Rutterna förändras i handeln medan ekonomin får vaccin

Handelsvägarna förändras medan ekonomin är i nederlag
Handelsvägarna förändras medan ekonomin är i nederlag

Medan världen lämnade 2019 bakom sig med handelskrig mellan USA och Kina, klimatförändringar, katastrofer och internationella spänningar, upplevde 2020, som gick in med stora förhoppningar, de mörkaste dagarna i historien. Världshälsoorganisationen förklarade covid-19-utbrottet, som uppstod i Wuhan, Kina, för en "pandemi" den 11 mars 2020. Det snabbt ökande antalet fall och dödsfall runt om i världen, särskilt i Europa och USA, fick människor att dra sig tillbaka till sina hem och stänga länders gränser. När hela världen börjar leta efter sätt att bekämpa covid-19, har en snabb omvandling från dagligt liv till global handel tänds.

EN NY FRONT KAN ÖPPAS I HANDELSKRIG

Nail Olpak, ordförande för Foreign Economic Relations Board (DEİK), definierar omvandlingen med dessa ord: ”När vi ser på det senaste året ur en ekonomisk synvinkel ser vi att de globala handelsblocken är en av de viktiga utvecklingarna. Vi är medvetna om att det regionala omfattande ekonomiska partnerskapet och det afrikanska kontinentala frihandelsområdesavtalet som omfattar 15 länder i Asien och Stillahavsområdet kommer att öppna en ny front i handelskrigen, och vi fortsätter vårt arbete med denna medvetenhet. Dessutom, 2020, bevittnade vi accelerationen av tekniska övergångsprocesser inom alla områden, samtidigt som vi kämpade mot de negativa effekterna av covid-19.

“ANDEL AV E-HANDEL ÖKDE 80 %

Namnet på denna tekniska transformation var digitalisering. En snabb digitaliseringsprocess har gått in, från offentliga transaktioner till tjänstesektorn och tillverkningsindustrin. Det framhålls att de målsatta takterna för digitalisering och e-handel år 2030 kan nås om några år om den fortsätter i denna takt. Även Turkiets e-handelspriser enbart kastar ljus över snabb tillväxt. Handelsminister Ruhsar Pekcan meddelade att e-handeln, som var 2019 procent av den allmänna handeln under de första 6 månaderna 8,4, ökade till 2020 % under de första sex månaderna 14,2. Det ser ut som att den snabba tillväxten inom e-handel kommer att fortsätta med den utbredda användningen av hem- och distansarbetande modeller.

"DIGITALISERING HAR VARIT OBLIGATORISK"

UTIKADs styrelseordförande Emre Eldener, som sa: "Vi måste fortsätta våra digitaliseringsansträngningar både i den offentliga och privata sektorn för att flytta Turkiet till toppen av den globala försörjningskedjan," konstaterar att tekniken kommer att vara en av de mest betonade frågorna under den kommande perioden, och tillägger: "Hela logistiksektorn gynnades av den tekniska infrastrukturen som de förorsakade av den kris som de investerade i under den kris som de tidigare investerat i. Vi kan spåra varje container, flygfrakt och lastbil transparent, in i minsta detalj, från satellitsystem. Detta är av stor betydelse för oss såväl som för våra kunder. Vi måste anpassa våra affärsmodeller till tekniken. Företag som misslyckas med att uppnå detta kommer att möta faran att förlora sina marknader.” Eldener, som understryker att digitalisering har blivit en nödvändighet på alla områden av livet med covid-19-epidemin, säger: ”Pandemin har visat oss att sättet att göra affärer i världen är öppet för ständig förändring.”

TURKIET FÖREDRAS I STÄLLET FÖR KINA

UTIKAD:s ordförande Eldener, som betonar behovet av att läsa förändringen i den globala handeln väl, uppmärksammar följande punkter: "Epidemin som startade i Kina ledde till brister i den globala handeln. Punkterna där 2021 kommer att ge värde till sektorerna i Turkiet börjar också dyka upp vid horisonten. Vissa länder, däribland Turkiet, har insett att att vara beroende av råvaror eller biprodukter från Kina innebär en stor risk för kristider. Av denna anledning har de flesta leverantörer runt om i världen valt att diversifiera marknaderna de köper produkter eller tjänster från. Under pandemiprocessen riktade några av de globala företagen som inte kunde tillhandahålla adekvat service och leverans från Kina sin inköpsverksamhet till Turkiet. Jag ser inte denna situation som en tillfällig metod som tillämpas med pandemins chock. Förmodligen kommer inköpstrender mot Turkiet att fortsätta att öka under 2021 och framåt.”

FÖRETAG SOM GER FÖRTROENDE KOMMER ATT ÖVERLEVA

DEİK President Nail Olpak: "Vi befinner oss i en helt ny era när det gäller globalisering. Med COVID-19 har hela världen förstått problemen som orsakas av att vara beroende av en enda leverantör. Tillgängligheten och tillgängligheten för produkter och tjänster, som vi tidigare beskrivit som långt, nära, dyra och billiga, har fått betydelse i den nya eran. För att uttrycka det på ett annat sätt, "förtroende" kommer att vara i framkant av de definierande koncepten för den kommande perioden. Vinnarna av denna period; Det kommer att finnas de som överlever utan att bryta försörjningskedjan, utan att göra någon åtskillnad på grundval av land, företag eller sektor, och de som bättre kan ge en känsla av förtroende till sina samtalspartner.” säger.

EXPORTEN ÖKDE PÅ KVANTITETSBAS 2020

Turkiets acceleration i exporten under andra halvåret bekräftar president Eldener. Enligt uppgifter från Turkish Exporters Assembly (TIM) ökade landets export under perioden januari-november med 6,1 procent jämfört med samma period föregående år och uppgick till 155 miljoner ton. Under samma period, även om exporten minskade med 6,3 procent på värdebasis till 169,5 miljarder dollar, lyckades Turkiet vara ett av de 4 länder som ökade sin export under årets tredje kvartal. TİM-ordföranden İsmail Gülle sa: "Vi övervinner osäkerhetsbarriären i global handel med vår pålitliga leverantörsidentitet" och sa: "Vi förutser att vår export, som nådde 2019 miljoner ton 146 på kvantitetsbasis, kommer att nå 2023 miljoner ton 200. Med vår växande export ökar naturligtvis behovet av logistik också.”

REGIONALT OMFATTANDE EKONOMISKA PARTNERSKAP

För att påminna om att den globala handeln minskade med 2020 procent under de första nio månaderna 9,4, konstaterade TİM-president Gülle att exporten från många länder stod inför en tvåsiffrig nedgång under denna period och sa: "Under årets första nio månader minskade Rysslands export med 23 procent, Frankrikes export med 19 procent och Indiens export med 18 procent. Den årliga nedgången i den globala handeln 2020 tros vara cirka 8 procent. Dessutom undertecknades i november världens största frihandelsavtal, Regional Comprehensive Economic Partnership Agreement. Som ett resultat av underskrifterna i Asien och Stillahavsområdet (30 procent av global BNP, 15 länder och 2,1 miljarder invånare) gavs budskapet "vi räcker för oss" till hela världen. Inom ramen för vår win-win affärsmodell bör vi både förbättra våra befintliga samarbetsavtal och förbereda oss för nya avtal omedelbart.”

7,2% TILLVÄXTFÖRVÄNTNING I GLOBAL VARUHANDEL

Under 2020 skedde en allvarlig minskning av såväl investeringar som den globala varuhandeln. I rapporten från FN:s konferens om handel och utveckling påpekades att de utländska investerarnas aktiviteter i länderna visade en stor minskning 2020 och sade: "Andelen utländska direktinvesteringar (FDI), som var 2019 biljoner dollar 1,54, minskade med cirka 40 procent. År 2020 kommer andelen utländska direktinvesteringar i världen att falla under 1 biljon dollar. Det konstateras att minskningen av investeringarna också är en indikation på att återhämtningen i världsekonomin inte kommer att ske på kort tid. Enligt FN är det nödvändigt att vänta till tidigast 2019 för att den globala ekonomin ska hinna med 2022 års nivåer. Internationella valutafonden (IMF) reviderade nyligen sin tillväxtprognos för världsekonomin för 2021 till 5,2 procent. Världshandelsorganisationen (WTO) meddelade å andra sidan att man förväntar sig en tillväxt på 2021 procent av den globala varuhandeln i sina prognoser för 7,2. Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) uppgav att sammansatta ledande indikatorer visar att de flesta större ekonomier som USA, Kina, Tyskland och Frankrike fortsätter att återhämta sig inför den ekonomiska krisen orsakad av covid-19, men förändringstakten i återhämtningen skiljer sig markant mellan länderna.

DET KAN BLI EN ÅTERHÄLLNING UNDER 2021

YASEDs president Ayşem Sargın: "Vi vill kunna se lite mer framåt, med tanke på att massvaccinationsmetoder har startat 2021 för första gången. Det kan bli viss återhämtning i år. I rapporten som utarbetats av FN:s konferens om handel och utveckling (UNCTAD); För perioden som omfattar 2020 och 2021 framhålls en minskning med 40 procent. För närvarande sker en enorm nedgång på 49 procent i investeringar i världen. Men det kommer att ske en viss återhämtning 40, eftersom UNCTAD-rapporten förväntar sig en total nedgång på 2021 procent under de kommande två åren. 2021 kommer faktiskt att vara vår förberedelseperiod för ekonomin, som vi hoppas kunna återhämta sig under 2022. Vi kommer att ta de stora förändringarna och stegen som kommer att förnya oss 2021. Därför tror vi att det kommer att bli några investeringar. Vi förutser att 2020 inte kommer att bli lika utmanande som XNUMX. Turkiets närhet till Europa och tullunionsavtalet med Europa är en fördel. Med tanke på landets starka industriella infrastruktur och kvalificerade arbetskraft i försörjningskedjan är vi bara i början av en period där mycket viktiga möjligheter kommer att dyka upp för Turkiet. För det finns inte många länder runt omkring oss som har en stark och kvalificerad arbetskraft i branschen så mycket som vi har.” han hävdar.

VI SKA BETONG PÅ NYA MARKNADER

Emre Eldener, styrelseordförande för UTIKAD: "En annan fråga vi behöver fokusera på 2021 borde vara nya marknader. Internationell handel kan förändras på kort tid beroende på den omedelbara utvecklingen. Därför måste vi alltid vara beredda på eventuella kriser. Även om Turkiet främst fokuserar på de europeiska och östasiatiska marknaderna i sina utrikeshandelsaktiviteter, bör vi öka våra investeringar och verksamhet i dessa regioner genom att ta hänsyn till de ökande kraven, särskilt från Afrika och Mellanöstern. Framförallt; Vi ser stor potential för flyg- och sjöfraktstjänster i Tunisien, Västafrika och Sydafrika.” säger.

TURKIETS UPPSKATTNINGAR FÖR TILLVÄXT 2021

Institutioner, organisationer och organisationer som tillkännagav sina globala ekonomirapporter tillkännagav sina prognoser för 2021 för Turkiet en efter en. Den USA-baserade investeringsbanken JP Morgan har sänkt sin tillväxtprognos på 2021 procent för Turkiet 3,6 till 2020 procent i december 3. Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) sänkte å andra sidan sin tillväxtprognos för 2021 till 3,9 procent från 2,9 procent. Världsbanken meddelade att den sänkte sin tillväxtprognos för 2020 för Turkiet från 3 procent till 0,5 procent. Å andra sidan, medan bankens inflationsprognos för 2020 för Turkiet är 11 procent, förväntas inflationen minska till 2021 procent 9 och till 2022 procent 8,5. Covid-19-pandemin, som bestämmer agendan och till och med sättet att leva livet i världen och i Turkiet, har också avslöjat vikten av vissa sektorer, särskilt hälsa. Intressenter inom logistiksektorn lyckades också leverera de produkter som behövdes i alla delar av världen, särskilt medicinska förnödenheter och läkemedel, till slutköparna, genom att stanna i ledningen för distributionsverksamheten under den period då världen var i deras hem.

STOR FÖRLUST I TRANSPORTER

Även om transportverksamheten kom i förgrunden som en viktig sektor under pandemiperioden, blev den en av de sektorer som drabbades mest av epidemin i och med att gränserna stängdes. Med försämringen av export- och importbalansen orsakade det brist på containrar och fordon vid transporter, särskilt till sjöss. Flygtrafiken led den största förlusten. International Air Transport Association (IATA) förutspådde att den globala flygindustrins förlust 2020 kommer att nå 118,5 miljarder dollar, medan den totala intäktsförlusten kommer att överstiga en halv biljon dollar. IATA underströk att, på grund av covid-19-utbrottet, förväntas flygbolagens passagerarintäkter minska med 2020 procent till 55 miljarder dollar 314 jämfört med förra året. International Road Transport Association (IRU) meddelade å andra sidan att omsättningsförlusten för vägtransportsektorn för 2020 ökade från 543 miljarder dollar till 679 miljarder dollar.

VACCIN KOMMER ATT TRANSPORTERAS MED FLYG

Även om flygtransporter förlorade blod i denna process, spelade den också en mycket viktig roll som räddare mot COVID-19. Särskilt sedan början av 2020 har flygtransporternas intressenter, som har odlat medicinska förnödenheter och läkemedel över hela världen, säkert distribuerat covid-2020-vacciner sedan december 19. Flygfrakterna, som ökade med effekten av pandemin, ökade lite mer med den ytterligare efterfrågan på grund av vaccintransporter. Det faktum att vaccinleveranser obestridligen har status som prioriterade transporter, orsakade på ett sätt en liten ökning av flygfraktkostnaderna. På grund av de höga varukostnaderna och det faktum att det ingår i världens nödåtgärdsplaner måste transporten av covid-19-vacciner huvudsakligen ske med flyg. De ökade transporterna av masker, skyddskläder och hygienprodukter 2020 kommer att fortsätta att vara livsnerven i logistiksektorn 2021. Under årets första 11 månader ökade Turkiets export av covid-19-produkter med 219 procent jämfört med samma period föregående år.

TOMMA BEHÅLLARE FORTSÄTTER

På grund av epidemin, med nedgången i Kinas export under de första månaderna av 2020, började flyginställda flygningar på containerlinjer. Reguljär linjetransport bevittnade en oregelbunden transport 2020. Containeroperatörer stod inför höga överligdagsavgifter på grund av bristen på containrar. Den allmänna prognosen för branschen är att utrustningsproblemen kommer att fortsätta till mars 2021 efter det kinesiska nyåret (andra veckan i februari). För denna process råder UTIKADs president Emre Eldener företag att "göra sina lastningsplaner väl, förmedla sina utrustningsbehov till logistikföretagen minst 1-2 veckor före de fastställda lastningsdatumen, och om möjligt planera transporterna spridda över tiden istället för lastningar i enstaka partier".

VOLYM KOMMER ATT VÄXA 2021

Under perioden när länder stängde sina gränser ökade efterfrågan på godstransporter på järnväg på grund av den kontaktlösa transportfunktionen. Järnvägen spelade en viktig roll i Turkiets handel, särskilt med grannländerna. Dessutom, efter att ett tåg som avgick från Kina i november 2019 nådde Prag på 18 dagar med Marmaray utan avbrott, tillkännagavs det att ytterligare 2020 blocktåg gjordes från Kina till Turkiet och Europa 10. I december 2020 rapporterades det att det första exporttåget som avgick från Turkiet nådde Kina efter en 12-dagars resa. I uttalandet från transport- och infrastrukturministeriet; Även om det uppgavs att med Baku-Tbilisi-Kars järnvägslinje minskade godstransporttiden mellan Kina och Turkiet från 1 månad till 12 dagar, men det betonades att restiden mellan Fjärran Asien och Västeuropa minskade till 18 dagar med integrationen av Marmaray i denna linje. Denna utveckling visar att järnvägen kommer att spela en viktigare roll än någonsin tidigare, för att säkerställa att exporten till Mellanöstern, Kaukasus, sydöstra Europa och Centraleuropa kan fortsätta effektivt under den kommande perioden. Det förväntas att trenden och utbudet mot järnväg och intermodala transportsätt kommer att öka 2021 och framåt.

KVALITETEN FORTSÄTTER FÖR EUROPEISKA TRANSPORTER

Bortsett från den roll det spelar i intermodala transporter, fortsätter svårigheterna för vägtransporter, som har en andel på 38 procent av Turkiets utrikeshandel, under pandemiperioden att öka under vintermånaderna när länderna börjar stänga på grund av det ökade antalet fall. Turkiska transportföretag upplever för närvarande det största problemet inom europeiska transporter. Transportdata belyser ökningen av exportleveranser till Europa jämfört med föregående år.Efter nedgången under mars-majperioden ökade exportleveranserna till Europa på månadsbasis jämfört med föregående år från och med juni. I november översteg veckogenomsnittet för att passera vid Kapıkule- och Hamzabeyli-portarna 11 tusen. Antalet var cirka 10 900 förra året. Även om det genomsnittliga dagliga passet har ökat från 100 till 90 2021, måste TIR:are vänta i dagar på grund av grindens oförmåga att svara på tätheten på den bulgariska sidan. Det faktum att 2021 procent av exportsändningarna till Europa sker genom de västra landportarna vid Bulgariens korsning påverkar konkurrenskraften för Turkiets export. Å andra sidan återspeglas obalansen mellan import och export i exportfrakterna som en extra kostnad. Ett beslut som kan komma att påverka den turkiska avsändaren och exportören XNUMX kan också komma från Österrike. Eftersom det, inom ramen för det lagförslag som det österrikiska gröna partiet lagt fram till parlamentet, är förutsett att rabatten och momsrabatten som tillämpas vid de turkiska transportörernas dieselinköp från Österrike kommer att upphöra från och med XNUMX.

Ayşem Ulusoy, styrelseledamot för UTIKAD och chef för vägarbetsgruppen, säger: "I syfte att minska koldioxidutsläppen genom att göra det svårt för internationella godstransportfordon att passera genom Österrike, verkar det som att de österrikiska myndigheterna kommer att hitta lösningen genom att eliminera fördelarna för företag inom vägtransport." Ayşem Ulusoy uppgav att de följer processen noga; ”Om detta händer kommer svåra dagar att vänta på våra medlemsföretag. Informationen vi fick är dock att det här förslaget lämnats till regeringen av oppositionen, så det finns inget slutgiltigt beslut ännu. Tillsammans med våra österrikiska kollegor och lösningspartners följer vi processen noga.”

VÄGTRANSPORTER KOMMER ATT BLI MER EFFEKTIVT UNDER KOMMANDE PERIODEN

UND:s ordförande Çetin Nuhoğlu säger att vägtransporter kommer att bli mer effektiva i handeln mellan väst och öst under den kommande perioden. Enligt Nuhoğlu är ett av hoten som sektorn står inför att fordon med utländska registreringsskyltar börjar få en större andel av Turkiets utrikeshandel. Nuhoğlu sa att i oktober ökade transporterna av fordon med utländska registreringsskyltar anmärkningsvärt och denna situation började sätta stor press på turkiska transportörer, och tillade: "Logistiksektorn är nu en stor industri och länder vill få konkurrensfördelar inom alla andra områden genom att stärka denna sektor. I oktober ökade fordon med utländska registreringsskyltar sina transporter från västra landportar med 12 procent, medan turkiska fordon begränsades till 8 procent. Vid de östra portarna minskade antalet turkiska fordon med 18 procent, medan antalet fordon med utländska registreringsskyltar ökade med 2 procent. Betydande minskningar observeras även i Ro-Ro-utgångar vid våra södra portar. Det är nödvändigt att analysera denna information väl. I den nya sökningen i produktions- och försörjningskedjan som började med pandemin, började Turkiet att komma i förgrunden i alternativen. Om vi ​​inte ökar logistikens konkurrenskraft i vårt land kommer vi att missa en stor möjlighet som har kommit i vår väg. Vi måste vända den här bilden så snart som möjligt.”

VI KOMMER ATT VÄNTA PÅ 2019 FÖR 2024 UTSKRIFTSBLAD

Tuğrul Günal, ordförande för TEDARs styrelse: "Med pandemin var vi tvungna att ändra våra affärsprocesser och modeller. Med alla upplevda negativiteter insåg vi hur viktig digitalisering är. Vi behöver intensifiera digitaliseringen, både i affärsprocesser med regeringen och i företag. Det är känt att företag som är mästare i digitalisering har ökat sin omsättning med 8 procent och minskat sina kostnader med 6 procent. År 2020 var det en 7-8% nedgång i världsekonomin på grund av effekten av pandemin. Jag tror att 2019 eller till och med 2021 bör förväntas, inte 2024, för att fånga 2025 års resultat. Om vi ​​tar ett exempel från fordonsindustrin, den turkiska industrins lokomotiv, talar han om år 2019 eller till och med 2026 för att denna sektor ska hinna ikapp 2028 års produktion. När vi tittar på effekterna av pandemin i Turkiet är jag inte pessimistisk. Trots alla upplevda negativiteter tror jag att Turkiet är ett av de lyckligaste länderna under den post-pandemiska perioden med sitt logistikläge, ständigt ökande arbetsstyrka och industriella infrastruktur. Vi ser att särskilt europeiska industrimän letar efter nya leverantörer. Nyckelpoängen för oss här är att vi följer en hållbar politik som inte visar så stor variation på utrikeshandelsarenan. När dessa policyer också kanaliseras in i affärsprocesser som en statlig policy, kommer en europeisk investerare att överföra alla möjliga investeringar till Turkiet i vilket land som helst i Fjärran Östern.” han hävdar. (UTIKAD)

📩 19/01/2021 17:44

Var den första att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*