Vad är en kronisk sjukdom? Vilka är typerna av kroniska sjukdomar?

Vad är kronisk sjukdom? Vilka typer av kronisk sjukdom?
Vad är kronisk sjukdom? Vilka typer av kronisk sjukdom?

Kroniska sjukdomar uppstår på grund av många faktorer och fortsätter under hela personens liv, vilket orsakar en minskning av livskvaliteten. Vid sjukdomens första början kan det vara mycket svårt att upptäcka det av personen och hälsosystemet, eftersom symtomen ännu inte har manifesterats helt. Medicinska ingrepp svarar inte på kroniska sjukdomar som utvecklas långsamt under lång tid.Oavsett kroppssystem som den kroniska sjukdomen uppträder uppträder ett antal symtom och tecken på grund av oförmågan hos organ och vävnader i regionen att fungera fullt. På grund av sjukdomsprocessens långa varaktighet blir ytterligare symtom som smärta, svaghet och humörsjukdomar en del av personens vardag. En minskning utvecklas i personens förmåga att göra affärer. Därför uppträder kroniska sjukdomar också som en orsak till förlust av arbetskraft.

Kronisk sjukdom kan bana väg för bildandet av tumörstrukturer på grund av undertryckande av immunsystemets funktioner i vävnaden och omgivande områden.

Sjukdomarnas långa varaktighet orsakar psykosociala störningar hos personen över tiden. Sorg, ilska, hjälplöshet, förlust av självkänsla, ångest att vara beroende av andra och depression är psykologiska symtom som åtföljer kroniska sjukdomar.

Vad är en kronisk sjukdom?

Kroniska sjukdomar är långvariga sjukdomar som har en väntetid på att symtomen och tecknen på sjukdomen ska uppstå, utvecklas av många anledningar och har ingen definitiv behandling.

Kroniska sjukdomar kräver regelbunden läkarvård och begränsar aktiviteterna i en persons dagliga liv.

Svårighetsgraden av symtom som orsakas av sjukdomen är varierande. Även om sjukdomen kan förvärras och följa ett svårt förlopp under vissa perioder, kan svårighetsgraden av sjukdomen minska och personens symtom kan lindras under vissa perioder.

Vilka typer av kroniska sjukdomar?

Center for Disease Control and Protection (CDC) och Världshälsoorganisationen (WHO) har utvärderat vissa sjukdomar inom definitionen av kronisk sjukdom, den vanligaste av dessa sjukdomar:

 • Hjärt- och kärlsjukdomar
 • Vissa typer av cancer
 • Diabetes typ 2
 • fetma
 • Leddinflammation (artrit)
 • Kroniska andningssjukdomar (KOL och astma)

Hjärt- och kärlsjukdomar

De är kroniska sjukdomar som utvecklas snigande med ackumulering av fettmolekyler i blodomloppet på kärlväggarna och utvecklas vanligtvis när symtom uppträder. Om den vaskulära ocklusionsprocessen, som kallas åderförkalkning, inträffar i kärlen som matar hjärtat, uppstår en hjärtattack i kärlen som matar hjärnan, men en strokebild uppstår.

Antalet kardiovaskulära systemrelaterade sjukdomar förväntas fördubblas i vårt land de närmaste tio åren. Förutom fysiska tecken och symtom är depression ett mycket vanligt tillstånd hos personer med hjärtsjukdom.

Diabetes typ 2

Diabetes, en kronisk metabolisk sjukdom, är ett tillstånd som kännetecknas av konstant högt blodsocker. Anledningen till denna bild är nedsatt insulinsekretion från bukspottkörteln och / eller resistens mot insulin i kroppen. Förekomsten av diabetes ökar med åldern hos både män och kvinnor. Anledningen till detta är skadliga livsstilsförändringar som inaktivitet och obalanserad kost.

Diabetes diagnostiseras om det uppmätta fastande blodsockervärdet är över 125 mg / dl hos en person som inte tidigare hade diabetes.

Typ 2-diabetes är den form som ses hos 90% av individerna med all diabetes. Det finns motstånd som uppstår med minskat svar från celler på insulin. I de tidiga stadierna av sjukdomen ökar mängden utsöndrat insulin för att normalisera den höga blodsockernivån, mängden insulin som utsöndras minskar gradvis när svaret fortsätter och typ 2-diabetes inträffar.

fetma

Dess förekomst ökar över hela världen och det är viktigt eftersom det är en sjukdom som kan förebyggas med livsstilsförändringar. I vårt land är fetma vanligast i åldersgruppen 55-64 år.

Om kroppsmassindexet är över 30 kg / m2 kallas det fetma och om det är över 40 kg / m2 kallas det sjuklig fetma. Dessa mätningar visar att det finns mer fett än normalt i kroppen. Bortsett från kroppsmassindex kan midjemåttet och midjemåttet ge information om fördelningen av detta överflödiga fett i kroppen. En midjemått på 102 cm hos män och över 88 cm hos kvinnor definieras som bred. Samtidigt är gränsvärdena för midja-till-höft-förhållandet som erhålls genom att dividera midjemåttet med höftomkretsen 0.95 för män och 0.88 för kvinnor. Människor över detta värde anses vara riskabla när det gäller diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.

Fetma ses som en kronisk sjukdom som måste behandlas idag, eftersom den lägger grunden för många sjukdomar relaterade till olika kroppssystem. Risken för dödlig sjukdom ökar hos överviktiga personer.

Sjukdomar som utvecklas på grundval av fetma:

 • Metaboliskt syndrom
 • Typ 2 diabetes
 • Hjärtsvikt
 • Kranskärlssjukdomar
 • Sömnapnésyndrom
 • Gastroesofageal refluxsjukdom
 • Hudsjukdomar
 • Försvagning av immunsystemet
 • Social ångest och depression med psykologiskt inflytande
 • Ökad känslighet för bröst, tjocktarm, gallblåsan, kvinnliga reproduktionsorgan och prostatacancer
 • Artrit i knä och höftled på grund av ökad belastning på lederna och begränsad rörelse

Kroniska andningssjukdomar

Astma och kronisk obstruktiv lungsjukdom, som är sjukdomar som hindrar luftvägarna, drabbar miljontals människor runt om i världen. Även om orsakerna och symtomen på dessa två sjukdomar skiljer sig från varandra, har de också vanliga egenskaper som kronisk kurs och orsakar inflammation i luftvägarna.

Astma orsakas av överdrivet svar från luftvägarna på olika faktorer. Som ett resultat av detta överdrivna svar uppträder väsande andning, täthet i bröstet, hosta och känsla av hunger efter luft, särskilt på natten och tidigt på morgonen.

Kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL) är den fjärde största dödsorsaken i världen. Luftflödet i andningsorganen är begränsat efter strukturförändringar och förträngningar i de små luftvägarna.

Som ett resultat av dessa sjukdomar försvagas försvaret av lungorna mot sjukdomsframkallande mikroorganismer. Det dödliga förloppet av andningssjukdomar som lunginflammation ökar.

Vid kroniska luftvägssjukdomar påverkas hjärnfunktioner på grund av minskningen av mängden syre i blodet, ångest och rädsla uppträder.

Kronisk ledinflammation (artrit)

Artrit är ett inflammationstillstånd som åtföljs av svullnad och ömhet i en eller flera leder. De viktigaste klagomålen det orsakar är ledvärk och begränsning av rörelsen, som förvärras med åldern. Bland de vanligaste kroniska ledinflammationerna är reumatoid artrit, känd som artros, förkalkning och reumatism, på de två första platserna.

Vid artros uppstår skador i broskstrukturen i lederna till följd av överdriven användning. Efter denna skada är rörelserna i lederna begränsade. På grund av förlusten av smörjmedel börjar de ledade benen gnugga mot varandra och detta orsakar benförstörelse.

Reumatoid artrit definierar å andra sidan den kamp som immunceller, som är grunden för kroppens försvar, leder mot sin egen led. Inflammation som börjar mellan ledvätskan och brosket kan involvera alla ledstrukturer över tiden.

Armin

Järnvägsbranschshow 2020

sohbet

Var den första att kommentera

Yorumlar