Påverkar Mucilage Egeiska havet? President Soyer tillkännagavs

Påverkar musilage Egeiska havet, förklarade president Soyer
Påverkar musilage Egeiska havet, förklarade president Soyer

Izmir Metropolitan kommun borgmästare Tunç Soyer gjorde uttalanden vid BASİFED-mötet om havsspytten som hotar Marmarahavet och fruktas för Egeiska havet. President Soyer sa, ”Så länge vi fortsätter att rengöra och förhindra kontaminering av den kommer denna katastrof att hålla sig borta från oss. Var säker, de första vetenskapliga uppgifterna visar att denna katastrof är långt ifrån oss. ” sa.

Izmir Metropolitan kommun borgmästare Tunç Soyer deltog i mötet för Western Anatolian Industrialists 'and Businessmen's Associations Federation (BASİFED). President Soyer besvarade medlemmarnas frågor om många frågor, från havsspott (slem) till Izmir-trafik, som står på dagordningen de senaste dagarna. President Tunç Soyer uttalade sig om havssaliv och sa att så snart frågan om slemhinnan kom fram begärde han rapporter från forskare vid olika universitet och att de inledde en mycket noggrann forskning. Borgmästare Soyer sa att de första uppgifterna är hjärtskärande för İzmir, ”Vi fick höra att om det rensningsvatten som ges till havet kommer från avancerade biologiska reningsverk påverkas inte den ekologiska balansen i havet och det finns ingen möjlighet till en negativ bild. Vi har avancerade biologiska reningsverk i Narlıdere och Çiğli. Man har dragit slutsatsen att det behandlade vattnet inte påverkar föroreningen av viken. İzmir är Turkiets ledare inom avancerad biologisk behandling. Å ena sidan fortsätter konstruktionen av separeringskanaler för regnvatten och avloppsvatten, som vi fortsätter att rengöra klyftan. Separation av varje kilometer, kanal, regnvatten och avloppsreningskanal tjänar till att rengöra klyftan. Det är inte ett stängt hav som Marmara. Det finns en naturlig cirkulation. Så länge vi inte förorenar ökar naturens självförnyelse och rengöringen av cirkulationen. Vi fick den blå flaggan för första gången i Güzelbahçe. Torpille är inte något som köps med en partner, det är en internationell standard. Vi kommer att fortsätta att dra detta in i viken. När vi fortsätter att rengöra den och förhindra kontaminering kommer denna plåga att hålla sig borta från oss. Var säker, de första vetenskapliga uppgifterna visar att denna katastrof är långt ifrån oss. Naturligtvis kommer vi inte att slappna av, sade han.

Låt oss bli av med gummihjulet

President Soyer påpekade att efter 17-dagars stängning i İzmir ökade antalet fordon på huvudfartygen med 111 procent jämfört med samma period föregående år; uppgav att lätta tågsystem, tunnelbana och sjötransporter bör användas mer. Soyer sade att de också försöker öka cykeltransporter och fotgängartransporter, ”Vi måste undvika gummihjul så mycket som möjligt, uppmuntra tunnelbanan, lätta järnvägssystem, sjö- och cykeltransporter och flytta trafiken till dessa platser. ” President Tunç Soyer sa att de arbetar på minst tre nya tunnelbanelinjer och uppmärksammade också ökningen av färjeanvändningen.

Vi är redo att vara facilitatorer

När det gäller den andra ringvägsfrågan sa Soyer: ”Ministeriet tar inte ett steg i det andra ringvägsprojektet, som står på ministeriets dagordning. Även om vi har andra lösningar är vi redo att vara en facilitator när det gäller motorvägen under dagens förhållanden. I detta avseende är kanske initiativ från icke-statliga organisationer inför ministeriet viktiga. "Jag tror att regeringen kommer att ha ett initiativ när vi börjar kräva det", sa han.

ingen trollstav

Soyer sa att de producerade nya lösningar för trafikproblemet, ”Vi vet att det största problemet med Izmir är trafiken just nu. Vi försöker göra det enkelt. Men jag uppskattar också att vi inte har en trollstav. Vi är redo att lyssna på förslag och ta emot idéer. Vi fortsätter att arbeta med vår expertpersonal som högsta prioritet. ” Soyer uppgav att det fanns en hög kostnad på 1 miljard för tunnelbanan som planerades att byggas i Alsancak och uppgav att de inte kunde ge upp projektet och att de letade efter en ny artär. Han sa att underjordiska projektet som ska byggas i İnciraltı lagrades till följd av stämningen som inlämnades av Chamber of City Planners.

Det finns ett domstolsbeslut

På tal om projektet som kommer att ansluta Üçkuyular och Bostanlı, som har kommit till dagordningen för İzmir tidigare, sa Soyer, ”Det finns ett domstolsbeslut utöver att vara en supporter och en motståndare. Det är därför det är omöjligt. Vi startade inköpsprocessen för den sjätte färjan. Vi kommer att köra färjorna mycket oftare, sade han.

380 miljoner inköp

President Soyer, som gav information om Folkets livsmedelsbutik, sa att de ville öka antalet butiker till 20. Soyer gjorde uttalanden om visionen "Ett annat jordbruk är möjligt" och noterade att de kämpar med torka och fattigdom. Soyer sa, ”Förra året gjorde vi 144 miljoner liraköp. Vi kommer att öka köpegarantin till 380 miljoner i år och nästa år. Vi kommer att göra det möjligt för våra producenter att producera mer och sälja vad de producerar. ”

Påpekade att trafiken har ökat i alla städer efter pandemin, Izmir Metropolitan kommuns generalsekreterare Dr. Buğra Gökçe pratade om tillfälliga och permanenta arbeten de kommer att göra i områden med tung trafik. BASİFEDs styrelseordförande Mehmet Ali Kasalı betonade vikten av filosofin "Ett annat jordbruk är möjligt" och sa, "Du förhindrar också koncentrationen av centrum, vilket är ett mycket viktigt urbana problem, genom att hålla bönderna och byborna i sitt platser. "Det här är inte bara en tomat- och pepparfråga, jag ser det som en mycket viktig lösning för urbanisering", sa han.

Armin

sohbet

Var den första att kommentera

Yorumlar