Handelsministeriet varnar mot kreditkortsbedrägeri

Varning från kreditkortsbedrägerier till handelsministeriet
Varning från kreditkortsbedrägerier till handelsministeriet

En varning kom från handelsministeriet angående återbetalning av kortavgifter, vilket berör miljoner människor som använder kreditkort mycket nära. I uttalandet från ministeriet; "Nyligen, genom att använda namnen eller logotyperna på vårt ministerium eller andra offentliga institutioner och organisationer över vissa sociala mediekonton", har kreditkortsavgifterna återbetalningstransaktioner från bankerna startat med hänvisning till den pandemiperiod vi har passerat. Klicka på länken ovan för att få din återbetalning. " Det har fastställts att vissa aktier har gjorts.


Det är fördelaktigt att tillhandahålla följande information för att förhindra att våra konsumenter utsätts för bedrägerier och lider av att använda kreditkortsinformation.

Med lag nr 6502 om konsumentskydd är kortutgivande organisationer skyldiga att erbjuda konsumenter ett kreditkort som de inte tar ut under den årliga medlemsavgiften eller liknande namn. Baserat på nämnda lag har de relevanta artiklarna som utarbetats av Republiken Turkiets centralbank och 7, som trädde i kraft i mars "Kommuniké om principer och förfaranden för ersättning som ska erhållas från den finansiella konsumenten" i artikeln "Bank- och kreditkortsavgifter" med titeln, gjort arrangemang för kortavgifterna.

Med den ovannämnda artikeln anges att de institut som utfärdar kort, "De måste erbjuda en typ av kreditkort för vilka de inte tar ut en årlig medlemsavgift för konsumentanvändning, de kommer att debiteras ett belopp som ska fastställas årligen enligt kreditkortens egenskaper, att dessa avgifter endast kan tas ut årligen efter den första användningen av konsumentskyldaren, Så länge detta kort är inaktivt kan en årlig medlemsavgift inte tas ut från ett kreditkort som inte har varit aktivt i minst 180 dagar ”.

Var uppmärksam på kreditkortsbedrägerier

Enligt denna förordning kan kreditkortsavgifter tas ut från kreditkort, och sociala mediekonton som ansöker om återbetalning med namnet eller logotyperna från ministeriet eller andra offentliga institutioner och organisationer bör inte respekteras, och våra medborgare bör vara försiktiga mot sådant bedrägeri.

I händelse av att ingen avgift tas ut för kortavgifterna på grund av åtagandet om shopping och eventuella metoder som kan bryta mot bestämmelserna i relevant lagstiftning, måste den kortutgivande institutionen först rådfrågas.

Om tvisten med kortutgivaren inte kan lösas kan 'konsumentskillnadskommittéerna' tillämpas på tvister under 10 tusen 390 lira enligt relevant lag och 'konsumentdomstolar' kan tillämpas på 'konsumentdomstolar' för tvister som överstiger detta belopp.


sohbet

Feza.Net

Var den första att kommentera

Yorumlar

Relaterade artiklar och annonser