Kanal Istanbul diskuteras i IMM-församlingen: Marmarasjön kommer att dö

Kanal Istanbul diskuteras i IMM-församlingen: Marmarasjön kommer att dö
Kanal Istanbul diskuteras i IMM-församlingen: Marmarasjön kommer att dö
Prenumerera  


En särskild session hölls i IMM-församlingen för det kontroversiella projektet Kanal Istanbul. I talen som hölls på uppdrag av Nation Alliance framhölls att Marmarasjön skulle dö och jordbruket skulle upphöra på grund av projektet, och det påpekades att kanalen med en beräknad kostnad på 65 miljarder dollar skulle börja betala tillbaka sig själv först efter 130 år. Medlemmar av folkalliansens råd sa att med projektet kommer säkerheten i Bosporen att säkerställas och världskartan kommer att förändras.

Det sista mötet av IMM-församlingens januarisessioner hölls under ordförandeskap av den andra vice ordföranden i församlingen, Ömer Faruk Kalaycı, i Yenikapı. Samlas på Architect Kadir Topbaş Performance and Art Center.

SözcüEnligt Özlem Güvemlis rapport hölls en allmän diskussion om projektet Kanal Istanbul under den senaste sessionen. Medlemmar av Folkalliansens råd uttryckte sina åsikter med temat "Både kanal och Istanbul", och medlemmar av Nationsalliansen med temat "Antingen kanal eller Istanbul".

Många ämnen diskuterades, från projektets effekter på naturen till Bosporens säkerhet, från förhållandet till Montreux till zonindelningen.

"Varken ekonomi eller natur kan hantera ett sådant projekt"

İbrahim Özkan, vice ordförande för Iyi Party Group, sa: "Medan Kanal Istanbul förstör naturen kommer det också att konsumera ekonomin. Fastighetsorienterad ekonomisk kazanDetta projekt, som har reducerats till konstruktioner, innebär förstörelse av naturen med schaktmaskiner i ett av de mest miljömässigt värdefulla och livsmiljörika områdena i Istanbul. Varken ekonomin eller naturen kan hantera ett sådant projekt", sa han.

Özkan betonade att projektet också strider mot Turkiets nollutsläppsåtagande i Pariskonventionen. Ozkan sa:

"Det beräknas att 60 procent av jordbruksmarkerna i projektområdet kommer att öppnas för byggnation"

”Det galna entreprenadprojektet, kallat Kanal Istanbul, kommer att ytterligare öka den massavskogning som Istanbul dras in i för hyran. Med Kanal Istanbul kommer skogarna i Istanbul, som har minskat med 50 tusen hektar under de senaste 27 åren, att minska ännu mer.

Det beräknas att 60 procent av jordbruksmarkerna i projektområdet kommer att öppnas för byggnation. Förverkligandet av projektet kan dra landet in i en oåterkallelig ekologisk katastrof under de kommande åren.

Kanal Istanbul är ett projekt som tillkännagavs och infördes under den nuvarande regeringens politiska kampanjer. I 2021 års investeringsprogram finns inget investeringsbeslut avseende Kanal Istanbul, förutom tilldelningen av 2013 TL för ett delat vägprojekt, vars byggande startade 1000.

Regeringen bör sluta tänka på dessa frågor så snart som möjligt och allokera sina nuvarande resurser och energi till mycket mer akuta problem som ekonomin, såsom jordbävningar och pandemier, och skyndsamt lägga ner onödiga frågor som kommer att underblåsa dessa problem ännu mer.”

"Som MHP stödjer vi projektet"

MHP Groups vice ordförande och Silivris borgmästare Volkan Yılmaz sa: "Vi ser projektet som användbart och nödvändigt. Vi tror att det är ett projekt som kommer att rädda Bosporen. Som MHP stödjer vi projektet.”

Tevfik Göksu, AKP-gruppens vice ordförande och borgmästare i Esenler, använde följande uttalanden;

"AK Party har avslöjat en fantastisk vision som kommer att förändra världens karta"

”AK-partiet har gjort investeringar i Turkiet som ingen ens kan föreställa sig. Ekonomin sammanförde reformer inom det kulturella och sociala livet. AK Party förvaltar framtiden, medan andra bara försöker bevara det förflutna. Nu har han avslöjat en stor vision som kommer att förändra världskartan. Som projektet förklarade, "vill inte ha ükçüler" uppstod.

För kraftvärme har detta projekt blivit en "patologisk kanal". CHP upplever depressionen av statens oförmåga att konkurrera i den politiska konkurrensen trots dess existens vid grundandet av republiken. Det är därför han är emot det.

Kör av från Edirne till Kars, titta till höger och vänster så ser du Menderes, Özal, Erbakan och Recep Tayyip Erdoğan. Motsatte du dig Bosporenbron, Fatih Sultan Mehmet-bron, Yavuz Sultan Selim-bron, Istanbuls flygplats, Eurasia-tunneln, Marmaray? Gjort. Vem hade rätt? Vi hade rätt. En politisk mentalitet som har motsatt sig alla värderingar och investeringar i denna nation har ingenting att erbjuda detta samhälle."

"Varför kan du inte se Atatürk?"

Sarıyers borgmästare Şükrü Genç svarade Göksu och sa: "Namnen du har nämnt från Edirne till Kars är mycket värdefulla. 4 av dem är ingenjörer. Okej, varför kan du inte se Mustafa Kemal Atatürk, som inte bara kan ses på vägen från Edirne till Kars, utan också från rymden? Det bör inte glömmas bort vad som har gjorts på alla områden från fabriken till utbildning under den period då fattigdomen var knädjup sedan republikens inrättande.”

"Designprojekt med målsättning att hyra"

I frågan om Kanal Istanbul, "Som representanter för Istanbuliter, idag; Vi var tvungna att diskutera lösningar på grundläggande frågor som arbetslöshet, kampen mot fattigdom, faran för en jordbävning som närmar sig varje dag och transporter. Vad pratar vi om i den här miljön? Vi kommer att prata om designprojektet vars syfte är zonindelning av hyra, där balansen som skapats av naturen kommer att störas av envishet med vetenskap, det enda sanna konceptet, "galen", som växer men inte ens projektet har skapats.

"Denna "galna" är varken en agenda eller ett behov eller en prioritering"

Genom att betona att fartygstrafiken i Bosporen har minskat med 14 procent de senaste 30 åren, påpekade Genç att Suezkanalen ger en avståndsfördel på 6 13 km och Panamakanalen ger en avståndsfördel på XNUMX tusen km, medan Kanal Istanbul gör det. inte ens ge en distansfördel. Young sa: ”En sak är klar; denna "galna" är varken en agenda eller ett behov eller en prioritering”.

"Jordbruksmark storleken på 20 tusen fotbollsplaner kommer att förstöras"

Küçükçekmeces borgmästare Kemal Çebi förklarade de skador som Kanal Istanbul kommer att orsaka på miljön.

Çebi sa: "Sazlıderedammen, som tillgodoser vattenbehovet för 1.5 miljoner människor om året, kommer att vara ur drift med Kanal Istanbul. Det kommer också att bli en massiv offentlig förlust. Marmarasjön kommer att dö. 1.2 miljarder kubikmeter utgrävning kommer att förstöra det kustnära ekosystemet. Omgivningarna kring sjön Küçükçekmece kommer att öppnas för byggnation och kommer att försvinna. Jordbruksmark på storleken 20 tusen fotbollsplaner kommer att förstöras”, sa han.

"Kostnaden för kanalen är 65 miljarder dollar med den mest optimistiska uppskattningen"

Sislis borgmästare Muammer Keskin talade om de ekonomiska effekterna av projektet. Keskin, som började sitt tal med orden "Vi har försökt ta bort stenen som kastats i en brunn i 10 år", sa: "Syftet, betydelsen och fördelen är fortfarande oklara. Det finns ingen enskild rimlig förklaring till varför det gjordes. Varför insistera på Kanal Istanbul när den ekonomiska krisen har förvandlats till en kris och en av fyra ungdomar är arbetslösa? För gnället är här. Det är inte en kanal, det är ett plundrat Istanbul. 4 miljoner kvadratmeter mark bytte ägare på projektvägen. Kostnaden för kanalen är 30 miljarder dollar, med den mest optimistiska uppskattningen. Kostnaden för Kanal Istanbul är 65 gånger summan av Istanbuls alla distriktsbudgetar 2022. Projektet kommer att ge en last på 37 miljarder TL till İSKİ. "Kanalen kommer att börja betala för sig själv först efter 45 år", sa han.

"Kanal Istanbul designades som ett fastighetsprojekt med en befolkning på 2 miljoner"

Beylikdüzüs borgmästare Mehmet Murat Çalık sa: "Istanbuls unika struktur har gått in i processen att försvinna snabbt. Det här landet behöver inga irrationella projekt. Kanal Istanbul designades som ett fastighetsprojekt med en befolkning på 2 miljoner. Även om kanalen inte byggs kommer "Yenişehir" att byggas där denna befolkning kommer att bo. Istanbul kommer att möta ytterligare problem med ytterligare 2 miljoner invånare. Kanal Istanbul är tänkt att byggas inte för oss, utan för en handfull rika människor. Den här kanalen kommer att släcka Istanbuls ljus", sa han.

Var den första att kommentera

Yorumlar