First Bridge Initiative och Istanbul Bridge in Istanbul History

första broförsöket och istanbulbron i istanbul
första broförsöket och istanbulbron i istanbul

First Bridge Initiative och Istanbul Bridge i Istanbul; Det första broförsöket i Istanbul i historien var den persiska kungen Darius I. Under den ottomanska perioden II. Efter att Beyazıts försök misslyckades, II. Mahmud byggde en träbro mellan Unkapanı och Azapkapı 1836 i Golden Horn. Denna bro kallades Hayratiye Bridge.

Eminonu-Karakoy-broar


Den andra bron efter Hayratiye är den som byggdes av Abdülmecid 1845. Denna Golden Horn-bro är den första avgiftsbron som byggs mellan Galata och Eminönü. Avgiften var 5 mynt för fotgängare och 20 mynt för laddade bilar.

Den tredje Golden Horn-bron byggdes 1863 under Abdulaziz regeringstid. År 1875 dog sultanen, som hade byggt en ny bro i en järnkonstruktion, innan han kunde öppna den. II. Den nya bron, som öppnades under Abdulhamids regeringstid, fästs också och denna bro demonterades 37 efter att ha arbetat 24 år i Eminönü och 1936 år i Unkapanı.

Den fjärde bron öppnades under Sultan Reşats regeringstid den 27 april 1912. Ett tyskt företag byggde den 466 m långa och 25 m breda bron för 250.000 XNUMX guldliror. Det fanns butiker och bryggor under bron.

Den femte bron är dagens järnbro. Det öppnades av den dåvarande premiärministern Süleyman Demirel den 17 juni 1992, efter att Reşat-bron brände ner.

Unkapanı-broar

Hayratiye arbetade fram till 1836 efter öppnandet av den första bron känd som Mahmudiye 1875. År 1875 öppnades Abdulaziz-bron. Denna bro användes fram till 1912. Den tredje bron var den gamla Galata-bron, som kollapsade 1936. 1940 byggdes dagens järn Unkapanı-bro. Denna fjärde bro kallas också Atatürk Bridge.

Ayvansaray-Halıcıoğlu-bron

Bron kallad Golden Horn Bridge byggdes 1974 efter rättegången i Abdulaziz-perioden. Det är en produkt av turkiskt-japanskt-tyskt samarbete. Den är 995 m lång, 32 m bred och 22 m hög. Denna bro utvidgades på 1980- och 1990-talet.

Bosporen broar

15 juli Martyrs Bridge är mellan Ortaköy och Beylerbeyi. Det slutfördes mellan 1970-73. Den är 1380 m lång. Fatih Sultan Mehmet Bridge är den andra Bosporen bron. Det är mellan Kavacık och Sarıyer. Den byggdes mellan 1985-88. Yavuz Sultan Selim Bridge - den tredje bron färdigställdes mellan 2013-2016 och är den längsta bron som förbinder kontinenterna.


sohbet

Feza.Net

Var den första att kommentera

Yorumlar