer att använda lånet enligt kontraktet är 3 miljarder 389 miljoner liras. Anledningen till att jag tog ut en del av 900 miljoner lira av detta, jag satte den inhemska skulden på det kravet. Som ett resultat av en beräkning som gjorts med föregående års inkomstbudget enligt lagstiftningen är det 900 miljoner. Resten är obegränsat eftersom utlandsskuldslagstiftningen ser detta som lämpligt för mig. Det står "låna den återstående delen, det vill säga hela den utländska gäldenärens del". Och jag kommer att få det här från dig just nu, vilket kommer att ta en process. Under tiden kommer bygget att fortsätta. Vårt kontrakt har tillverkats i 4+2 år. Det kommer att slutföras om 4 år, och det finns ett alternativ på 2 år i händelse av negativitet. Jag sa just; ett starkt företag ett bra företag och pengar; Det är hela formeln för att få bygget att gå snabbt. Ämnet är detta. Vi stjäl inte jäst i sjön, vi kastar inte bly i mörkret. Vi gör inget omedvetet arbete.”

I den slutna omröstningen som hölls i församlingen; Mehmet Topkara valdes in i revisionskommittén med 39 röster, Osman Çöl 38, Zafer Şahin Özturan 38, Muhittin Ertaş 34 och Abdurrahman Yıldız med 32 röster.

Mersin Metro Map

Var den första att kommentera

Yorumlar