3D-skrivare avslutar reservdelar i fordonsindustrin

d skrivare avslutar reservdelskrisen i bilindustrin
d skrivare avslutar reservdelskrisen i bilindustrin

På grund av den minskade produktionen av reservdelar stänger bilar, oavsett om de är importerade eller inhemska, kontakterna för reparation, medan reservdelarna hittar köpare till 3 gånger mer pris. Medan både förlängningen av serviceperioden och ökningen av reservdelspriserna sätter bilägarna i en svår situation, kommer lösningen från 3D-skrivaren. Zaxes vd Emre Akıncı sa: ”I USA, Tyskland och Japan producerar mekaniker reservdelar till bilar som använder 3D-skrivare. Vi förväntar oss att denna metod kommer att antas i Turkiet mycket snart, eftersom det är billigt, snabbt och mycket hög kvalitet att producera bildelar med 3D-skrivare. ” sa.

Fordonsindustrin genomgår svåra tider på grund av Covid-19. Medan biljättar avbryter produktionen efter varandra på grund av chipkrisen, kan leverantörsföretag inte producera reservdelar på grund av råvaruproblem. Av denna anledning har väntetiden för bilar i Turkiet fördubblats. Betalda reservdelskostnader tredubblades också. Denna situation sätter bilägare mest i en svår situation. Eftersom 2 av 3 bilar som säljs i Turkiet importeras, träffar prisökningen på reservdelar till bilar direkt konsumenten.

Miljon fordon väntar i kö

Medan bristen på reservdelar drabbas av konsumenter och tjänster, är den mest effektiva lösningen för att förhindra krisen att skriva ut bilreservdelar med 3D-skrivare. Idag är det möjligt att skriva ut och använda motor-, underrednings- och konsoldelar till bilar med 3D-skrivare i originaldelskvalitet och till ett pris av 10/1 av den ursprungliga delkostnaden, oavsett hemma eller i tjänsten. Zaxe General Manager Emre Akıncı förklarade att 3D-skrivare är aktiva inom bilsektorn för både produktions- och reservdelsproblem, "Om din bil, som du köpte med en budget på 2 miljoner TL, inte kan användas för att en 100-euro-del som möjliggör att fordonets rörelse inte kan hittas, eller om det inte är tillgängligt för 3D Om det väntar hela veckan har konsumenten ett stort problem, säger han. Förklarar att lösningen på problemet inte är att skaffa originaldelen både dyrt och på mycket sent, utan att skriva ut den på kort tid med originaldelens kvalitet och till 3/10 priset med en 1D-skrivare, Akıncı använde följande uttalanden:

Reservdelar är för dyra

”En bil idag är en kombination av teknisk och digital teknik tillverkad av datorutrustade höghållfasta delar. Om även den minsta delen av fordonet går sönder; Dessa mycket känsliga bilar rör sig inte av säkerhetsskäl. I det här fallet är det nödvändigt att gå till tjänsten och begära en reservdel. Men på grund av produktionsbristen orsakad av Covid-19 är det inte möjligt att hitta reservdelar. I så fall väntar fordon värda miljontals TL på reparationer i servicecenterna och konsumenterna måste betala höga avgifter, upp till tre gånger det normala priset. Idag tjänar 3D-skrivare som används av länder som USA, Kina, Tyskland och Japan för att etablera stationer på månen, Mars och jordens bana för att lösa bilindustrins problem. Det är möjligt att enkelt skriva ut alla delar av metall, plast eller glas, vare sig det är i motorn, datorkonsolen eller underredet, med en 3D-skrivare och göra fordonet rörligt igen. Detta sparar både tid och pengar. ”I USA, Tyskland och Japan tillverkar mekaniker reservdelar till bilar med 3D-skrivare. Vi förväntar oss att denna metod kommer att antas i Turkiet mycket snart, eftersom det är billigt, snabbt och mycket hög kvalitet att producera bildelar med 3D-skrivare. ” sa.

De som kommer in i den här verksamheten kommer att vinna

Förklarar att de företag och användare som tar det första steget i fordonsindustrin och reservdelar inom 3D-teknik, som i alla tekniska trender, kommer att vara lönsamma, sade Emre Akıncı, ”Det är möjligt att generera intäkter genom att inte bara producera delarna som kommer att reparera sina egna bilar, men också de delar av andra fordon som inte finns på marknaden. De som ser 3D-skrivaren som en fabrik och gör sina ekonomiska planer i enlighet därmed kommer att vara bland framtidens främsta tjänare, med början idag. Idag startar världens jättevarumärken aktiviteter för att producera reservdelar med 3D-skrivare och leverera dem på 15 timmar. Företag och människor som tar hand om dessa frågor i tid kommer att få möjlighet att fånga förändringen från början. ”

Armin

sohbet

Var den första att kommentera

Yorumlar