Första kvinnliga stationsledare började arbeta i Istanbul Metro

De första kvinnliga stationövervakarna i tunnelbanorna i Istanbul började arbeta
De första kvinnliga stationövervakarna i tunnelbanorna i Istanbul började arbeta

De nya stationsövervakarna, som framgångsrikt genomfört sin utbildning vid METRO ISTANBUL, ett av IMM: s dotterbolag, började arbeta. För första gången i företagets 33-åriga historia finns det 13 kvinnor bland stationsledare.

Turkiets största järnvägssystemoperatör, Istanbul Metropolitan Municipality (IMM), fortsätter att växa och skapa sysselsättning med sina nyöppnade linjer trots pandemin. 5 stationövervakare, som framgångsrikt avslutat sin utbildning, började arbeta i företaget, som totalt sysselsätter cirka 30 tusen personer, inklusive säkerhets- och städpersonal.

Özgür Soy, chef för İBB-dotterbolaget METRO ISTANBUL, uppgav att 2 av de 30 stationsövervakarna som började arbeta efter två månaders teknisk och teoretisk utbildning valdes för kvinnor för första gången och sa: ”En första i vårt företags 13- års historia. 33 av våra kvinnliga vänner, som lyckades med utbildningarna och tentorna, började arbeta som stationshandledare. Vi har totalt 13 stationsövervakare och 268 är män. Eftersom järnvägssystem är en mansdominerad sektor över hela världen. Vi satte oss för att skapa en familjär atmosfär som prioriterar kvinnor och prioriterar meriter och karriärutveckling. ”

Påminner om att det bara fanns åtta kvinnliga tågförare under 2019 och att kvinnors anställda var 8 procent, sade Özgür Soy att för att eliminera denna obalans var 8 procent av de rekryteringar som gjordes i september 2020 kvinnor och de inkluderade 92 kvinnor tågförare i laget. Betonar att de syftar till att öka andelen kvinnliga anställda, som steg till 88 procent, till 9.44 procent i det andra steget, och sedan till mycket högre nivåer, sa Soy:

”Vi ser att kvinnor i İBB-familjen kan göra alla jobb med stor framgång inom alla områden. Kvinnor som arbetar i jobb som annonseras som herrjobb; det får våra unga människor att säga ”Varför inte, jag kan också göra det” genom att ge inspiration och uppmuntran till andra kvinnor. Vi kan observera detta från berättelserna de berättar i intervjuerna vi har med de kvinnliga tågförarna som ansökte till vårt företag. Som METRO ISTANBUL ser vi våra passagerare inte som kunder utan som gäster. Det är vår skuld till Istanbuliter att välkomna dem på bästa sätt och med ett leende ansikte. Våra stationsledare är våra synliga ansikten som representerar oss mot våra passagerare på fältet. Därför förväntar vi oss att de kommunicerar bra med våra passagerare och gör den säkraste och mest bekväma resan. "

På METRO İSTANBuL börjar säkerhetsledare genom att gå igenom en svår teknisk och teoretisk träningsprocess som varar i två månader. Varje kandidat; Han genomgår en bred träningsprocess som täcker områden som kris- och teamledning, ledarskap, första hjälpen och kommunikation. I slutet av dessa kurser, varav några är praktiska, ges både skriftliga och praktiska tentor. Kandidaternas framgång mäts i frågor som att reparera en felaktig rulltrappa eller hiss och ingripa i en passagerare som svimmar vid stationen.

Armin

sohbet

Var den första att kommentera

Yorumlar