Varför ska 20 års tänder extraheras? Hur orsakar 20 års tänder problem?

Varför ska sorgande tänder extraheras? Hur orsakar sorgande tänder problem?
Varför ska sorgande tänder extraheras? Hur orsakar sorgande tänder problem?

De sista tänderna som bryter ut i munnen kallas visdomständer. Så när ska visdomständer, som är den fruktansvärda drömmen för många människor, extraheras? Dr. Dt. Beril Karagenç Batal gav viktig information om ämnet.

Visdomständer är den tredje molaren på baksidan av munnen. Det finns fyra stycken i munnen, höger-vänster, nedre-övre. Genom röntgen och muntlig undersökning kan vi diagnostisera problem med dina visdomständer innan de uppstår. De behöver inte alltid dras, så länge de är friska, helt drivna, helt infällda, tuggbara ordentligt och ordentligt rengjorda.

Men när vi tittar på majoriteten, finns det inte tillräckligt med utrymme i munnen för att visdomständerna ska bryta ut. Det skapar problem för dina andra tänder. Eftersom de ligger längst bak i munnen, har patienter ofta svårt att rengöra dem. Speciellt när de är delvis begravda, det vill säga att de bara delvis skjuter ut i munnen och den återstående delen är täckt med gingiva, är det nästan omöjligt att rengöra det området med en borste och ta bort matrester och bakteriell plack. Därför skapar sådana visdomständer risk för karies för intilliggande tänder.

Visdomständernas bidrag till tuggning är väldigt lite eller till och med nästan obefintligt. Men deras skada är mycket mer än fördelarna med den riskkoefficient de skapar.

Hur orsakar visdomständer problem?

  • Det kan förbli helt inbäddat i hakan. Påverkade visdomständer kan ibland orsaka patologier som cystor och tumörer.
  • Visdomständer, som bara delvis bröt ut och några av dem är synliga i munnen, kan bilda en passage för bakterier. Eftersom visdomständer är svåra att nå som en del av daglig rengöring, kan en tandköttsinfektion och abscess utvecklas kring en delvis utbruten visdom.
  • Visdomständer är svåra att hålla rena och orsakar svårbehandlade håligheter och benhåligheter i intilliggande tänder.
  • En av de vanligaste orsakerna till dålig andedräkt är abscess eller halvpåverkade visdomständer som inte kan rengöras.
  • Tandraden kan påverkas. Om visdomständerna inte har tillräckligt med utrymme när de bryter ut i munnen kan de komprimera eller skada de andra tänderna.

När ska visdomständerna dras ut?

Att planera extraktionen innan de negativa biverkningarna av visdomständer upplevs bör betraktas som en förebyggande idé.

Du kan bestämma den bästa lösningen för dig genom att prata med din tandläkare om tändernas position och hälsa. Om du väljer att fördröja extraktionen av dina visdomständer, bör du träffa en tandläkare så snart du börjar uppleva förändringar i tänderna eller något av följande symtom:

  • Smärta, tuggsvårigheter, begränsning vid öppning och stängning
  • Återkommande mjukvävnadsinfektion runt de sista tänderna
  • Tandköttssjukdom
  • omfattande tandkaries
  • dålig lukt, dålig smak
Armin

sohbet

Var den första att kommentera

Yorumlar