Vad är en bromsbelägg? När ska bromsbeläggsunderhåll utföras?

Vad är bromsbelägget när underhåll av bromsbelägget ska göras
Vad är bromsbelägget när underhåll av bromsbelägget ska göras

Bromsbelägg, en av komponenterna i fordonets bromssystem, är den del som utför retardations- och stoppprocessen och initierar friktionen.


Bromsbelägg (även känd som friktionsbelägg) spelar en mycket viktig roll i bromssystemet. Friktionsfoder har en komplex materialstruktur bestående av många olika komponenter (kompositmaterial) för att uppnå optimala bromsresultat under varierande driftsförhållanden. Detta material får under inga omständigheter misslyckas.

Bromsbeläggets roll

Fordonsbromsarnas uppgift är att sakta ner fordonet säkert och bekvämt och stoppa det vid behov. Detta görs genom att omvandla kinetisk energi på grund av friktion mellan bromsen.

Fordonsbromsarnas uppgift är att sakta ner fordonet säkert och bekvämt och stoppa det vid behov. Detta görs genom att omvandla kinetisk energi till termisk energi på grund av friktion mellan bromsbelägg och bromsskivor eller trummor. På detta sätt minskas fordonets hastighet efter önskemål av föraren.

Hur lång är bromsbeläggets livslängd?

Många förändringar bestämmer bromsbeläggets livslängd.

  • Märke av bromsbelägg
  • Bromsbeläggets struktur, hårdhet eller mjukhet
  • Hur du kör fordonet, hur ofta du bromsar.
  • Variablerna jag räknade ovan bestämmer bromsbeläggets livslängd. Men för att ge ett genomsnitt är det mellan 20.000 km - 40.000 km.

Bromsbeläggs skötsel

Frågan om när man ska utföra underhåll av bromsbelägg är en ofta hörd fråga. Om du vill ha en allmän tidsram ses de kända 6 månaderna till ett år som ett normalt schema. Det bör dock vara känt att byte av bromsbelägg inte bör ses som en rutin som endast bör göras under ett visst tidsintervall. Anledningen till detta är att det finns olika funktioner för olika fordon, platserna där fordonet används varierar, och många faktorer som användningsmetod beroende på förare kommer att förändras, så underhåll bör göras med tanke på dessa förhållanden som påverkar bromsaxlarna. Experternas allmänna rekommendation är att bromsaxlar ska utföras med mycket frekventa tidsintervall och genom kontroller som behöver uppmärksammas. Här utför personer som känner jobbet, nämligen experter, kontrollen genom att visa bromsaxlarna till platser som automatiskt underhåll, upptäcka eventuella störningar innan en viktig och oåterkallelig störning eller händelse inträffar och förhindra olyckor som kan inträffa.

Fordonsägare kan utföra operationer som kontroll och underhåll av bromsaxlar själva, men fordonsägaren kan ta en stor risk genom att ignorera eller se över eventuella fel i bromsaxlarna medan de utför dessa kontroller på egen hand. Experternas förslag är att ta dessa kontroller till en kunnig person och se till att fullständiga kontroller görs av experter.

När vi tittar på idag, med teknikens framsteg, finns det en varningslampa för bromsbeläggningsmekanismen i nya fordon. Om ditt fordon inte har denna varningslampa bör du rutinmässigt göra underhåll av bromsbeläggen kontrollerad. Repor kan uppstå på bromsskivorna när man tittar på de vanligaste orsakerna till fel. I detta fall kommer kostnaden för fordonets foder att uppstå och denna kostnad kommer att öka eftersom bromsskivorna också försämras. Fordonets bromsskiva kan gå sönder eller orsaka problem med däcket. Om fordonet bromsas vid fortkörning kan bromsskivan gå sönder och orsaka många olyckor. Fordons stoppavstånd kommer att vara högt under bromsning och detta kan orsaka en olycka.

När du reser långa sträckor bör du vara särskilt försiktig med tillståndet för bromsbelägget. Eftersom alla ogynnsamma situationer, som vi förklarade i vår artikel, är alla fel i bromssystemet viktigt först för dig och individerna bredvid dig, och sedan för fordonen runt dig.


sohbet

Var den första att kommentera

Yorumlar

Relaterade artiklar och annonser