Rättegången på Satoshi Nakamoto på 64 miljarder dollar fortsätter

Bitcoin fall
Bitcoin fall
Prenumerera  


I den amerikanska delstaten Florida finns ett fall som har pågått ett tag och som vid en första anblick verkar ganska vanligt och tråkigt. Parterna i rättegången är familjen till en avliden man och hans tidigare partner, vars syfte är att avgöra vem som ska äga tillgångarna i det partnerskap som upplöses på grund av dödsfall. Men detta till synes vardagliga fall skulle kunna reda ut ett av vår tids största mysterier. Tillgångarna i rättegången är ett 64 miljon bitcoin-konto med ett nuvärde på cirka 1 miljarder dollar. Ägaren till kontot är ingen mindre än skaparen av Bitcoin, känd under pseudonymen Satoshi Nakamoto.

Familjen som lämnade in stämningsansökan hävdar att den avlidne och hans tidigare partner gick samman för att skapa Bitcoin, så hälften av Satoshi Nakamoto-karaktären är deras avlidne far. Som ett resultat gör familjen anspråk på hälften av Nakamotos tillgångar.

För Bitcoin-entusiaster finns det bara ett bevis som definitivt kommer att visa identiteten på Satoshi Nakamoto: den privata nyckeln som styr kontot där Nakamoto har lagrat 1 miljon Bitcoins. Personen som påstår sig vara Satoshi Nakamoto måste kunna överföra till och med 1 Bitcoin från detta konto för att bevisa detta påstående.

Craig Wright och David Kleiman
Craig Wright och David Kleiman

Vem äger 1 miljon Bitcoin-konton?

Vi pratar om en enorm rikedom på 64.000 1 USD x 64 Miljon Bitcoins med dagens värde. En förmögenhet på cirka 31 miljarder amerikanska dollar! Mysteriet med Satoshi Nakamoto är ett av de mest nyfikna ämnena om Bitcoin. Nakamoto existerade först den 2008 oktober XNUMX.

Satoshi Nakamotos identitet är ett av de största mysterierna i finansvärlden idag. Är Nakamoto en enda person eller en grupp av flera? Och ännu viktigare, varför rörde inte den här personen eller människorna ett öre av denna miljard-dollarrikedom? Svaren på dessa frågor utgör både grunden för Florida-processen och bakgrunden till Bitcoin-debatten.

Det har alltid undrats vem som utvecklat Bitcoin, som har blivit en av de mest värdefulla valutorna i världen på bara 13 år, och av vilken anledning. Det har spekulerats mycket kring detta. Ett ganska vanligt fall i USA tycks avslöja en av vår tids största hemligheter.

En 9-sidig text, skickad till en grupp kryptografer av en person som använde det namnet vid den tiden, beskrev ett "elektroniskt kontantsystem" där människor kunde växla värde utan att behöva en bank eller annan person. Inom några månader gick Bitcoin-nätverket live och Nakamoto hade samlat på sig 1 miljon Bitcoins under det första året.

Enligt Kleimans familj sökte Wright hjälp från sin partner i början av 2008 för att skapa systemet som i slutändan kommer att beskrivas i den 9-sidiga texten. Duon ritade först det teoretiska ramverket och sedan tillsammans väckte de Bitcoin till liv.

Vem är Satoshi Nakamoto-pseudonym?

Idag har Bitcoin blivit en marknad värd biljoner dollar. Medan vissa regeringar vidtar åtgärder för att reglera marknaderna för denna kryptovaluta, tillkännager vissa länder att de accepterar Bitcoin som sin officiella valuta. Vissa säger att tekniken bakom Bitcoin innebär att reglerna för det globala finansiella systemet omskrivs. Det finns dock fortfarande inget svar på frågorna om vem som skapade Bitcoin och varför.

Eftersom detta är fallet, blir frågan om vem som ska förvalta en av världens största personliga förmögenheter en enorm fråga. Därför väntar mycket svåra dagar för juryn i Florida-fallet.

Enligt Wall Street Journal är käranden familjen till framlidne David Kleiman, och svaranden är den 51-årige australiensiska mjukvaruutvecklaren Craig Wright, som bor i London.

Wright är ett namn som inte är bekant för dem som följer Bitcoin på nära håll. Det är svårt att säga att detta påstående från Wright, som har uttryckt att han är skaparen av Bitcoin vid varje tillfälle sedan 2016, accepteras av Bitcoin-gemenskapen.

Kleimans familj, å andra sidan, hävdar att de två partnerna arbetar tillsammans för att skapa och bryta Bitcoin, så en halv miljon Bitcoin bör lämnas till dem.

"Vi tror att bevisen visar att skapandet och brytningen av 1 miljon Bitcoins var resultatet av ett partnerskap," sa Vel Freedman, en advokat för familjen Kleiman, till Wall Street Journal. Familjen förbereder sig för att presentera bevis som tyder på att Kleiman och Wright har arbetat tillsammans sedan starten av Bitcoin.

Tibor Nagy, en advokat som följer fallet, sa också till tidningen: "Käran i fallet är två vänner som är i partnerskap, och en av dessa vänner tar allt för sig själv efter att den andra dör."

Försvaret uppger att det finns bevis som visar att Wright på egen hand skapade Bitcoin och att Kleiman inte hade någon roll i processen. "Vi tror att domstolen kommer att bedöma att det inte finns några tecken eller uppgifter om något partnerskap," sade Wrights advokat, Andres Rivero, i ett uttalande.

Hur kryptoteknik fungerar

Bitcoin kombinerar kryptografi, kryptografi, distribuerad datoranvändning och spelteori. Tack vare Bitcoin kan två personer med internetuppkoppling var som helst i världen utföra finansiella transaktioner på några minuter utan en mellanhand.

Var och en av dessa transaktioner, som uppgår till mer än 650 miljoner, förvaras i en offentlig reskontra som kallas "blockkedjan".

Det finns två uppsättningar linjer för att styra rörelsen av den digitala valutan. Den ena är en offentlig nyckel och den andra är en privat nyckel. Det går att tänka på den öppna nyckeln som ett slags IBAN-nummer som vem som helst kan skicka pengar till. Den privata nyckeln å andra sidan ägs bara av den som kontrollerar det kontot, det vill säga ägaren till Bitcoin.

Nakamoto försvann!

I början av Bitcoin var det ingen som brydde sig om Nakamotos identitet. På den tiden hade Bitcoin inget påtagligt värde, och dess supportrar var knappt en handfull. Nakamoto fortsatte utvecklingen av Bitcoin i cirka två år. Vid den tiden lämnade han kommentarer på olika anslagstavlor och skrev till utvecklarna.

Han använde två e-postadresser och hade en registrerad webbplats. Men i december 2010 försvann Nakamoto plötsligt, vilket avslutade all korrespondens.

Antalet människor i världen med expertis som kan skapa Bitcoin är ganska begränsat. Under de senaste åren har det framförts anklagelser om många av dessa personer att de kan vara Nakamoto. Medan alla personerna i fråga förnekade anklagelserna, framkom inga definitiva bevis för Bitcoins skapelseprocess.

Å andra sidan, 2011 registrerade Kleiman ett företag som heter W&K Info Defence Research i Florida, USA. Kleimans familj hävdar att företaget var ett partnerskap, men Wright gjorde senare anspråk på 100 procent av företaget. Försvaret konstaterar att det inte finns något partnerskap.

Kleiman gick bort den 26 december 2013.

Ett år senare skrev tidningen Newsweek att en person vid namn Dorian Nakamoto, som hade samma efternamn som Satoshi, var skaparen av Bitcoin. Dorian Nakamoto förnekade anklagelsen. Ett bekräftelsemeddelande med en mening postades också på en anslagstavla av ett konto som är känt för att användas av Satoshi Nakamoto. Detta meddelande, "Jag är inte Dorian Nakomoto," var den sista kända offentliga korrespondensen från Satoshi Nakamoto.

Dorian Nakamoto mynt
Dorian Nakamoto mynt

I maj 2016 förklarade Kleiman Wright sig själv som skaparen av Bitcoin. Efter att ha träffat många av Bitcoins tidiga investerare, gav Wright exklusiva intervjuer till tre medier, fyllde en webbplats med artiklar om kryptografi och Bitcoin som han skrev själv.

Tre dagar senare, och backade inför kritiken, drog Wright tillbaka sitt påstående om att han var skaparen av Bitcoin. I samma ögonblick som han tog bort alla artiklar på sin hemsida publicerade Wright istället en ursäkt med fyra stycken. Meddelandet löd: "Jag är trasig. Jag har inte modet. Jag kan inte, sa han. Men han förnyade senare sin insisterande på att han var skaparen av Bitcoin.

Det är också mycket tveksamt om Wright eller Kleiman hade den kunskap som krävs för att skapa Bitcoin. Arthur Van Pelt, en av Bitcoin-investerarna som kritiserade Wright hårdast, sade att "Wright lurade och lurade människor och spelade förtroendespelet" och sa: "Det finns inga äkta, oberoende och pålitliga bevis av något slag."

Men Kleimans beräkningskompetens sägs också vara omfattande. Emin Gün Sirer, grundare av Ava Labs, sa att Kleiman kan ha skapat Bitcoin, men det finns inte tillräckligt med information för att vara säker. "Detta är en öppen fråga," sa Sirer.

Var den första att kommentera

Yorumlar