Turkiet, med den lokala och nationella produktionskapaciteten för elfordon

kalkon lokalt och nationellt elfordon med produktionskapacitet
kalkon lokalt och nationellt elfordon med produktionskapacitet

Elbilar blir mer synliga i trafiken över hela världen, tillsammans med vårt land. Altınbaş University Dr. Föreläsare Ledamot Atilla Contemporary East, Turkiet, betonade att tillräcklig potential för produktion av elfordon och svarade på frågor som var mycket nyfikna på elfordon.


Med sin miljömässiga identitet och mycket ekonomiska strukturer är hela världens ögon riktade mot elfordon. Många länder från Amerika till Fjärran Östern har avsatt enorma budgetar till elfordonsteknik. Medan investeringar fortsätter för effektivare elmotorer med FoU-studier tar de första elbilarna plats i trafiken. Altınbaş University Dr. Föreläsare Medlemmar av East Contemporary Atilla utvärderade Turkiet med den globala utvecklingen av elfordon och elfordon av konsumenter för att svara på frågor om de mest nyfikna.

"Det finns statliga incitament för elfordon"

Försäljningen av elfordon i världen parallellt med utvecklingen i Turkiet förra året, vilket tyder på ökat statligt stöd för utveckling och produktion av Dr. Samtida East Atilla, "Vår stat, Turkiets Automobile Enterprise Group (TOGG) har initierat flera aktiviteter, inklusive investeringar och projekt. I detta sammanhang kan vårt land slutföra dessa studier både vad gäller akademiska och tekniska kvalifikationer och tekniker och att producera önskad kvalitetsprodukt ”.

Med hänsyn till att de flesta frågorna om elfordon handlar om deras bränsleförbrukning och åtkomstområde, gav Dr. Atilla följande information: ”Fordonet som kallas ett elfordon bland allmänheten är faktiskt ett batteri-elfordon (BEV). Detta fordon har ingen förbränningsmotor och all kraft som tillförs elmotorn tillhandahålls av den elektriska energi som lagras i batteriet. Batteriets kapacitet i detta fordon är mycket större än hybridmodellen (både elbatteri och förbränningsmotor) och deras räckvidd är mellan 400 och 700 km. Dessutom är hastighetsgränsen för elmotorn inte låg, som i hybridfordon, och dess parametrar som vridmoment, effekt, acceleration och maximal hastighet kan vara mycket högre än förbränningsmotorer och deras förbrukning är mycket lägre.

Hur mycket kostar elfordonens bränsleförbrukning?

Om att bränsleförbrukningen i elfordon är mycket nyfiken, säger Dr. Atilla sa, ”När elektriska fordon undersöks över ett avstånd på 100 km jämfört med hybrid- och förbränningsmotorer, ser man att de har mycket allvarliga fördelar jämfört med sina konkurrenter. Till exempel, om ett fordon har en batterikapacitet på 75 kWh och en räckvidd på 520 km som fabriksdata, kommer det att förbruka 100 kWh energi per 14 km. Beräknat över bostadsavgiften (70 kr / kWh) kommer detta fordon att resa 10 km för cirka 100 TL. Med tanke på att ett förbränningsbensinfordon bränner 6,5 liter i blandad förbrukning, kommer det att förbruka 100 TL bränsle per 40 km ”.

"Urban hybrid, elbilar är mer lämpligt"

Om att det inte är möjligt att resa långa sträckor med elektrisk energi i hybridfordon, säger Dr. Östra Çağdaş Atilla sa: ”Hybridfordon kan föredras för 40-50 km dagligt och stadsbruk. Batteribatterier har å andra sidan en räckvidd på över 400 km och har inga utsläpp. Jag vill nämna här; Frågan om nollutsläpp är också kontroversiell. När du producerar den elektriska energin vi får från nätverket med cyklerna för konventionella bränslen är det inte möjligt att säga direkt nollutsläpp, men indirekt kan termen nollutsläpp användas. Återgå till frågan om räckvidd är en av de två viktigaste anledningarna till att elfordon inte sprids mycket snabbt, att räckvidden är mindre än för ett förbränningsfordon och på grund av brist på infrastruktur säger användarna "Vad händer om jag inte kan ladda?" är frågan. Med den nuvarande tekniken kan den vikas i en enda laddning enligt fabriksdata mellan Istanbul och Ankara. Beroende på körning och vägförhållanden kan räckvidden alltid variera i alla fordon, men kanske inom en snar framtid kan det vara möjligt att resa helt med elfordon på en enda laddning mellan Istanbul och Ankara. " han talade.

Kostnadsjämförelse ...

Om att hybridfordon har både en förbränningsmotor och en liten elmotor och ett batteripaket är deras sortiment nästan detsamma som ett konventionellt förbränningsmotorfordon. Doğu Çağdaş Atilla sa att i elektriska batterier är räckvidden direkt proportionell mot kostnaden. Dr. ”I ett batteri elfordon är den dyraste komponenten fordonets batteri. Ju större batteri desto längre räckvidd. Räckvidden för elbilar som för närvarande finns på marknaden är dock cirka 400 km. I framtiden förväntas detta intervall öka med utvecklingen av batteriteknik. " använde uttrycken.

Vad är laddningsinfrastrukturen i Turkiet?

Han betonar att laddningsinfrastruktur och stationsnätverk också är en viktig fråga i elfordon, säger Dr. Doğu Çağdaş Atilla förmedlade följande information: ”Även om det verkar som att Istanbul-Ankara och Istanbul-Izmir kan köras med ett batterielektriskt fordon, kan enligt fabriksdata en ytterligare fulladdning behövas beroende på körförhållandena. Det finns laddstationer på motorvägar, i olika köpcentra och på olika institutioners parkeringsplatser. Detta nätverk är tillräckligt i kvantitet för hybrid- och batterielektriska fordon registrerade i trafiken, men det observeras också att det inte är på önskad nivå när det gäller täckning. Med den ökade marknadsandelen för denna teknik i vårt land kommer detta att vara det mest eftertraktade investeringsområdet och det problem som måste fokuseras mest på. "


sohbet

Var den första att kommentera

Yorumlar

Relaterade artiklar och annonser