Hur fixar jag omålad kaross?

Hur man fixar det lacklösa påbyggnaden
Hur man fixar det lacklösa påbyggnaden

Paintless Body Dent Correction (PDR) är tekniken och konsten att återställa karossbucklor upp till 5 cm i diameter, som förekommer på fordonets karosseri som ett resultat av yttre stötar, genom att korrigera karossbucklarna upp till XNUMX cm i diameter med specialverktyg och utan någon målningsprocess. Korrigeringsprocessen för lacklös karossbockning är att eliminera skador som uppstår på fordonets karossdelar utan att skada färgen, utan de traditionella metoderna för kroppskorrigering och lackering.


Om små och stora parkeringsskador inte skadar fordonets ursprungliga lack, återställs det med speciella reparationstekniker.

Omålad korrigeringsprocess för kaross

Det bör vara känt att omålad korrigering av karosserier är en mycket vanlig situation orsakad av vissa yttre påverkan orsakad av vissa externa faktorer och har många lösningar. Beroende på önskemål om mindre effektiva skador som att kollapsa och krossa på fordonets kaross, är detta en metod för att återställa några av de verktyg som används specifikt för detta jobb eller en applikation som kallas massagemetod, utan att skada fordonets egen färg. Det som är mycket viktigt i dessa processer ses som ett mycket noggrant genomförande av dessa processer. Den slarvigt föredragna metoden kan skada fordonets färg och skapa en betydande nedgång i fordonets marknadsvärde.

Fördelar med omålad kroppskorrigering

Anledningen till att den omålade karosskorrigeringen, som i allmänhet föredras av fordonsägare, är mycket användbar för fordonsägare är att fordonets ursprungliga tillstånd inte skadas och att dess värde inte går förlorat. En annan fördel är att eftersom ingen färg eller pasta används, förhindras färgen på färgen som ska användas med fordonets egen färg från att vara annorlunda. Och utöver detta används det idag av experter som en mycket ekonomisk metod.

Hur fixar jag omålad kaross?

En av bearbetningsmetoderna är känd som korrigering genom att trycka på huven. Stångformade delar som används på baksidan av den nedfällda delen av fordonet används för att trycka på den bakre delen av huven. Med dessa delar appliceras den på depressionen med en massagemetod. Om det uppstår någon extern ojämnhet under denna process kan dessa ojämnheter korrigeras med en annan process. I denna metod måste materialet bakom det skadade området tas bort.

En annan metod är att dammsuga. Denna metod används i fordon där karosseriets bakre del inte kan användas. I denna metod skadas inte fordonsfärgen.

En annan processmetod är känd som magnetiskt applicerad metod. Denna metod används idag som en mycket effektiv metod. I denna processmetod är det inte nödvändigt att ta bort materialen. Det är en mycket tidsbesparande bearbetningsmetod. Det möjliggör korrigering av skadorna utan att skada färgen i det skadade området med frekvensvågor. Dessutom finns det i denna metod programfunktioner beroende på platsen för skadan och dessa inställningar kan göras.


sohbet

Var den första att kommentera

Yorumlar

Relaterade artiklar och annonser