Almatys flygplats öppnad för flyg

Almatys flygplats öppnad för flyg
Almatys flygplats öppnad för flyg
Prenumerera  


Almatys flygplats, som stängdes av säkerhetsskäl på kvällen den 5 januari under händelserna i Kazakstan, öppnades igen för flyg idag. I den första fasen kommer flygplatsen att trafikera mellan 08:00 på morgonen och 21:00 på kvällen.

TAV Airports styrelseordförande Sani Şener sa: "Vi såg med beklagande på att de fredliga demonstrationerna i Kazakstan, som har en speciell betydelse för oss på grund av våra historiska och kulturella band, förvandlades till våldshandlingar under de kommande dagarna, trots förvaltningens positiva inställning. Huvudingången till landets kommersiella och kulturella huvudstad, Almaty Airport, som vi har drivit sedan maj, har också varit föremål för våldshandlingar. I samarbete med kazakstanska myndigheter säkerställde vi säkerheten för våra passagerare och anställda. När säkerhetsstyrkorna återställde ordningen började vi arbeta med att återöppna flygplatsen för drift, och från och med i morse öppnade vi flygplatsen för flyg efter att ha erhållit nödvändiga tillstånd. Vi tror på framtiden för Kazakstan, som är det största landet i Centralasien både geografiskt och ekonomiskt. Med normaliseringen av det dagliga livet i landet kommer flygtrafiken snabbt att återhämta sig”, sa han.

Med flygstarten på Almaty flygplats gjorde flygbolagen Air Astana, Flydubai, Scat, Qazakair och Nordwind sina flygningar på morgonen.

Almaty Airport, hemmabasen för landets flaggflygbolag Air Astana, betjänade 2021 miljoner passagerare 6,1. Passagerartrafiken, som återhämtade sig snabbt trots pandemin, nådde 2019 procent av 94.

Bek Air, SCAT Airlines och Qazak Air använder också flygplatsen som sina baser. Turkish Airlines och Pegasus har regelbundna direktflyg mellan Istanbul och Almaty. Air Astana hanterar nästan hälften av passagerartrafiken, medan THY rankas först inom frakt.

Var den första att kommentera

Yorumlar