Den 13: e internationella dagen för medvetenhet om nivåövergång kommer att hållas den 10 juni

den internationella medvetenhetsdagen kommer att hållas i juni
den internationella medvetenhetsdagen kommer att hållas i juni

Den 13: e International Level Crossing Awareness Day (ILCAD) firas den 10 juni under regi av International Union of Railways (UIC).

Trots den nuvarande situationen har UIC- och ILCAD-partner beslutat att hålla denna världskampanj vid liv 2021. Precis som 2020 kommer ILCAD-konferensen, som arrangeras av Network Rail vid York National Railroad Museum och ursprungligen tänkt som ett personligt evenemang, att hållas online.

På grund av framgången med tidigare onlinekonferenser som hölls på engelska och spanska 2020 kommer konferensen att hållas på engelska, spanska och franska för att bredda räckvidden och räckvidden för att dela det enastående arbete som gjorts av järnvägs- och vägmyndigheter över hela världen. Mer information vid ett senare tillfälle http://www.ilcad.org publiceras kl.

Eftersom säkerhet är i centrum för järnvägsaktivitet har UIC beslutat att sprida säkerhetsmedvetenhetsmeddelanden mer än någonsin den 10 juni via sociala medier, pressmeddelanden och affischer som delas med ILCAD-partner.

Även om tåg- och vägtrafiken har minskat avsevärt under de olika utegångsförbuden i många länder runt om i världen, har tyvärr många kraschar och dödsfall rapporterats vid plankorsningar. I vissa fall, när livsstilen har förändrats med ”arbete hemifrån”, har andra människor börjat använda korsningar. Vissa länder, inklusive Storbritannien, har sett en ökning av antalet nästan olyckor med dessa nya användare.

När slutet av utegångsförbudet och tågantalet börjar förbättras, återigen närmar sig normala nivåer, finns det en risk för ökade olyckor och dödsfall, särskilt eftersom förare och fotgängare nyligen har vant sig vid att ha mycket färre tåg som korsar planövergångar.

Utan att be om ursäkt för användarna är det viktigt att förstå att människor kan bli störda eller distraherade under denna svåra period, till exempel arbete, skola, barnomsorg, ständigt förändrade hälsoregler, sömnstörningar etc. Det är viktigt att acceptera att de kan vara stressande av olika skäl.

Olyckor kan inträffa vid plankorsningar eftersom vissa användare medvetet bestämmer sig för att korsa genom att inte följa grundläggande säkerhetsregler och vägregler när hinder är stängda eller lampor blinkar. Eller det kan bero på att de är distraherade eller inte uppmärksammar, eller för att de har bråttom att fånga tåget, åka på en träff eller släppa sina barn i skolan. Konsekvenserna av olämpliga beslut som fattas vid fel tidpunkt kan vara dramatiska och i vissa fall orsaka allvarliga skador eller dödsfall.

Temat för ILCAD 2021 är "Distraktion dödar!" Slogan är distraktion.

I en idealisk värld skulle det inte finnas några korsningar. Enligt UIC: s säkerhetsdatabas uppskattningar finns det dock en halv miljon nivåövergångar över hela världen. Därför är det mycket viktigt för användare som passerar järnvägarna via detta gränssnitt att följa vägreglerna och vara uppmärksamma på vägskyltar, signaler och hinder som finns för att skydda dem. Fotgängare och cyklister påverkas lika mycket som trafikanterna.

98% av fordonskollisioner vid plankorsningar orsakas av avsiktlig eller oavsiktlig överträdelse av trafikreglerna. Körfel kan orsakas av distraktion såväl som fortkörning. Antalet kollisioner med utsatta användare som fotgängare och cyklister ökar i vissa länder. Ibland korsar användare med stängda hinder och lampor blinkar eller kolliderar i vissa fall med ett andra tåg som kommer från motsatt riktning efter att det första tåget har passerat. De kan ha på sig en huvtröja eller öronproppar som hindrar dem från att se eller höra tåget som närmar sig. Vissa användare är löpare eller cyklister som har bråttom, medan andra inkluderar äldre som regelbundet använder plankorsningar och inte längre är uppmärksamma på deras potentiella risker.

ILCAD finns för att leverera grundläggande säkerhetsmeddelanden till så många människor som möjligt.

Armin

sohbet

Var den första att kommentera

Yorumlar