Transformationsavtal undertecknat mellan IETT och privata allmänna bussar

Konverteringsavtal undertecknat mellan iett och privata offentliga bussar
Konverteringsavtal undertecknat mellan iett och privata offentliga bussar

Privata offentliga bussföretag som tillhandahåller tjänster till IETT och Istanbul undertecknade ett "transformations" -avtal med IMM-president Ekrem İmamoğlu vittnesmål. När han bevittnade det revolutionära avtalet för Istanbul-transport sa İmamoğlu: ”Vi; Vi är människor som försvarar rättvisa, service och jämlikhet. Vi är en regering som skyddar sina befintliga rättigheter, men måste diskutera och diskutera innovationer när det gäller att få bättre service för 16 miljoner människor under dagens förhållanden. Det är precis vad vi gjorde här. Jag hoppas att detta samarbete kommer att vara ett exempel för olika yrkesorganisationer, filialer eller olika transportmedel. Att integrera systemet och hantera processen som helhet kommer verkligen att vara en stor förmåga för Istanbul, säger han.


IETT, anslutet till Istanbul Metropolitan Municipality (IMM), undertecknade ett "transformations" -avtal med privata bussbolag. Vid signeringsceremonin som hölls på IPA-campus i Florya, bevittnat av IMM-presidenten Ekrem İmamoğlu; IETT General Manager Alper Bilgili, Istanbul Ulasim A.Ş. General Manager Tarık Safi, Istanbul Private Public Buses Chamber of Trademans Göksel Ovacık, Mavi Marmara Ulasim A.Ş. President Ramazan Gürler, Öztaş A.Ş. President Mehmet Tekin och New Istanbul Public Buses Inc. Yalçın Beşir, styrelsens ordförande, var närvarande.

İMAMOĞLU: “VI; VI ÄR MÄNNISKEN FÖRVARANDE RÄTTSLIGHET, SERVICE OCH JÄMSTÄLLDHET "

Imamoğlu uttryckte sin tacksamhet till dem som deltog i teamet som genomförde omvandlingen av offentliga bussprojekt, ”Jag skulle vilja förklara ett system som vi försvarade från början. Han sa: Förhandling, samråd ... Vad du än kallar det kan önskat resultat uppnås när en hälsosam tabell sätts upp i termer av dialog ”. Att säga, "Vi kan aldrig bete oss som att förstöra eller ignorera de rättigheter som någon institution eller individ förvärvade från det förflutna till nuet", sade İmamoğlu.

"Vi; Vi är människor som försvarar rättvisa, service och jämlikhet. Vi skyddar de befintliga rättigheterna; Vi är dock också en ledning som måste lägga innovationerna på bordet och diskutera dem när det gäller att få bättre service för 16 miljoner människor under dagens förhållanden. Det är precis vad vi gjorde här. För att säkerställa att våra allmänna bussar går in i ett enda system och tjänar inom systemet, bör varje vän som gör denna investering faktiskt fungera. Du har blivit en giltig, kontrollerad och samtidigt säker del av Istanbul transportsystem. Detta är den första. Senare; vi tar faktiskt risker när du tittar på det ekonomiskt. Men det viktigaste är; Vi har undertecknat under vårt ansvar för att säkerställa att våra medborgare får den bästa servicen. En annan dimension; Vi bidrar också till företag och privatpersoner som investerar i privata offentliga bussar för att hantera ett rättvist system inom sig själva. Vi har gjort ett mycket värdefullt jobb tillsammans. "

İMAMOĞLU: "Jag tror att det var rätt system"

Påpekade att det största problemet i Istanbul i allmänhet är jordbävningen och det första problemet han känner varje dag är transport, sade İmamoğlu, ”Vi är skyldiga att hitta en lösning på denna process i samarbete. Detta inkluderar tunnelbanainvesteringar, sjötransporter; Vi har också bussar, minibussar och taxibilar. Om vi ​​organiserar detta enligt åldersreglerna, den utvecklande befolkningen, den nya generationens behov och krav, kommer människorna som gör detta arbete att vara nöjda med sitt bröd. De som hanterar den här verksamheten är också nöjda med vad de gör, säger han. Att säga, "När mina vänner tog detta erbjudande till bordet, trodde jag absolut att det var rätt system," sade İmamoğlu, "Jag sa," Låt oss göra det absolut "genom att stödja det. Jag vet inte hur mycket tid mina vänner planerar, men vår avsikt är; "Att avsluta det här jobbet på våren" sa han.

İMAMOĞLU: "INSHALLY, THIS SAMARBETE ÄR ETT EXEMPEL FÖR ANDRA TRANSPORTFORDON"

Han sa att bussarna av samma färg och servicekvalitet kommer att cirkulera i Istanbul efter att omvandlingen har genomförts till fullo, sade İmamoğlu: ”Jag tror att våra värdefulla chefer som ni, var och en, era ögon och öron, kommer att kontrollera systemet. Egentligen var och en av er; Du kommer att fungera som vår värdefulla chef, inspektör. Jag tror på det här. Därför vill vi att våra 16 miljoner människor ska kunna resa fredligt, säkert och i enlighet med alla moraliska regler i sin buss. Låt oss säkerställa detta i samarbete med dig. Jag är väldigt glad, jag önskar er framgång. Jag hoppas att detta samarbete kommer att vara ett exempel för olika yrkesorganisationer, filialer eller olika transportmedel. Att integrera systemet och hantera processen som helhet kommer verkligen att vara en stor förmåga för Istanbul, säger han.

INFORMERAD: "VI HAR ARBETAT I 1 ÅR"

IETT: s generaldirektör Bilgili talade före underteckningsceremonin: ”I dag har vi nått en slutsats i vårt projekt för omvandlingen av privata offentliga bussar som vi har arbetat med i ungefär ett år. Efter ömsesidig överenskommelse med våra företag kommer vi att underteckna ett avtal idag om hanteringen av alla bussar som kör i Istanbul under taket av IETT med en flexibel planering. Jag önskar att det skulle vara till nytta för både Istanbul och vår institution, vår kommun och våra företag ”.

OVACIK: "KVALITETSRESAN GÖR"

Tal efter Bilgili, Istanbul Private Public Buses Chamber of Merchants, ordförande Ovacık, uppgav att de förändrade 40-50-åriga traditionen inom privat kollektivtrafik och sade: "I enlighet med det avtal vi har gjort med IMM och IETT, är biljettupptagningssystemet baserat på passagerarintäkter Vi gör det till en avgift per person. Vad kommer detta att vinna? Det ger flexibel planering för IMM och IETT, gör det möjligt för varje fordon att gå någonstans och få det att fungera på något sätt. Viktigast, vad kommer det att ge passageraren? Det kommer att göra det möjligt för passagerarna att göra kollektivtrafik av hög kvalitet, tillförlitligare kollektivtrafik, vi behöver inte gå för fort eftersom vi inte arbetar i vår egen ficka och vi behöver inte ta för många passagerare. Som vår president sa; Vi kommer att tillfredsställa passagerarna i linje med slagordet "Vi arbetar för 16 miljoner"

"VÅRA PERSONLIGA RÄTTIGHETER SKYDDS"

Ovacık sa, "Vi har en sida som vi är mycket glada som handelsmän" och sa, "Min president, under valperioden," Du; Du kommer inte att påverkas av gratis transport och rabatterad transport. ' Faktum är att efter denna timme, oavsett om det är rabatterat eller gratis, oavsett passagerarens härledning, tar vi bara våra pengar när vi gör kilometer. Vi transporterar passageraren på ett hälsosammare sätt. Detta är en första i Turkiet. Det finns bara ett sådant system i Finland. Att uppnå detta var både vår president och oss. Det gjordes löften, särskilt under valperioden; Han sa, "Vi kommer att skydda våra personliga rättigheter, vi får dig inte att lida". Nu, med detta projekt, har våra personliga rättigheter också registrerats. Vårt mål är att erbjuda kvalitet och pålitlig service till invånarna i Istanbul. Ju mer kvalitetstransporter vi gör, desto fler människor kommer inte på sina egna fordon och trafiken kommer att minskas. Om vi ​​kan uppnå denna cykel kommer vi att göra Istanbul livligt ”.

BESLUT TAGT I SEPTEMBER

IMM samlade IETT-institutionen och dess dotterbolag, Transportation A.Ş., med cheferna för privata offentliga bussföretag på instruktion av president Ekrem İmamoğlu. Under samordning av IETT; Nästan 30 möten och workshops hölls med handelsrepresentanter, rådsmedlemmar och advokater. Arbetet som varade i cirka ett år har gett resultat och med beslutet som fattades vid IMM-församlingens september förra året avlägsnades det privata offentliga bussystemet i Istanbul. Med systemet som radikalt förändrade kollektivtrafiksystemet i Istanbul förenades privata offentliga bussar och bussar som tillhör anslutna företag under IETTs tak. Med beslutet om att omstrukturera verksamhetsmodellen för att använda den befintliga kapaciteten hos bussar för kollektivtrafik på det mest effektiva sättet kommer 1 tusen 3 privata offentliga bussar och 41 Istanbul Transportation Inc.-bussar att drivas av IETT med tjänsteupphandling och biluthyrningssystem.

LIVE REVISIONSSYSTEM SKAPAS

I det nya systemet kommer alla fordon att vara utrustade med en dator och ett spårningssystem. IETT kommer att kunna övervaka alla bussar live. Med mjukvarasystemet "Mobiett" och "Atayol" kommer medborgarna att kunna se fordonets beläggning i förväg. Problem i fordonet kommer omedelbart att rapporteras till IETT flottans spårningssystem, och det kan ingripas genom att ansluta till bussen live. I den nya generationens bussar är det bara förare som har slutfört Istanbul Transportation Academy som kan arbeta. Ett visst poängsystem kommer till varje förare. Förare som höjer sina poäng med medborgarnöjdhet, säker körning och andra tekniska kriterier kommer att ges ytterligare utmärkelser. Förare som får tunga klagomål från medborgarna, bryter mot trafiksäkerheten och hotar passagerare kommer att tas bort från systemet när de faller under en viss poäng.


sohbet

Var den första att kommentera

Yorumlar

Relaterade artiklar och annonser